Wednesday 25 May 2011

Λέμε όχι στα greeklish!

Το ανέφερα και στο twitter, αλλά πιστεύω ότι δεν είναι αρκετό. Αξίζει να αφιερώσω και μια ανάρτηση και να πω και από το μπλογκ μου ένα μπράβο στην ομάδα του Ράδιο Αρβύλα που έφτιαξε το παρακάτω σποτάκι:


Το ότι η κίνηση αυτή προέρχεται από άτομα που είναι κοντά στη νεολαία και όχι από κάποιους δήθεν που κάνουν κήρυγμα έχει ακόμα μεγαλύτερη αξία ώστε τα νέα παιδιά να μάθουν επιτέλους να γράφουν στους υπολογιστές τους με την ελληνική γραφή.

Το ξέρω ότι τα greeklish είναι μια μόδα και γράφοντας κατά αυτόν τον τρόπο οι έφηβοι κυρίως νιώθουν ότι αποτέλουν μέλος μιας ομάδας και "καταλαβαίνονται" ευκολότερα, όμως πραγματικά μακροπρόθεσμα αυτό μόνο αρνητικές συνέπεις μπορεί να έχει.

Δεν είναι η πρώτη φορά που αναφέρομαι στα greeklish. Μπορείτε να διαβάσετε και παλιότερες σκέψεις και προβληματισμούς μου εδώ, εδώ και εδώ. Και γιατί όχι να αφήσετε και το σχόλιό σας! Μέσα από το διάλογο μπορούν να προκύψουν ενδιαφέρουσες προτάσεις...

13 comments:

  1. Ενδιαφέρουσα κίνηση, πραγματικά! Επικροτώ.

    ReplyDelete
  2. Όντως ΚίτσοΜήτσο είναι μια πολύ καλή κίνηση και γίνεται και με καλό τρόπο. Μακάρι να υπάρξουν νέοι που θα ακολουθήσουν την προτροπή τους και θα αρχίσουν να γράφουν στα ελληνικά!

    ReplyDelete
  3. Αντε, επιτέλους μπας και καταλάβει ο κόσμος τι ζημιά κάνει με τα γκρίκλις.
    Εχω 7 χρόνια που φωνάζω όπου ειμαι στο διαδίκτυο, για αυτο το θέμα κι εχω ακούσει όλες τις κουλές δικαιολογίες απο όσους γράφουν με γκρίκλις.
    Τωρα που τα ειπαν οι ΑΡΒΥΛΑ ελπίζω να ακούσουν και να καταλάβουν.
    Καλημέρες.

    ReplyDelete
  4. Ωραίοι και σαφείς και μπράβο σε σένα που το ανέδειξες!!!
    Φιλάκια

    ReplyDelete
  5. @tzonakos, εγώ όταν πρωτοχρησιμοποίησα υπολογιστή έκανα chat στα greeklish και έτσι συνήθισα να τα χρησιμοποιώ. Μεγαλώνοντας όμως συνειδητοποίησα πόσο λάθος είναι η χρήση τους και την μεγάλη αξία και ομορφιά της γλώσσας μας και τώρα πλέον γράφω μόνο στα ελληνικά. Μακάρι και τα παιδιά μεγαλώνοντας να καταλάβουν το ίδιο πράγμα. Το κακό είναι ότι μαθαίνουν να γράφουν έτσι από πολύ μικρή ηλικία - ενώ εγώ ξεκίνησα στα 19 μου την επαφή με τα greeklish - και θα είναι πιο δύσκολο να απαλλαγούν από τη συνήθεια αυτή πιστεύω! :-/

    @magda, όντως το βίντεο είναι πολύ καλά φτιαγμένο και δεν μπορούσα παρά να το αναρτήσω, αφού συμφωνώ απόλυτα μαζί τους.

    ReplyDelete
  6. ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΛΗ ΜΕΡΑ ΓΡΑΨΤΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΧΟΥΜΕ ΟΜΟΡΦΗ ΓΛΩΣΣΑ ΜΗΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΜΕ ΜΕΤΑ GREEKLISH WWW.IWRITEGREEK.TK

    ReplyDelete
  7. Εδω τα μικρα αναρωτιουνται πως μπορουμε εμεις να γραφουμε στα ελληνικα(!!!) παρ ολο που με ολες αυτες τις παραλλαγες που εχουν τα γκρικλις πολλες φορες δεν καταλαβαινονται μεταξυ τους! Αλλα ετσι ειναι οι μοδες.. δεν παει να ειναι ασχημο,να μη μου παει, να ειναι επικινδυνο; Εγω θα το κανω γιατι ετσι ειμαι "στη μοδα". Και στο καπακι μπαινουν και κατι εταιριες κινητης που για να προσεγγισουν τα μικρα αρχισαν τις διαφημισεις με γκρικλις.

