Wednesday 21 October 2009

50 χρόνια Αστερίξ!

Ο γνωστός μας Astérix μαζί με τον αδελφικό του φίλο Obélix και όλους τους Γαλάτες του μικρού χωριού κλείνουν φέτος 50 χρόνια!

Ήταν 29 Οκτωβρίου του 1959 όταν η μορφή του Αστερίξ κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στο εβδομαδιαίο περιοδικό “Pilote”. Ο δημιουργός του, Albert Uderzo, εξηγεί ότι η δημιουργία του Αστερίξ ήταν αποτέλεσμα του γεγονότος ότι την εποχή εκείνη τα μόνα κόμιξ που υπήρχαν στην Γαλλία ήταν αμερικάνικης προέλευσης και ένιωθε μεγάλη την ανάγκη να δημιουργήσει μια σειρά κόμιξ οι ήρωες του οποίου να είναι Γάλλοι.

Ο Uderzo ξεκίνησε ως ο σχεδιαστής του Αστερίξ και ο René Goscinny ήταν αυτός που έγραφε τα κείμενα. Μετά τον θάνατο του δεύτερου το 1977, ο Uderzo ανέλαβε και τους δύο ρόλους και η επιτυχία του Γαλάτη ήρωα δεν μειώθηκε καθόλου! Αντιθέτως, ο μικρόσωμος Αστερίξ με τα ξανθά μουστάκια και το έξυπνο βλέμα έχει μεγαλώσει πολλές γενιές!

Το πρώτο τεύχος του Αστερίξ με την μορφή που το γνωρίζουμε σήμερα κυκλοφόρησε το 1961 και έκτοτε έχουν πωληθεί περίπου 325 εκατομμύρια αντίτυπα. Έχει μεταφραστεί σε 107 γλώσσες και διαλέκτους και σήμερα μπορεί κάποιος να βρει τεύχη ακόμα και στα αρχαία ελληνικά, στα λατινικά, στα ποντιακά ή στα κρητικά! Η δουλειά που γίνεται με την μετάφραση δεν είναι απλή αλλά πολύ σχολαστική. Αρχικά το πρωτότυπο κείμενο μεταφράζεται προς την ξένη γλώσσα και μετά μεταφράζεται ξανά από άλλα άτομα προς τα γαλλικά και ελέγχεται από τον ίδιο τον Uderzo για να διαπιστωθεί ότι το αρχικό νόημα έχει αποδωθεί καλά και σωστά στην ξένη γλώσσα!!!

Ένας ήρωας που παραμένει “ζωντανός” τόσα χρόνια δεν θα μπορούσε να μείνει μόνο πάνω στο χαρτί. Πολλά τεύχη έχουν γίνει και κινούμενα σχέδια, αλλά τα τελευταία χρόνια γνωρίζουν επίσης μεγάλη επιτυχία και οι κινηματογραφικές ταινίες με γνωστούς ηθοποιούς (με σταθερό στην θέση του Οβελίξ τον Gérard Depardieu).

Αύριο, 22 Οκτωβρίου 2009, θα κυκλοφορήσει το Χρυσό Βιβλίο του Αστερίξ (Le livre d’or d’Astérix) που θα είναι μια ειδική επετειακή έκδοση για τα 50 χρόνια από τη δημιουργία του.

Την ίδια μέρα στην Αθήνα θα γίνουν διάφορες εκδηλώσεις στο Γαλλικό Ινστιτούτο από τις εκδόσεις ΜΑΜΟΥΘ με αφορμή την επέτειο αυτήν.

Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Στις 19. 00 στο Αuditorium
Στρογγυλή τράπεζα « Aστερίξ και bande dessinée, ένα παγκόσμιο φαινόμενο»: Συμμετέχουν ο Achdé, ο σκιτσογράφος και σχεδιαστής του Λούκι Λουκ, ο Άρης Μαλανδράκης, συγγραφέας και δημοσιογράφος, ο Στάθης (Σταυρόπουλος), σκιτσογράφος και δημοσιογράφος, ο Γιάννης Σκαρπέλος, Αναπλ. Καθηγ. Τμ. Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και ο Χρήστος Χωμενίδης, συγγραφέας. Συντονιστής: Κωστής Κατσακιώρης
Είσοδος ελεύθερη – ταυτόχρονη μετάφραση.

