Thursday 27 December 2007

Σεσουάρ Για Δολοφόνους

Τις τελευταίες μέρες έχω στο μυαλό μου να κάνω πολλά ποστ αλλά δεν έχω βρει τον χρόνο να γράψω όλα όσα θέλω! Γιορτές, καλέσματα, υποχρεώσεις, έξοδοι, δεν πρόλαβα! Ας αρχίσω σιγά-σιγά τα ποστ και θα δούμε πως θα πάει.

Το Σάββατο που μας πέρασε πήγα και είδα το "Σεσουάρ για δολοφόνους". Ήθελα να το δω και παλιότερα που είχε ξανάρθει στην Θεσσαλονίκη αλλά δεν είχα μπορέσει. Χάρηκα που πήγα και είδα τώρα την παράσταση όμως, γιατί και με βόλευε περισσότερο το θέατρο Κολοσσαίον στο οποίο και παίζεται και οι ηθοποιοί ήταν πάρα πολύ καλοί!

Το εν λόγω θεατρικό έργο παίζεται για έννατη συνεχή χρονιά με τεράστια επιτυχία. Οι ηθοποιοί βέβαια δεν έχουν παραμείνει οι ίδιοι και έχουν αλλάξει πολλές φορές. Στην παράσταση που είδα εγώ παίζουν οι εξής:
  • Σταύρος Νικολαΐδης (Εγκλήματα - ο βοηθός του χασάπη -, Η απλή μέθοδος των τριών - ο ανηψιός του Σπύρου Παπαδόπουλου)
  • Περικλής Λιανός (Το καφέ της Χαράς - ο "γραμματικός" του δήμαρχου Πόποτα)
  • Τόνυ Άντονυ (το όνομα τα λέει όλα!)
  • Μαρία Κανελλοπούλου (Μάνα είναι μόνο μία - η οικονόμος της Μαίρης Χρονοπούλου - , Το καφέ της Χαράς - η αδελφή του δήμαρχου Πόποτα)
  • Μαρία Κατσουλίδη (Επτά θανάσιμες πεθερές)
  • Σταύρος Καραγιάννης (Κόκκινο δωμάτιο, Safe sex)
(βλέπετε και τα αυτόγραφα από τον Τόνυ Άντονυ και τον Περικλή Λιανό στο εξώφυλλο του προγράμματος)

Λίγα λόγια για το έργο:

Βρισκόμαστε στο κομμωτήριο του Τόνυ (Σταύρος Νικολαΐδης). Η βοηθός-πιστολάκι είναι η Σόφη και στο κομμωτήριο εμφανίζονται η αριστοκράτισα κυρία Άντα Χατζηπατέρα (Μαρία Κανελλοπούλου), ο ζεν πρεμιέ/μικροαπατεώνας Λεωνίδας Πέτροβας (Σταύρος Καραγιάννης) και ο - εν πρώτης όψεως βαφέας - undercover αστυνομικός Σταύρος Σταυράκος (Τόνυ Άντονυ) με τον βοηθό του Παναγιώτη (Περικλής Λιανός). Η υπόθεση με δυο κουβέντες: Πάνω από το κομμωτήριο μένει μια μεγάλη σολίστ που ενοχλεί τους πάντες διότι παίζει πιάνο δυνατά. Κατά τη διάρκεια της παράστασης δολοφονείται. Όλοι - πλην των 2 αστυνομικών - είναι ύποπτοι και είχαν και το κίνητρο καθώς και την ευκαιρία να σκοτώσουν την γυναίκα (η οποία φυσικά δεν εμφανίζεται πουθενά, απλά αναφέρεται).


Ως το διάλειμμα της παράστασης ο θεατής μπαίνει στην υπόθεση. Ακριβώς πριν γίνει το διάλειμμα ο Τόνυ Άντονυ ανακοινώνει πως στην συνέχεια το κοινό θα ανακρίνει τους υπόπτους. Έτσι και γίνεται. Ο Τόνυ Άντονυ συντονίζει την ανάκριση και όποιος ήταν παρατηρητικός στο πρώτο μισό της παράστασης κάνει εύστοχες ερωτήσεις. Είχε πολύ πλάκα να βλέπεις την παράσταση να "μεταφέρεται" στην πλατεία. Οι ηθοποιοί σχολιάζουν με πολύ εύστοχες ατάκες τις ερωτήσεις ή τα σχόλια των θεατών και έχει πολύ γέλιο! Ειλικρινά δεν έχω δει πιο πρωτότυπη παράσταση!! Όποιος δεν την έχει δει αξίζει πάρα μα πάρα πολύ να την δει. Προσωπικά την ξανάβλεπα άνετα, ακριβώς γιατί στο δεύτερο μισό - μετά το διάλειμμα δηλαδή - υπάρχει το στοιχείο του απρόβλεπτου και κάθε παράσταση είναι μοναδική και ξεχωριστή!

