... θα διαμορφωθούν ως εξής:
1. Ο κήπος του Αλέξανδρου: Χωροθετείται μεταξύ του Λευκού Πύργου και του πλακόστρωτου στο ύψος της οδού Έντισον. Μια συστοιχία χαμηλών πιδάκων νερού, οι συμμετρικές δεντροστοιχίες, καθώς και τα μαρμάρινα καθιστικά που θα τοποθετηθούν στο χώρο οδηγούν στον έφιππο ανδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η υφιστάμενη προεξοχή του πλακόστρωτου προς τη θάλασσα θα διατηρηθεί ως εξέδρα ή κατάστρωμα και θα επενδυθεί με ξύλινο δάπεδο. Περιμετρικά του χώρου αυτού θα τοποθετηθούν καθιστικά και πίδακες νερού.
2. Ο κήπος του απογευματινού ήλιου: Πρόκειται για ένα κεκλιμένο πάρκο που θα δημιουργηθεί στον τριγωνικό χώρο μεταξύ του ξενοδοχείου “Μακεδονία Πάλας” και της νοητής προέκτασης της οδού Έντισον. Ο συγκεκριμένος κήπος, λόγω της υψομετρικής διαφοράς του σε σχέση με το πλακόστρωτο, θα δίνει την αίσθηση μιας φυσικής πλαγιάς, προσφέροντας υπέροχη θέα προς τη θάλασσα.
3. Ο κήπος της άμμου: Θα οργανωθεί κυρίως ως παιδότοπος, με δέκα μικρά σκάμματα με άμμο, τα οποία θα προσφέρονται για παιχνίδι. Στην περιοχή θα εξακολουθήσει να λειτουργεί το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής, αισθητικά αναβαθμισμένο, ενώ θα δημιουργηθούν και γήπεδα τένις, βόλεϊ και μπιτς βόλεϊ. Παράλληλα προβλέπεται η δημιουργία αναψυκτηρίου και παιδότοπου. Κατά μήκος του κήπου, επί της λεωφόρου Μεγάλου Αλεξάνδρου, θα κατασκευαστούν παράπλευρος δρόμος, χώρος στάθμευσης και νησίδα πρασίνου.
4. Ο κήπος του ίσκιου: Στο νέο πάρκο θα κυριαρχούν τα υψίκορμα δέντρα, τα οποία θα προσφέρουν σκιά και δροσιά στους περιπατητές κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Στο αποκαλούμενο “σκιερό δωμάτιο” της παραλίας θα διαμορφωθεί ένας μεγάλος πεζόδρομος, εκατέρωθεν του οποίου θα δημιουργηθούν σημεία στάσης με κτιστά καθιστικά. Όπως και στην περίπτωση του κήπου της άμμου, κατά μήκος του συγκεκριμένου κήπου επί της παραλιακής λεωφόρου θα κατασκευαστούν παράπλευρος δρόμος, χώρος στάθμευσης και νησίδα πρασίνου.
5. Ο κήπος των εποχών: Με κυρίαρχα τα φυτά του ελληνικού τοπίου, όπως τα αγριολούλουδα και τις περικοκλάδες, το συγκεκριμένο πάρκο θα θυμίζει περισσότερο ένα φυσικό λιβάδι. Το κεντρικό θέμα του, όπως καταδεικνύει και η ονομασία του, θα είναι η εναλλαγή των εποχών. Για το λόγο αυτό τα λουλούδια που επιλέχθηκαν να τον στολίζουν θα ανθίζουν σε διαφορετικές περιόδους. Στην ίδια έκταση προβλέπεται να κατασκευαστούν αναψυκτήριο, υπαίθριο αμφιθέατρο για τη φιλοξενία εκδηλώσεων, καθώς και καθιστικά κατά μήκος μιας διαμπερούς ξύλινης διαδρομής.
6. Ο κήπος του Οδυσσέα Φωκά: Όπως και το υφιστάμενο ομώνυμο πάρκο, ο κήπος του Οδυσσέα Φωκά θα συνεχίσει να λειτουργεί ως εκτεταμένος παιδότοπος. Ο χώρος θα αναβαθμιστεί και θα εμπλουτιστεί με νέα δάπεδα ασφαλείας και με καινούργια παιχνίδια, ενώ θα τοποθετηθούν και ειδικά παιχνίδια κατάλληλα για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες.
7. Ο κήπος της Μεσογείου: Θα διαμορφωθεί σε έκταση περίπου δέκα στρεμμάτων, ανάμεσα στις νοητές προεκτάσεις των οδών Καλλιδοπούλου και 28ης Οκτωβρίου. Στο πάρκο θα κυριαρχούν τα εσπεριδοειδή και τα αρωματικά φυτά, ενώ θα διαμορφωθεί και ένας ειδικός χώρος για τα κατοικίδια ζώα, ο οποίος θα διαχωρίζεται από την υπόλοιπη έκταση με περιμετρικό χαμηλό στηθαίο.
8. Ο κήπος των γλυπτών: Χωροθετείται απέναντι από το Λαογραφικό Μουσείο, στη θέση όπου σήμερα υπάρχει το υπαίθριο πάρκιγκ. Κεντρική φιλοσοφία της μελέτης είναι το πάρκο αυτό να λειτουργήσει ως ένα “πράσινο δωμάτιο τέχνης”, όπου θα φιλοξενηθούν σύγχρονα γλυπτά μεγάλου μεγέθους. Στο χώρο πρόκειται να διαμορφωθεί μια μεγάλη επιφάνεια νερού, με ειδικό νυχτερινό φωτισμό, γύρω από την οποία θα τοποθετηθούν καθιστικά, παρτέρια και αναψυκτήριο. Το πάρκο αυτό θα είναι περίκλειστο από τις τρεις πλευρές του και ανοικτό προς τη μεριά της θάλασσας.
Μακάρι κάθε φορά που θα επισκέπτομαι την Θεσσαλονίκη να είναι ακόμα ομορφότερη από ότι την προηγούμενη φορά ;ppp
ReplyDeleteΌλα αυτά να φανταστώ τα αναλαμβάνει ο δήμος σας! Εδώ "νότια" δεν ξέρω τι φταίει αλλά ούτε βλέπουμε ούτε ακούμε τόσο ωραία σχέδια για τη διαμόρφωση των δημοσίων χώρων...