Friday 20 January 2012

Paris - Village de Noël, Champs-Élysées

Στο Παρίσι κατά τη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων υπάρχουν σε διάφορα μέρη πάρα πολλά "χριστουγεννιάτικα χωριά" με σπιτάκια που πωλούν κάθε λογής μικρά δωράκια ή γλυκίσματα της εποχής. Όμως μακράν το μεγαλύτερο και ομορφότερο είναι αυτό που βρίσκεται πάνω στα Ηλύσια Πεδία. Ξεκινάει από την Place de la Concorde (Πλατεία Ομονοίας) και φτάνει μέχρι την πλατεία Roosevelt, μια απόσταση 785 μέτρων! Βρίσκεται και στις δύο μεριές του δρόμου!


Πρώτη μέρα λοιπόν στο Παρίσι και αφού με το που φτάσαμε κάναμε μια βόλτα στα μαγαζιά της Champs-Élysées την οποία ακολούθησε μια "πουλμανάδα" στα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης πήγαμε επιτέλους για πρώτη φορά στο ξενοδοχείο μας κατά τις 6:30 το απόγευμα. Λογικό είναι μετά από 15,5 ώρες στο πόδι η κούραση να μας καταβάλει. Παρόλα αυτά ξεκουραστήκαμε για μιάμιση ωρίτσα, ίσα ίσα να πάρουμε δυνάμεις και βγήκαμε με προορισμό το συγκεκριμένο χριστουγεννιάτικο χωριό το οποίο είχαμε δει μέσα από το πούλμαν και θέλαμε οπωσδήποτε να το επισκεφθούμε βράδυ για να το απολαύσουμε με τα όμορφα φωτάκια!

Κατεβήκαμε με το μετρό στην Place de la Concorde όπου βρίσκεται και η μεγάλη ρόδα. Τα "βαγονάκια" είναι κλειστά όπως και στο London Eye, επομένως παρά το κρύο μπορεί κανείς να απολαύσει από ψηλά τη θέα προς την Αψίδα του Θριάμβου. Ήθελα πολύ να μπω, αλλά προτιμήσαμε να μη χάσουμε χρόνο (καθώς υπήρχε αρκετά μεγάλη ουρά) και να κατευθυνθήκαμε προς τα σπιτάκια...




Η πλατεία Ομονοίας με τον μεγάλο αιγυπτιακό οβελίσκο στο κέντρο της και τον φωτισμένο Πύργο του Άιφελ στο βάθος. Ο οβελίσκος ήταν προσφορά των Αιγυπτίων στους Γάλλους. Έφτασε στο Παρίσι το 1833 και τρία χρόνια αργότερα ο βασιλιάς Λουδοβίκος-Φίλιππος τον τοποθέτησε στο σημείο αυτό που βρίσκεται μέχρι και σήμερα.

Και φθάνουμε αισίως στο χριστουγεννιάτικο χωριό. Όλα τα σπιτάκια ήταν πολύ όμορφα φωτισμένα, ακουγόταν από παντού μουσική και ο κόσμος έκανε βόλτα απολαμβάνοντας είτε τη διακόσμηση είτε τις λιχουδιές που μπορούσε να αγοράσει!



 Λουκάνικα κάθε είδους...

 Διάφορα λουκούμια από φρούτα και ζαχαρωτά...

 Εδώ έψηναν σολωμό. Διακρίνεται κρεμασμένος σε αυτές τις ξύλινες τάβλες. Το συγκεκριμένο ψάρι δε μου αρέσει καθόλου, αλλά βρήκα πολύ πρωτότυπο αυτόν τον τρόπο ψησίματος, εξού και η φωτογραφία!

 Αυτά τα γλυκάκια σαν ανάποδη σταγόνα τα πουλούσαν σε πολλά σπιτάκια και όπως θα δείτε παρακάτω υποκύψαμε και εμείς στον πειρασμό, περισσότερο από περιέργεια για να δούμε τι έχουν μέσα!

Στα σπιτάκια όμως δεν υπάρχουν μόνο τρόφιμα, αλλά και άλλα προϊόντα, είτε ρουχισμού είτε διακοσμητικά. Εδώ βλέπουμε ζεστές γούνινες παντόφλες! 