Αφού ολοκληρωθεί η "ανάκριση" από το κοινό, αυτό καλείται να ψηφίσει ποιον θεωρεί ως ένοχο για την δολοφονία. Ανάλογα με το ποιον ψηφίζει η πλειοψηφία αυτός εμφανίζεται και ως ένοχος στο τέλος και ομολογεί! Οπότε μπορεί κάποιος για παράδειγμα να δει την παράσταση μια φορά και να ομολογήσει η κομμώτρια και την επόμενη ο Τόνυ ο κομμωτής ή ο Πέτροβας. Δεν θα πω ποιος βγήκε ένοχος όταν το είδα εγώ (πάντως ήταν το άτομο που και εγώ ψήφισα χεχε). Θα μου άρεσε όμως να το ξαναδώ και να είναι άλλος ο ένοχος για να δω τον τρόπο με τον οποίο θα ομολογούσε και ποιο θα ήταν το κίνητρο του φόνου!

Επίσης ένα πράγμα που μου άρεσε ιδιαίτερα στην παράσταση είναι ότι το κείμενο προσαρμόζεται στην πόλη στην οποία παίζεται. Δηλαδή αναφέρονται περιοχές, οδοί και πρόσωπα της πόλης. Παρακολουθώντας το έργο έχεις την εντύπωση πως το κομμωτήριο βρίσκεται στην ίδια περιοχή με το θέατρο (αναφέρεται η Βασ.Όλγας, η Μαρτίου και διάφορα άλλα... ε μην πω και όλη την παράσταση!)

Μόλις τελείωσε, πήγα και μίλησα στους ηθοποιούς για να τους συγχαρώ. Κάθε φορά που πάω στο θέατρο το κάνω αυτό. Πιστεύω είναι και για τους ηθοποιούς μια επιβράβευση. Μου έκανε εντύπωση ότι παρά του γεγονότος ότι ήταν το πρώτο Σάββατο που παιζόταν όταν πήγα στα καμαρίνια δεν είχε πολύ κόσμο. Εγώ και 3-4 άτομα μόνο. Ενώ συνήθως γίνεται ουρά! Μου φάνηκε πολύ περίεργο αυτό.

Ιδού και τα αυτόγραφα (δυστυχώς scanner δεν έχω, οπότε τα έβγαλα όσο καλύτερα μπορούσα με την μηχανούλα μου):



Όλοι οι ηθοποιοί ήταν συμπαθητικοί και φιλικοί από κοντά, αλλά κατά την γνώμη μου πιο πολύ απ'όλους ο Σταύρος Νικολαΐδης που είναι πολύ "φατσούλα"!



ΥΓ. Θα ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρον όταν ολοκληρωθεί η παράσταση και δεν ξαναπαιχτεί πια, να βγει μια ανακοίνωση για το ποιος έχει βγει ένοχος περισσότερες φορές συνολικά απ'όλα τα έτη που έχει παιχτεί το συγκεκριμένο έργο! :)

16 comments:

  1. Στο είχα πει εγώ οτι ήταν τέλεια παράσταση!!! Αυτή το interactive και οι έξυπνες ατάκες των ηθοποιών στις ερωτήσεις του κοινού είναι που την κάνει να ξεχωρίζει.

    ReplyDelete
  2. Όντως έτσι είναι Γκρινιάρη! :)

    ReplyDelete
  3. Δεν το έχω δει και το έχω από πέρσυ στα υπόψην, αλλά δεν έχω βρει ευκαιρία να πάω. Δεν ήξερα ότι είναι interactive παράσταση, οπότε η κριτική σου ήταν πολύ εύστοχη.

