Saturday 21 January 2012

Anonymous

Όσο πιο μεγάλος υπήρξε κάποιος συγγραφέας του παρελθόντος τόσο πιο πολλές είναι οι θεωρίες ότι τα έργα του δε γράφτηκαν από ένα μόνο πρόσωπο ή ότι δεν ήταν στην πραγματικότητα αυτός με το όνομα του οποίου υπογράφει. Μια τέτοια θεωρία ήξερα ότι ίσχυε για τον Όμηρο. Με αυτήν την ταινία αυτή η υπόθεση αφορά και τον πασίγνωστο σε όλους Σαίξπηρ!


Η ταινία ξεκινάει και κλείνει με ένα πολύ ωραίο εύρημα! Είμαστε στο σήμερα μέσα σε ένα θέατρο και ένας αφηγητής μας παρουσιάζει αυτήν τη θεωρία και μεταφερόμαστε έτσι στην εποχή του Shakespeare. 

Συγκεκριμένα το Anonymous μας παρουσιάζει τον Shakespeare ως έναν αναλφάβητο ηθοποιό που δε μπορούσε ούτε γραμμή να γράψει. Στην πραγματικότητα ήταν ο κόμης της Οξφόρδης αυτός που έγραψε όλα αυτά τα μεγάλα έργα που αποδίδονται στον Ουίλιαμ Σαίξπηρ. 

Ο κόμης της Οξφόρδης λοιπόν καλεί τον θεατρικό συγγραφέα Ben Jonson και τον παρακαλάει να ανεβάσει στο θέατρο τα έργα που έχει γράψει ο ίδιος ως δικά του, γιατί η αριστοκρατική του φύση δεν του επιτρέψει να φέρουν την υπογραφή του. Ο Jonson αρνείται και ο Shakespeare αδράττει την ευκαιρία για να παρουσιάσει ένα έργο ως δικό του. Έτσι ο κόμης αναγκάζεται να δεχτεί τον Shakespeare ως τον άνθρωπο που θα ανεβάζει τα έργα του.

Στην ταινία υπάρχουν κάποια flash-backs από την νεαρή ηλικία του κόμη (earl of Oxford) οπότε και αν και παντρεμένος με μια γυναίκα που δεν ήθελε, δημιουργεί δεσμό με τη βασίλισσα Ελισάβετ. Η οποία Queen Elisabeth μένει έγκυος και γεννάει κρυφά το παιδί της, χωρίς να το ξέρει ο κόμης. 

Γενικώς στην ταινία υπάρχει μεγάλη ίντριγκα και δε θα μπω σε λεπτομέρειες γιατί αξίζει να τη δείτε! Σε αρκετά σημεία σε βάζει σε σκέψη! Η ατμόσφαιρα της μεσαιωνικής Αγγλίας είναι πολύ ωραία στην ταινία η οποία διαθέτει και εκπληκτική φωτογραφία!

Καλή διασκέδαση σε όλους! :)

1 comment: