Sunday 8 January 2012

Paris - Arc de Triomphe

Πρώτη στάση στην εκδρομή μας (πριν καν πάμε στο ξενοδοχείο) ήταν η Αψίδα του Θριάμβου, το δεύτερο πιο χαρακτηριστικό σήμα κατατεθέν του Παρισιού μαζί με τον Πύργο του Άιφελ. Μας άφησε το πούλμαν για ένα δύωρο και έτσι βρήκαμε την ευκαιρία να πάμε να τραβήξουμε μερικές φωτογραφίες από κοντά και μετά να κάνουμε βόλτα στις Champs-Élysées (λεπτομέρειες και φωτογραφίες στο επόμενο ποστ).



Η Arc de Triomphe βρίσκεται στην πλατεία Étoile που σημαίνει αστέρι ακριβώς γιατί στο σημείο αυτό καταλήγουν δώδεκα μεγάλες λεωφόροι και αν την κοιτάξεις από ψηλα μοιάζει με αστέρι! Η πλατεία σήμερα έχει μετονομαστεί σε πλατεία Charles de Gaulle, αλλά όλοι εξακολουθούν να αναφέρονται σε αυτήν ως Place de l'Étoile:



Φυσικά οι λεωφόροι είναι τόσο μεγάλες που ούτε να διανοηθείς να περάσεις πεζός για να δεις από κοντά την αψίδα. Για τον λόγο αυτό υπάρχει υπόγεια διάβαση στην οποία βγαίνοντας βρίσκεσαι ακριβώς από κάτω της!


Η Αψίδα του Θριάμβου άρχισε να χτίζεται το 1806 και ολοκληρώθηκε το 1836 και τιμά όλους τους στρατιώτες που πολέμησαν και πέθαναν για τη Γαλλία. Αναγράφονται ονόματα στρατιωτικών που υπηρέτησαν με θυσία την πατρίδα τους.



Η Αψίδα έχει ύψος 50 μέτρα και ήταν το ψηλότερο κτίριο του Παρισιού ως τη στιγμή που κατασκευάστηκε ο Πύργος του Άιφελ! Αν είσαι θαρραλαίος μπορείς - καταβάλοντας το αντίτιμο των 9,5 ευρώ - να ανεβείς τα 284 σκαλιά της και να απολαύσεις τη θέα του Παρισιού από ψηλά! Εμείς προτιμήσαμε να μην εξαντληθούμε από την αρχή και να κρατήσουμε τις δυνάμεις μας για ποδαρόδρομο και να δούμε όσο το δυνατόν περισσότερα πράγματα.

 Στις τέσσερις κολόνες τις αψίδας υπάρχουν ανάγλυφα αγάλματα με διαφορετική αναπαράσταση σε καθεμιά από αυτές. Εδώ βλέπουμε την Αντίσταση του 1814.

 Δεξιά η Ειρήνη του 1815 και αριστερά και πάλι η Αντίσταση του 1814.

 Η θέα προς την Défense, όπου και μείναμε, μια περιοχή με ουρανοξύστες.

 Πλακέτες στο πάτωμα που αναφέρουν τις μάχες για τις οποίες τιμούνται οι νεκροί αγωνιστές.
.
Στο κέντρο της καίει από το 1921 365 μέρες το χρόνο η φλόγα προς τιμήν του Αγνώστου Στρατιώτη. 


Πραγματικά εντυπωσιάζεται ο επισκέπτης όταν βρίσκεται κάτω από την Αψίδα από την μεγαλοπρέπεια της κατασκευής της. Ανάγλυφα μικρότερα αγάλματα υπάρχουν και στο κάτω μέρος της αψίδας. Μπορείς να γράφεις κατεβατά ολόκληρα για την κάθε κολόνα, αλλά δεν θέλω να κουράσω. Αρκεί να απολαύσουμε τις φωτογραφίες! :)

Προτιμώ για το Παρίσι να κάνω πολλά και μικρότερα ποστ που να επικεντρώνονται σε ένα συγκεκριμένο αξιοθέατο. Στην επόμενη ανάρτηση θα δούμε τα πραγματικά υπέροχα μαγαζιά της  λεωφόρου των Ηλυσίων Πεδίων (Champs-Élysées).

5 comments:

  1. Τέλειες φωτογραφίες Δανάη μου!!!
    Μου άρεσαν οι λεπτομέρειες, πάρα πολύ!
    Φιλάκια

    ReplyDelete
  2. Roadartist και magda, ευχαριστώ! :)

    ReplyDelete
  3. Ανυπομονούμε για τα υπόλοιπα!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Τα καλύτερα έρχονται, χεχε! :)

      Delete