Οι Γάλλοι φημίζονται για δύο πράγματα στα προϊόντα διατροφής: για τα τυριά τους και τα κρασιά τους. Και στα δύο μπορείτε να βρείτε πολλά είδη και ποικιλίες.


Διάφορα είδη αλλαντικών...


 Ένας Άγιος Βασίλης ως άλλο άγαλμα της Ελευθερίας κρατάει μια επιγραφή όπου αναγράφεται η μέρα των Χριστουγέννων, 25 Δεκεμβρίου...

 Κάποια σπιτάκια, κυρίως αυτά που πουλούσαν φαγητά, ήταν κάπως πιο κλειστά, είτε με τζαμαρία είτε πιο συχνά με χοντρό πλαστικό για να προστατεύονται οι πελάτες από το κρύο και από τη βροχή που μια ξεκινούσε και μια σταματούσε. Εδώ σε μια τέτοια "βιτρίνα" ένας πολύ αστείος τάρανδος! :)


 Διάφορα γλυκίσματα σε χριστουγεννιάτικες συσκευασίες!

 Σοκολάτες, άσπρες, καφέ ή μαύρες σε σουβλάκια σε διάφορα σχήματα (αστεράκια, κυκλάκια, καρδούλες, σε σχήμα λουκάνικου...)

 Μίνι κιθάρες σε πολλά σχέδια και χρώματα για τους πιο ροκάδες της παρέας... 

 Ένα κεφάλι τάρανδου σε σπιτάκι που πουλούσε τυριά!

 Μέχρι και σαπούνια σε κάθε λογής αρώματα μπορεί κάποιος να βρει εδώ!!

Στολές του Άγιου Βασίλη...

Ένα από τα ωραιότερα σπιτάκια - κατά την ταπεινή μου άποψη - ήταν αυτό εδώ που πουλούσε κλασσικά παιχνίδια χειροποίητα από ξύλο! Ντάμα, σκάκι, τάβλι, τζένγκα, ντόμινο, μέχρι και κύβοι του Ρούμπικ, όλα ξύλινα! 


Μεταλλικές κατασκευές με διάφορα σχέδια! 

 Παραδοσιακές κούκλες-μωρά κάθε χρώματος και εθνικότητας!

 Ο Άγιος-Βασίλης περίμενε τους μικρούς του φίλους για να τους πάει μια βόλτα με το έλκυθρό του και να βγουν φωτογραφία!

 Μια φάτνη σ'ένα σπιτάκι με τζαμαρία για να προστατεύεται...

 Μέχρι και ζεστή σούπα με διάφορες γεύσεις μπορείς να απολαύσεις εδώ!

 Ένας μικρότερος Πύργος του Άιφελ που άλλαζε χρώματα!

 Μπαμπούσκες, μικρές, μεσαίες, μεγάλες, πολύχρωμες!

Μετά από όλη αυτή τη βόλτα με τόσες επιλογές σε φαγητά η πείνα χτύπησε! Κάναμε μια στάση και απολαύσαμε από ένα λουκάνικο με μπόλικες πεντανόστιμες τηγανιτές πατατούλες, πολύ χορταστικό! Πήραμε δύο διαφορετικά. Ένα λουκάνικο της Toulouse και ένα άσπρο. Τα συνοδέψαμε με ένα ποτήρι ζεστό κρασάκι και ήταν ό,τι έπρεπε!!




Για επιδόρπιο πήραμε ένα από αυτά τα γλυκάκια που είδαμε παραπάνω. Νόμιζα ότι θα ήταν βαριά, αλλά τελικά είναι πανάλαφρα! Μέσα έχει κάτι σαν μαρέγκα, είναι ελαφρύ σαν αφρός!


 Η βροχή που έπεφτε ανά διαστήματα έκανε τον δρόμο να λάμπει πολύ όμορφα από τα φώτα του δρόμου!


 Το καλύτερο γλυκό που φάγαμε ήταν αυτά εδώ τα μπαστουνάκια που τα έλεγαν churros! Ήταν σαν λουκουμάδες, μόνο που τα έφτιαχναν σε μακρόστενα μπαστουνάκια, τα τηγάνιζαν σε καυτό λάδι (ακριβώς όπως εμείς τους λουκουμάδες) και τα περνούσαν μετά από ζάχαρη! Έτσι ζεστά που σου τα σέρβιραν ήταν ό,τι πρέπει για το κρύο!

Κάπου ενδιάμεσα φάγαμε και μια κρέπα με nutella, αλλά δυστυχώς δεν έλεγε τίποτα, για αυτό δεν βάζω και τη φωτογραφία. Την τύλιγαν πολύ μικρή, το ζυμάρι ήταν ήδη φτιαγμένο και το υλικό μέσα πολύ λίγο.

Το πιο όμορφο σημείο όσον αφορά τον χριστουγεννιάτικο φωτισμό ήταν στην πλατεία Ρούζβελτ, εκεί που τελείωνε και το χωριουδάκι:


 Μια είσοδος μετρό...

Αφού περπατήσαμε σε όλα τα σπιτάκια από τη μια μεριά του δρόμου, συνεχίσαμε τη βόλτα μας στα Ηλύσια Πεδία προς τα μαγαζιά που είχαμε δει το πρωί, τα οποία φωτισμένα έδειχναν πολύ διαφορετικά!

 Εδώ το μαγαζί της ομάδας Paris Saint-Germain.



Στην πρωινή μας βόλτα είχαμε μπει σε πολλές αντιπροσωπείες αυτοκινήτων όπου κάθε αυτοκίνητο παρουσιαζόταν με φαντασμαγορικό τρόπο. Μια αντιπροσωπεία που μάλλον ήταν λίγο πιο μακριά και δεν την είχαμε πάρει χαμπάρι ήταν αυτή της Mercedes:




 Το κατάστημα της Cartier άλλαζε χρώματα στο εξωτερικό του, το αγαπημένο μου όμως ήταν αυτό το βαθύ κόκκινο!

Και κάπως έτσι πήραμε το δρόμο της επιστροφής για το ξενοδοχείο. Πήραμε το μετρό από την Αψίδα του Θριάμβου και τη στάση "Charles de Gaulle - Étoile". Πολύ μου αρέσει στις στάσεις του μετρό όταν βλέπω διαφημίσεις για ταινίες. Εδώ ο Παπουτσωμένος Γάτος ή "Γάτος Σπιρουνάτος" όπως το μετέφρασαν στα ελληνικά:


Τη δεύτερη μέρα επισκεπτόμαστε το Ανάκτορο των Βερσαλλιών, το μουσείο του Λούβρου και πάμε κρουαζιέρα στον Σηκουάνα. Προσεχώς...

6 comments:

  1. Δανάη μου, έχεις το πιο "νόστιμο" blog!!!:)
    Οι υπέροχες φωτογραφίες σου και η Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα, ομόρφυναν την μέρα μου!
    Περιμένω κι άλλο Παρίσι...
    Ως τότε πολλά φιλάκια κι ευχαριστώ για την βόλτα!

    ReplyDelete
  2. Δανάη, άλλη μία σου περιγραφή με ταξίδεψε κυριολεκτικά στο γιορτινό Παρίσι. Περιττό να προσθέσω ότι οι φωτογραφίες σου είναι πολύ ωραίες. Πρωτότυπη έμπνευση (τουλάχιστον πρώτη φορά το βλέπω) το σπιτάκι με τις κούκλες-μωρά.

    Να είσαι καλά.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σ'ευχαριστώ πολύ Παράξενε ταξιδιώτη! Χαίρομαι που σου άρεσαν οι φωτογραφίες! Μείνε συντονισμένος για ακόμα περισσότερο γιορτινό Παρίσι προσεχώς! :)

      Delete
  3. Το ταξιδακι μου το εκανα χθες και γευτικα οπτικα ολα τα καλουδια που μας προσφερες!!!Σημερα σου λεω το ευχαριστω.!!!Περιμενω και απο θεσσαλονικη πολλα ...

    ReplyDelete
  4. Ευχαριστώ πολύ Πελαγία! Ήταν πολύ ωραίο να σταματάς στα διάφορα σπιτάκια και να "τσιμπάς" διάφορες λιχουδιές από'δω και από'κει!

    Όσο για αναρτήσεις από Θεσσαλονίκη, θα κάνω το κάνω το κατά δύναμην να αντεπεξέλθω! Προς το παρόν πάω να γράψω μια ανάρτηση για την παράσταση που μόλις παρακολούθησα! :)

    ReplyDelete