Saturday, 30 April 2011

Ασίζη

Την Παρασκευή 22 Απριλίου ξεκινήσαμε το ταξίδι μας για την Ιταλία με προορισμό την Τοσκάνη. Ήταν η πρώτη φορά που κάναμε οδική εκδρομή. Συνήθως για συντομία προτιμούμε τις αεροπορικές, αλλά η αντίστοιχη αεροπορική πήγαινε και στη Ρώμη την οποία είχαμε δει αναλυτικά στο ταξίδι του μέλιτος, επομένως αποφασίσαμε να πάμε οδικώς για να απολαύσουμε καλύτερα και την ιταλική επαρχία.

Παρασκευή μεσημεράκι λοιπόν μπήκαμε στο πούλμαν και 8:00 το βράδυ το καράβι μας ξεκινούσε από την Ηγουμενίτσα για να φτάσουμε το Σάββατο το πρωί γύρω στις 11:00 στο λιμάνι της Ανκόνας και με μια πρώτη στάση στην Ασίζη να κατευθυνθούμε προς τη Φλωρεντία.


Assisi

Η Ασίζη βρίσκεται στην επαρχία της Περούτζια (με το πολύ γνωστό και καλό Πανεπιστήμιο) στην περιφέρεια της Ούμπρια. Είναι γνωστή διότι εκεί γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Άγιος Φραγκίσκος ο οποίος ήταν γιός εμπόρου υφασμάτων (από εύπορη άρα οικογένεια) και σε ηλικία περίπου 30 ετών πέταξε τα ρούχα του σε μια πλατεία και έβαλε ένα σακί το οποίο έδεσε με ένα σχοινί. Αυτήν την ενδυμασία εξακολουθούν να έχουν σήμερα και οι μοναχοί του τάγματος των Φραγκισκανών το οποίο ίδρυσε ο ίδιος το 1208. Ο Άγιος Φραγκίσκος αφιέρωσε τη ζωή του στο να βοηθάει τους φτωχούς και τους αρρώστους και θεωρείται σήμερα προστάτης των φτωχών, των παιδιών και των ζώων.
Η πρώτη εκκλησία που συναντάμε στην Ασίζη είναι αυτή της Αγίας Κλάρας (Santa Chiara) η οποία ήταν συνεργάτιδα του Αγίου Φραγκίσκου και ίδρυσε το τάγμα των φτωχών κυριών. Το 1255, ανακηρύχθηκε σε Αγία, προστάτιδα των ματιών, και το 1958 ο Πάπας Πίος ΙΒ΄ την όρισε αγία, προστάτιδα της τηλεοράσεως.

From Pasxa 2011, Toscana
Basilica di Santa Chiara, Assisi


From Pasxa 2011, Toscana
Συντριβάνια με λιοντάρια που συναντάς πολύ συχνά

From Pasxa 2011, Toscana

Περπατώντας στην πόλη το θρησκευτικό στοιχείο είναι έντονο παντού!

From Pasxa 2011, Toscana
Το κτίριο με τον ψηλό πύργο και τις επάλξεις είναι το Δημαρχείο της Ασίζης ενώ το κτίριο δίπλα του με τους κίονες είναι εκκλησία.

Εδώ βλέπουμε μια στοά σαν σπηλιά με ένα ιδιαίτερο στυλ ζωγραφικής:

Στενά ανηφορικά δρομάκια γεμάτα σκάλες υπάρχουν σε πολλά σημεία ανάμεσα στα διάφορα κτίρια:

Από την άλλη ακριβώς μεριά της πόλης υπάρχει η εκκλησία του Αγίου Φραγκίσκου. Και οι δύο εκκλησίες είναι πολύ λιτές στο εσωτερικό τους:

From Pasxa 2011, Toscana
Διακρίνουμε στο χορτάρι την λέξη Pax που σημαίνει Ειρήνη. Η Ασίζη θεωρείται μια πολύ ήρεμη πόλη.From Pasxa 2011, Toscana
Η είσοδος του Ναού του Αγίου Φραγκίσκου

Η εκκλησία του Αγίου Φραγκίσκου από άλλη άποψη

Ο Άγιος Φραγκίσκος ζωγραφισμένος από τον El Greco

Να και ένας μοναχός του τάγματος των Φραγκισκανών με τη χαρακτηριστική ενδυμασία που ανέφερα αρχικά.


