Monday 30 January 2012

Πανικός Στα Παρασκήνια

Σήμερα το απόγευμα παρακολουθήσαμε ακόμα μια αξιόλογη θεατρική παράσταση, το "Πανικός Στα Παρασκήνια" στο Θέατρο Αμαλία (*) από την Πειραματική Σκηνή της "Τέχνης". Το έργο το έχει γράψει ο Κεν Λούντβιχ (Ken Ludwig) με τον τίτλο Φεγγάρι Πάνω Από Το Μπάφαλο (Moon Over Buffalo).

Η σημερινή παράσταση θα ήταν και η τελευταία, αλλά λόγω της επιτυχίας που παρουσιάζει στη Θεσσαλονίκη, πήρε παράταση μέχρι και τις 26 Φεβρουαρίου. Παραστάσεις δίνονται την Παρασκευή και το Σάββατο στις 9:00 μ.μ. και την Κυριακή στις 7:00 μ.μ.

Το συγκεκριμένο έργο θύμιζε λίγο μια από τις αγαπημένες μου ταινίες, το Noises Off... το οποίο είχα δει πριν πολλά χρόνια και στο θέατρο με τον τίτλο "Το Σώσε!". Το μόνο κοινό που έχουν οι δύο παραστάσεις βέβαια είναι ότι και οι δύο διαδραματίζονται στα παρασκήνια ενός θεάτρου και έχουμε αυτό που λέμε "θέατρο μέσα στο θέατρο".

 Τα σκηνικά. Δεξιά φαίνεται αυτό που υποτίθεται ότι είναι τα σκηνικά στο θέατρο της παράστασης μέσα στην παράσταση.

Λίγα λόγια για το έργο:

Σε μια επαρχιακή πόλη της Αμερικής, κάπου στη δεκαετία του '80, ένας καταχρεωμένος θίασος  που παίζει εναλλασσόμενο ρεπερτόριο κάνει περιοδεία. Πρωταγωνιστές είναι ένα μεσήλικο ζευγάρι (η Σάρλοτ και ο Τζωρτζ), η μητέρα της γυναίκας που δεν ακούει καλά (Έθελ) και η κόρη τους (Ρόζαλιντ) η οποία όμως έχει βαρεθεί την τρέλα του θεάτρου και θέλει να ασχοληθεί με κάτι εντελώς διαφορετικό. Συναντάμε επίσης και τον πρώην σύντροφο της κόρης (Πωλ) που δουλεύει κι αυτός στον θίασο, καθώς και τον νέο της αρραβωνιαστικό (Χάουαρντ). Το τρελό καστ συμπληρώνει η Αϊλήν, η χαζούλα ηθοποιός που θα προκαλέσει χαμό, καθώς και ο δικηγόρος του ζευγαριού (Ρίτσαρντ) που είναι ερωτευμένος με την Σάρλοτ και θέλει να χωρίσει τον άντρα της και να τον ακολουθήσει.

Η Αϊλήν μένει έγκυος από τον Τζωρτζ και όταν το μαθαίνει η Σάρλοτ τον αφήνει και ο Τζωρτζ το ρίχνει στο ποτό!

Η Σάρλοτ και ο Τζωρτζ θέλουν να γίνουν αστέρες του κινηματογράφου και να πρωταγωνιστήσουν σε μια ταινία του Στάνλεϋ Κιούμπρικ. Όταν ο Τζωρτζ μαθαίνει ότι ο μεγάλος σκηνοθέτης θα έρθει να παρακολουθήσει την παράστασή τους (ανεβάζουν το Ιδιωτικές Ζωές του Νόελ Κάουαρντ που μέσα στην παράσταση αναφέρεται ως Μήνας Του Μέλιτος) η γυναίκα του θα επιστρέψει για να πραγματοποιήσει τη φιλοδοξία της!

Όμως το μεθύσι του Τζωρτζ θα προκαλέσει πολλές κωμικοτραγικές καταστάσεις! Στο δεύτερο μέρος της παράστασης, μετά το διάλειμμα, είναι και το μεγαλύτερο γέλιο! Ο Τζωρτζ μπερδεύει τα έργα και εμφανίζεται στη σκηνή ως Συρανό ντε Μπερζεράκ!!! 

Τα υπόλοιπα επί σκηνής...

Η υπόκλιση των ηθοποιών.

Παίζουν:

Έφη Σταμούλη: Σάρλοτ
Δημήτρης Ναζίρης: Τζωρτζ
Μένη Κυριάκογλου: Έθελ
Άννα Ευθυμίου: Ρόζαλιντ
Γιώργος Δημητριάδης: Πωλ
Ηλίας Παπαδόπουλος: Χάουαρντ
Σοφία Βούλγαρη: Αϊλήν
Στάθης Μαυρόπουλος: Ρίτσαρντ

(*) Θέατρο Αμαλία, Αμαλίας 71 & Παρασκευοπούλου, τηλέφωνο: 2310-821483, πραγματοποιούνται και τηλεφωνικές κρατήσεις!

No comments:

Post a Comment