Στις 21.00 στο Βistrot Paris-Athènes
Εγκαίνια της έκθεσης: « Τα 50 χρόνια του Αστερίξ, ο Γαλάτης, ήρωάς μας! ».
35 εικόνες, και άλλα αντικείμενα, αντιπροσωπευτικά των μεγάλων στιγμών του Αστερίξ. Διάρκεια έκθεσης : 22/10 – 7/11/2009
Ώρες λειτουργίας : Δευτέρα έως Παρασκευή, 09.00 – 20.00. Σάββατο 09.00 – 14.00.

Το Σάββατο 24 Οκτωβρίου, από τις 10.00 έως τις 12.00, ο σκιτσογράφος του Λούκι Λουκ, Achdé, θα συναντήσει το κοινό στην βιβλιοθήκη του Γαλλικού Ινστιτούτου.

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα Achdé:
Το πραγματικό όνομα του είναι Hervé Darmenton και το ψευδωνυμό του προέρχεται από το πρώτο γράμμα του ονόματος και του επιθέτού του. Ο Achdé του οποίου τα έργα εκδίδονται από τον οίκο Dargaud, σκιτσάρει από τα 20 του χρόνια. Δημιουργεί τις σειρές Fort Braillard, Woker, Doc Veto, CRS=détresse, και αναλαμβάνει τη σειρά του Λούκι Λουκ μετά τον θάνατο του Morris, σε συνεργασία με τον Laurent Gerra.


Δυστυχώς στη Θεσσαλονίκη δεν βρήκα να γίνεται καμιά εκδήλωση! Θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον... Αν κάποιος επισκεφθεί την έκθεση στην Αθήνα, θα χαρώ να μου αφήσει σχόλιο με τις εντυπώσεις του! :)

7 comments:

  1. Tρελαίνομαι για Αστερίξ, εχω μεγάλη συλλογή, ευχαριστούμε για την δημοσίευση, ελπίζω να καταφέρω να πάω!:)))))

    Aν ναι θα στείλω εντυπώσεις!

    Φιλάκια

    ReplyDelete
  2. Αγαπώ Αστερίξ γιατί μου θυμίζει τα παιδικά μου χρόνια. Και φυσικά ακόμη έχω κρατήσει τα τεύχη από τότε..

    ReplyDelete
  3. Όλγα, αν πήγες περιμένουμε εντυπώσεις!

    Αλίκη, σίγουρα ο Αστερίξ ήταν και εξακολουθεί να είναι από τα καλύτερα κόμιξ! Και εγώ έχω κάπου διάφορα τεύχη. Όταν βρεθώ σε βιβλιοπωλείο ίσως αγοράσω και το Χρυσό Βιβλίο, καθώς θα είναι αναμφίβολα συλλεκτικό! :)

    ReplyDelete
  4. Πολλά χρόνια πίσω το συγκεκριμένο ταξίδι στα χρώματα, τα σχέδια και τις θανατηφόρες ατάκες!
    Ό,τι πρέπει για μεγάλα παιδιά!

    ReplyDelete
  5. KitsoMitso, βρήκα πολύ ενδιαφέροντα τα στοιχεία που ανέφερα στο ποστ. Πολλά από αυτά δεν τα ήξερα. Έψαξα σε πολλά sites για να γράψω τελικά αυτό το άρθρο.

    Γενικώς έχει ενδιαφέρον πιστεύω να μαθαίνεις πως ξεκίνησαν διάφορα κόμιξ, είτε οι χαρακτήρες λέγονται Μίκυ, Ντόναλντ, Αστερίξ, Λούκυ Λουκ, Τεν Τεν κλπ! :)

    ReplyDelete
  6. Αμ γι' αυτό το Παρίσι είχε γεμίσει Asterix τον περασμένο μήνα;;; Πες έτσι!

    ReplyDelete
  7. Μπα, πήγαμε εκδρομούλα στο Παρίσι; Δεν θυμάμαι να είδα φωτογραφίες στο blog σου!

    ReplyDelete