Ωραίο περιποιημένο σπιτάκι με λουλούδια στις γλάστρες:

Και κλείνω την πρώτη ανάρτηση με δύο φωτογραφίες από βιτρίνες ζαχαροπλαστείων με χαρακτηριστικά τοπικά ιταλικά γλυκίσματα:

Επόμενη ανάρτηση Φλωρεντία by night για την Ανάσταση.

Friday, 29 April 2011

Ταξιδιωτικό quiz #8

Την προηγούμενη Παρασκευή φύγαμε για ταξιδάκι το οποίο ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ οπότε και επιστρέψαμε! Για να δούμε ποιός μπορεί να καταλάβει πού ήμασταν! :)

Saturday, 9 April 2011

Morning Glory

Χθες το βράδυ είδαμε το Morning Glory, και ομολογώ ότι ήταν πολύ καλύτερο απ'ό,τι το περίμενα! Καιρό είχα να δω μια ολοκληρωμένη και ευχάριστη ταινία.

Η Becky Fuller (Rachel McAdams) είναι τηλεοπτική παραγωγός (κάτι σαν αρχισυντάκτρια) σε ένα κανάλι στο New Jersey. Όταν την καλεί ο προϊστάμενός της νομίζει ότι επιτέλους θα πάρει προαγωγή καθώς βρίσκεται πολλά χρόνια στην ίδια θέση, όμως στο πλαίσιο της κρίσης και των περικοπών την απολύει! Τότε θα αποφασίσει να δοκιμάσει την τύχη της σε μεγαλύτερα κανάλια και στέλνει το βιογραφικό της στους μεγάλους σταθμούς της Νέας Υόρκης, τηλεφωνόντας συχνά και υπενθυμίζοντας το όνομά της!

Κάποια στιγμή η τύχη της χτυπάει την πόρτα και την καλούν για συνέντευξη στο κανάλι IBS. Φεύγοντας από τη συνέντευξη συναντάει στο ασανσέρ τον Mike Pomeroy (Harrison Ford), μεγάλο δημοσιογράφο τον οποίο θαυμάζει από μικρή, αλλά ο χαρακτήρας του δεν είναι αυτό που περίμενε.

Τελικά παίρνει τη θέση και αναλαμβάνει μια πρωινή εκπομπή ποικίλης ύλης όπως αυτές που είναι γνωστές και στη χώρα μας. Παρουσιαστές της εκπομπής είναι η Colleen Peck (Diane Keaton) και ο Paul McVee (Ty Burrell), όμως ο δεύτερος δεν έχει καθόλου σωστή συμπεριφορά και αναγκάζεται από την πρώτη μέρα να τον απολύσει. Έτσι αρχίζει η αναζήτηση ενός συμπαρουσιαστή και καταλήγει στο να προτείνει τη θέση στον Mike. Φυσικά αυτός ως έγκριτος και πολυβραβευμένος δημοσιογράφος αρνείται να ασχοληθεί με μια εκπομπή που επικεντρώνεται σε μαγειρικές, μόδα και καθημερινά θέματα, όμως μια ρήτρα στο συμβόλαιό του που ανακαλύπτει η Becky τον δεσμεύει και αναγκάζεται να υποχωρήσει.

Μέσα σε όλα τα άλλα η Becky γνωρίζει στον σταθμό και τον Adam Bennett (Patrick Wilson) με το οποίο και τα φτιάχνει.