    Παρεμπιπτόντως, δεν έχω πάει ποτέ να συγχαρώ ηθοποιούς στο θέατρο. Ούτε καν μου είχε περάσει από το μυαλό, και μάλλον είναι κι άλλοι σαν εμένα ;-)

    ReplyDelete
  4. Όντως παιδιά η παράσταση ήταν εκπληκτική. Και κυρίως για τη γρήγορη δράση, για την αλληλεπίδραση με το κοινό και για τις ατάκες των ηθοποιών.
    Μετά, στα καμαρίνια, ήμασταν λίγα άτομα, πράγμα που συμβαίνει συνήθως (μόνο σε "μεγάλα" ονόματα τρέχουν τα πιτσιρίκια, βλέπε Γεωργούλης). Και παρ'όλο που στο καπάκι είχαν και άλλη παράσταση, μας δέχτηκαν με χαμόγελα, βγήκαν φωτογραφίες και υπέγραψαν και αυτόγραφα. Οι άνθρωποι τρώγανε και ντυνόντουσαν και ταυτόχρονα μας μιλούσαν. Ο ηθοποιός δεν είναι μόνο στη σκηνή. Όταν πηγαίνω πολλές φορές στα καμαρίνια και κάποιοι το παίζουν ντίβες, για εμένα χαλάει όλο το αίσθημα που είχα για το έργο.

    Καλή Χρονιά.

    ReplyDelete
  5. Γιώργο έχεις απόλυτο δίκιο. Ο πραγματικός ηθοποιός είναι αυτός που είναι ανοιχτός στο κοινό, που μπορεί να συζητήσει μαζί με κάποιον κάτι σχετικό με την παράσταση που έχει δώσει και όχι αυτός που είναι απόμακρος!

    Καλή χρονιά και σε σένα! :)

    ReplyDelete
  6. Hallo Danah! Όντως έχω ακούσει πολύ καλά λόγια για το "Σεσουάρ"! Σκέφτομαι να πάω κι εγώ... Κι επειδή είμαι κι εγώ απ΄αυτούς που στο τέλος της παράστασης πάνε να συγχαρούν από κοντά τους ηθοποιούς, κι επείδη τους έχω δει όλους -σε άλλες παραστάσεις- εκτός από τον Σταύρο Νικολαϊδη, για πες αυτός πως είναι από κοντά σαν συμπεριφορά να ξέρουμέ; Thanks εκ των προτέρων! Α! Και Καλά Χριστούγεννα&Καλή Χρονιά βρε!

    ReplyDelete
  7. @ Ανώνυμο: Όπως είπα και στο ποστ όλοι - συμπεριλαμβανομένου και του Σταύρου Νικολαΐδη - ήταν πολύ συμπαθητικοί και φιλικοί! Να πας οπωσδήποτε να δεις την παράσταση... Σίγουρα δεν έχεις δει κάτι παρόμοιο! :)

    ReplyDelete
  8. ΕΙΧΕΣ ΔΙΚΙΟ DANAH! Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ ΤΟΣΟ ΖΕΣΤΟΙ! ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠ' ΟΛΟΥΣ Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ!!! ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ ΦΙΛΙΚΟΣ ΚΑΙ ΤΟΣΟ ΓΛΥΚΟΣ!...ΒΓΑΛΑΜΕ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΓΚΑΛΙΤΣΑ!

    ReplyDelete
  9. Και εγώ βγήκα φωτογραφίες με όλους σχεδόν. Χαίρομαι που ευχαριστήθηκες! :)

    ReplyDelete
  10. ΦΟΒΕΡΟ ΤΟ ΣΕΣΟΥΑΡ! ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ(ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΑΛΕΝΤΑΡΑ!!!)...ΚΑΙ ΓΑΜΩ ΤΟΥΣ ΓΚΟΜΕΝΟΥΣ!!!

    ReplyDelete
  11. οντως παιδια ο σταυρος νικολαιδης ειναι ολα τα λεφτα!!!!επαιζε εκπληκτικα κ ηταν παρα πολυ ετοιμολογος κ φιλικος με το κοινο!επισης ειναι παααααρα πολυ γλυκουλης κ τελειοοοοοοοοοοοοος <3 <3 <3 <3

    ReplyDelete
  12. Χάρμα οφθαλμών είναι ο Σταύρος Νικολαϊδης!!! (Ειδικά χωρίς ρούχα!)

    ReplyDelete
  13. ΞΕΡΕΙ ΚΑΝΑΕΙΣ ΑΝ Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ ΕΧΕΙ ΓΚΟΜΕΝΑ?

    ReplyDelete
  14. ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ!!! ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΛΥΘΗΚΑ ΣΤΟ ΓΕΛΙΟ!!! ΕΥΧΑΡΙΣΤΩΣ ΤΟ ΞΑΝΑΒΛΕΠΑ!!!!!!!

    ReplyDelete
  15. μπορώ να έχω όλους τους διαλόγους τις παράστασεις!! τους θέλω για μια φιλόδοξη θετρική ομάδα ενος λυκείου στο τέρμα της ελλάδας (Έβρος)

    ReplyDelete