    ReplyDelete
  8. Όταν ξεκίνησα να blogάρω χρησιμοποιούσα κι εγώ greeklish κατά κόρο! Ώσπου μια μέρα συνομιλούσα με μια άλλη blogger η οποία με παρότρυνε να γυρίσω το πληκτρολόγιο μου. Στην αρχή μου φάνηκε λιγάκι επικριτική, αλλά μετά σκέφτηκα και συνειδητοποίησα πόσο δίκαιο έχει! Και ξέρεις και κάτι; Από τότε έχει βελτιωθεί και η ορθογραφία μου κατά πολύ!!! Άρα; Συμφωνώ και επαυξάνω!!!
    Καλημέρα Δανάη μου!

    ReplyDelete
  9. Πριν κανα μήνα έλεγα σε 12χρονα να γράφουν ελληνικά στο MSN και με κοίταγαν με τεράστια μάτια μην καταλαβαίνοντας τι στο καλό εννοώ.
    Μετά ρώτησα κάποιον που ηταν ο πατέρας του ενός παιδιού αν του λέει να γράφει ελληνικά και μου απάντησε "ασ'το παιδι να κάνει οτι θέλει μωρε" ...
    Θέλω να πληρώνει ιδιαίτερα φιλόλογους σε μερικά χρόνια ο κύριος αυτός, για να μάθει ορθογραφία και να γράφει εκθέσεις ο γιόκας του και μετά να "αγανακτεί" με τους δασκάλους που δεν έμαθαν το παιδί του ελληνικά ! Γκρρρ :)

    ReplyDelete
  10. @Anonymous, αυτό που κάνουν διάφορες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας για να προσελκύσουν τη νεολαία είναι ακόμα πιο επικίνδυνο καθώς καθιερώνουν πλέον τα greeklish.

    @Σοφια, σίγουρα αν έχεις συνηθίσει να γράφεις στα greeklish θα δυσκολευτείς στην αρχή με την ορθογραφία, αλλά η εξάσκηση πάντα οδηγεί στη βελτίωση.

    @tzonakos, τις προάλλες μου μίλησε ένας μαθητής μου στο facebook και έγραφε ελληνικά, αλλά σε κάθε 2-3 λέξεις υπήρχαν απίστευτα ορθογραφικά λάθη! Προφανώς η γραφή του θύμιζε greeklish. Το θετικό είναι ότι το είχε γυρισμένο το πληκτρολόγιο στα ελληνικά. Το αρνητικό είναι ότι παντού σχεδόν χρησιμοποιούσε "ο" και "ι"! Μου βγήκαν τα μάτια! :( Έχεις πολύ δίκιο σ'αυτό που λες για τους γονείς που είναι αδιάφοροι και μετά θα τρέχουν και δε θα φτάνουν. Πρέπει όμως να καταφέρουν να περάσουν στα παιδιά τη συνήθεια να γράφουν στα ελληνικά με τέτοιο τρόπο που να μη φαίνεται σαν να προσπαθούν να τους το επιβάλλουν ή να τους κάνουν κήρυγμα, αλλά να συνειδητοποιήσουν ότι αφενός η γλώσσα μας είναι όμορφη και είναι κρίμα να την καταργούμε με αυτόν τον τρόπο και αφετέρου ότι μακροπρόθεσμα θα έχουν πρόβλημα όταν αύριο-μεθαύριο θα κληθούν να γράψουν μια έκθεση ή ένα άρθρο ή μια επιστολή ή οτιδήποτε τέτοιο.

    ReplyDelete
  11. Μέσα στοὺς διάφορους λόγους γιὰ τοὺς ὁποίους ἔμαθα τὸ πολυτονικό , εἶναι καὶ ἀπὸ ἀντίδραση γιὰ τὰ γκρήκλις . Πῶς σᾶς φαίνεται σὰν ἰδέα νὰ ἀρχίσουμε νὰ τὸ χρησιμοποιοῦμε ; Ἐφόσον σοῦ ἀρέσει ἡ ἰδέα , βάλε μπρός ! Δέκα μαθηματάκια τοῦ δεκάλεπτου στὸ www.polytoniko.org , καὶ σὲ μιὰ βδομάδα τὸ ἔχεις μάθει . Ἅμα βρεῖς καὶ κανὰ παλιὸ βιβλιαράκι νὰ διαβάσεις , τελειωμένη ὑπόθεση . Πανεύκολο εἶναι . Γιὰ τὸν ὑπολογιστὴ βάλε τὸ προγραμματάκι keymangreek --> www.keymangreek.gr

    ReplyDelete
  12. Ε όχι και πολυτονικό, μην τρελαθώ. Είπαμε :)

    ReplyDelete
  13. Μιχάλη, δε βρίσκω το λόγο να γυρίσουμε πίσω στο πολυτονικό σύστημα. Εδώ κάνουμε προσπάθεια τα νέα παιδιά να χρησιμοποιούν την ελληνική γραφή και όχι τα greeklish και πολλές φορές γράφουν ελληνικά χωρίς να βάζουν καν τόνους. Δεν υπάρχει λόγος να κάνουμε τα πράγματα ακόμα πιο δύσκολα!

    Τzonako, ούτε εγώ συμφωνώ, αλλά καλό είναι να ακούγονται και διαφορετικές απόψεις και προτάσεις όπως αυτές του Μιχάλη. Πιστεύω έχει να κάνει και με το πώς έχει μάθει κανείς να γράφει και από μικρός.

    ReplyDelete