Η αρνητικότητα του Mike την ταλαιπωρεί όσο δεν λέγεται, αλλά στο τέλος ίσως να μην είναι τόσο κακός όσο θέλει να δείχνει.

Η ταινία είναι ευχάριστη και θα περάσετε ένα όμορφο δίωρο! Καλή διασκέδαση! :)

Friday, 1 April 2011

Burke and Hare


Καιρό έχω να δω ταινία που να αξίζει να προτείνω. Τελευταία βλέπαμε πολύ ωραία τρέιλερ από ταινίες οι οποίες αποδεικνύονταν πολύ κατώτερες από το αναμενόμενο. Παρουσιάζονταν οι καλύτερες σκηνές κομμένες και ραμένες έτσι ώστε να φαίνονται ταινίες με αγωνία αλλά τελικά δεν είχαν τόσο ενδιαφέρον.

Από την άλλη όταν είδα το τρέιλερ του Burke and Hare δεν τρελάθηκα, αλλά όσες ταινίες έχω δει με τον λατρεμένο Simon Pegg μου άρεσαν, επομένως της έδωσα μια ευκαιρία και όντως άξιζε τον κόπο!


Η ταινία διαδραματίζεται το 1828 στο Εδιμβούργο. Ο William Burke (Simon Pegg) και ο William Hare (Andy Serkis, γνωστός μας ως Gollum/Smeagol στον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών) είναι δύο κολλητοί φίλοι που τα βγάζουν πέρα με μικροαπάτες. Κάποια στιγμή χρεοκοπούν και την ίδια μέρα πεθαίνει ένας νοικάρης του Hare και χάνει αυτός και η γυναίκα του και το τελευταίο σίγουρο έσοδο τους. Προσπαθώντας να ξεφορτωθούν το πτώμα οι δύο φίλοι ανακαλύπτουν τυχαία ότι ένας μεγαλογιατρός του Εδιμβούργου πληρώνει πολλά για πτώματα στα οποία κάνει ανατομία για τους φοιτητές του. Έτσι αρπάζουν την ευκαιρία και του πουλάνε το πτώμα του νοικάρη. Φυσικά δεν τους αρκεί το ένα τυχαίο πτώμα και αρχίζουν να σκοτώνουν διάφορους προκειμένου να έχουν κέρδος. Αυτό αρχικά δεν θα είναι τόσο εύκολο όσο φαίνεται και υπάρχουν αρκετές αστείες σκηνές στην προσπάθειά τους να δολοφονήσουν τα θύματά τους.

Στο μεταξύ ο Burke γνωρίζει την - πανέμορφη και ταλαντούχα κατά τη γνώμη μου - Isla Fisher ως την χορεύτρια Ginny Hawkins και wannabe θεατρική ηθοποιό που βρίσκει στο πρόσωπο του Burke αυτόν που θα τη χρηματοδοτήσει για κάνει το όνειρό της να διασκευάσει Σαίξπηρ μόνο με γυναίκες πραγματικότητα. Ο Burke την ερωτεύεται τρελά και ενώ νιώθει τύψεις για τις κακές τους πράξεις, κάνει τα πάντα για αυτήν. Δυστυχώς όταν αυτή αποφασίζει να του δοθεί, εισβάλει η αστυνομία και ο Burke μένει με την όρεξη...

Στην ταινία συναντάμε σε δεύτερους ρόλους πολλούς αξιόλογους ηθοποιούς. Αναφέρω ενδεικτικά τους: Tom Wilkinson, Tim Curry, Christopher Lee καθώς και τον Κώστα Γαβρά που εμφανίζεται με την οικογένειά του σε μια φωτογραφία.

Η ταινία έχει πολύ ωραία ατμόσφαιρα, ωραία σκηνοθεσία και κουστούμια και την προτείνω ανεπιφύλακτα! Όσοι έχετε δει και άλλες ταινίες με τον Simon Pegg είναι σίγουρο ότι θα σας αρέσει! :)