Monday 7 April 2008

Atonement

Το Atonement είναι πραγματικά μια εκπληκτική ταινία. Μου άρεσε πάρα πολύ. Είχα δει τον τίτλο σε πολλά blogs και sites αλλά δεν ήθελα να διαβάσω λεπτομέρειες για την υπόθεση για να έχω και το στοιχείο της έκπληξης. Είχα καιρό να δω σοβαρή ταινία, και μετά από κάποιες "πατάτες" που είδα τελευταία, η "Εξιλέωση" (όπως είναι ο ελληνικός τίτλος), ήταν μια όαση!!

Γενικώς δεν μου αρέσουν οι ταινίες που εστιάζουν σε πολέμους. Στην συγκεκριμένη όμως ο πόλεμος είναι στο φόντο οπότε δεν στάθηκε τροχοπέδη.

Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. H Cecilia Tallis (Keira Knightley) βρίσκεται με την αδελφή της Briony και τον αδελφό της Patrick στο σπίτι τους κάπου στην Βρετανία. Είναι καλοκαίρι του 1935 και η Cecilia μόλις έχει γυρίσει στο αρχοντικό τους από το Cambridge όπου σπουδάζει ιατρική. Μαζί επιστρέφει και ο συμφοιτητής της Robbie (James McAvoy, Starter for ten) που είναι ο γιος της οικονόμου του σπιτιού. Στο σπίτι βρίσκονται ακόμα τα ξαδέλφια της Cecilia, οι δίδυμοι Pierrot και Jackson Quincey και η αδελφή τους Lola.

Η ένταση που υπάρχει ανάμεσα στην Cecilia και τον Robbie θα οδηγήσει σε ένα ερωτικό πάθος. Η μικρή 13χρονη αδελφή της που είναι κρυφά ερωτευμένη με τον Robbie και ζηλεύει την όμορφη Cecilia θα πει σε μια κρίσιμη στιγμή ένα τρομερό ψέμα προκειμένου οι δυο τους να μην είναι μαζί. Ο Robbie θα συλληφθεί και θα του δωθεί η επιλογή είτε να μείνει στην φυλακή είτε να καταταγεί στον στρατό. Εκείνος φυσικά διαλέγει το δεύτερο και προσπαθεί μετά από χρόνια, μέσα από τις στάχτες του πολέμου, να γυρίσει στην αγαπημένη του η οποία τον περιμένει.

Θα μετανιώσει η Briony για το ψέμα που είπε και το οποίο άλλαξε τις ζωές όχι μόνο της αδελφής της αλλά και της ξαδέλφης της και πολλών ακόμα ανθρώπων; Θα καταφέρει ο Robbie να γυρίσει στην αγκαλιά της Cecilia; Θα μπορέσει η Cecilia να συγχωρέσει την αδελφή της που της κατέστρεψε την ζωή;

Οι απαντήσεις στην οθόνη σας! ;-)

ΥΓ. Μου άρεσε ιδιαίτερα η σκηνοθεσία της ταινίας, καθώς και το πως κάποιες σκηνές επαναλαμβάνονταν και τις βλέπαμε μία από την ματιά της μικρής Briony και μια πως τις βιώσαν στην πραγματικότητα η Cecilia με τον Robbie.

Πιστεύω πως αξίζει να δείτε την συγκεκριμένη ταινία!

6 comments:

  1. Ήταν η αγαπημένη μου ταινία φέτος!
    Στο τέλος κατάλαβα πως στη μουσική της ταινίας, όταν ακουγόντουσαν οι ήχοι των πλήκτρων της γραφομηχανής, ήταν τμήμα του βιβλίου που έγραφε η Briony (όπως το αντιλαμβανόταν μικρή). Δεν υπάρχει αυτό το στοιχείο όταν μας δείχνει το τι είχε γίνει πραγματικά!

    ReplyDelete
  2. Καλημέρα και καλή εβδομάδα. Ωραία ταινία! Κι εμένα μου άρεσε.

    ReplyDelete
  3. @ Θέμο: Και εγώ πιστεύω πως για φέτος είναι η καλύτερη που είδα!! Έχει πάρει και αρκετά βραβεία και επάξια! Στην μουσική άκουγα τον ήχο της γραφομηχανής αλλά δεν το συνδίασα με το βιβλίο, αλλά απλά με το ότι η Briony είχε μανία να γράφει. Πολύ σωστή η παρατήρησή σου, μπράβο!!!!

    @ Γκρινιάρη: Καλή εβδομάδα και σε σένα! Χαίρομαι που σου άρεσε. :)

    ReplyDelete
  4. Αναμφισβητητα,απο τις καλυτερες ταινιες που χω δει φετος!Εκπληκτικη σκηνοθεσια,εικονα και soundtrack!Το μονο που φοβομουν πριν τη δω,ηταν το γεγονος οτι τη συγκριναν με το pride and prejudice.Για μενα δεν τιθεται ζητημα συγκρισης,καθως η εξιλεωση ειναι σε ολα τα επιπεδα,πολυ ανωτερη!

    ReplyDelete
  5. Στο πρώτο ημίχρονο (πρίν το διάλειμμα) η ταινία προχωρούσε πιο αργά και από την καθυστέρηση.
    Στο δεύτερο ημίχρονο όμως (αν και δεν ανέβασε στροφές) είχε ένα ενδιαφέρον τέλος.

    ReplyDelete
  6. Υπέροχη ταινία με εκπληκτική μουσική. Δίκαια πήρε Οσκαρ.
    Το βιβλίο είναι μέσα στη λίστα με τα καλύτερα του 20ου αιώνα.

    ReplyDelete