Thursday 30 October 2008

Πράγα - Part 1 - Intro

Όπως ανέφερα και στο προηγούμενο ποστ μου το τετραήμερο 25-28 Οκτωβρίου βρήκαμε ευκαιρία να αποδράσουμε και να κάνουμε ένα ταξιδάκι στην Πράγα.

Λίγα λόγια για την πόλη και πράγματα που έμαθα στην εκδρομή...

  • Η Πράγα είναι η πρωτεύουσα της Τσεχίας (το αναφέρω γιατί προσωπικά η γεωγραφία δεν είναι το δυνατό μου σημείο και πριν ετοιμάσουμε το ταξίδι δεν θα ήξερα να απαντήσω σε μια ενδεχόμενη τέτοια ερώτηση... Ωραίος τρόπος πάντως είναι τα ταξίδια για να θυμάσαι τέτοιες πληροφορίες). Η Τσεχία ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2002, ωστόσο δεν έχει μπει ακόμα στην ζώνη του ευρώ. Το νόμισμά τους είναι η τσέχικη κορώνα και η αντιστοιχία είναι 24 κορώνες = 1 ευρώ. Αναμένεται να μπουν στην ευρωζώνη το 2010. Θα δουν και αυτοί την γλύκα! :p

  • Η Τσεχία βρίσκεται στην κεντρική Ευρώπη και συνορεύει με την Γερμανία, την Πολωνία, την Σλοβακία και την Αυστρία.
  • Η Πράγα προστατεύται από την Unesco ως μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς.
  • Έχει 1.300.000 κατοίκους και έκταση 500 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
  • Η Τσεχία δεν έχει καθόλου ψηλά βουνά.
  • Η γλώσσα που μιλούν στην χώρα είναι σλάβικη, χρησιμοποιούν όμως το λατινικό αλφάβητο και όχι το κυριλικό. Διαπίστωσα δε πως έχουν πολλούς τόνους, ακόμα και πάνω στα σύμφωνα. Μάλλον περισσότερο πνεύματα θα πρέπει να είναι και να αλλάζουν την προφορά της εκάστοτε λέξης. Επίσης έχουν πολλά σύμφωνα στη σειρά, πράγμα δύσκολο για εμάς να προφέρουμε τις λέξεις τους.
  • Ο ποταμός που διασχίζει την πόλη ονομάζεται Μολδάβας (Vltava στην γλώσσα τους).
  • Το μετρό της Πράγας κατασκευάστηκε την δεκαετία του '60 και ομολογώ πως ήταν πιο ασφαλές και καθαρό από κάποια άλλα (πχ Ρώμης).

  • Στο κέντρο της πόλης απαγορεύεται η είσοδος στα μεγάλα οχήματα (πούλμαν, λεωφορεία κλπ).
  • Η Τσεχία με την Σλοβακία παλιότερα ήταν ένα κράτος (Τσεχοσλοβακία, ΟΚ αυτό το γνώριζα). Τα δύο κράτη αποφάσισαν από κοινού να χωρίσουν το 1992 στο Κοινοβούλιο, χωρίς διαπληκτισμούς.
  • Η χώρα ζει κυρίως από την βαριά βιομηχανία της: εδώ βρίσκεται η αυτοκινητοβιομηχανία της Skoda. Επίσης κατασκευάζονται όπλα, τρακτέρ και μηχανές τραίνων.
  • Είναι μία από τις χώρες με την μεγαλύτερη παραγωγή μπύρας. Από την Τσεχία ξεκίνησε και διαδόθηκε η μπύρα Pilsner, η επωνομαζόμενη και "ξανθιά".

  • Ο βασικός μισθός ενός Τσέχου κυμαίνεται γύρω στα 550 ευρώ.
  • Όσον αφορά την παιδεία, η βασική εκπαίδευση διαρκεί 10 χρόνια και τα σχολεία είναι ολοήμερα (8:00-5:00. Τα μαθήματα γίνονται από τις 8:00 ως τη 1:00, ακολουθεί γεύμα και στη συνέχεια ένα δύωρο κατά το οποίο οι μαθητές μπορούν να κάνουν τα μαθήματα της επόμενης ημέρας). Μετά κάποιος μπορεί να δώσει εισαγωγικές εξετάσεις για το Πανεπιστήμιο, δηλώνοντας όμως μια σχολή. Εάν περάσεις στο πανεπιστήμιο μπορείς κάθε μάθημα να το δώσεις έως τρεις φορές. Αν αποτύχεις και δεν περάσεις όλα τα μαθήματα του έτους σου, απλά και σωστά παίρνεις πόδι. Στην Τσεχία υπάρχουν πολλά αγγλόφωνα πανεπιστήμια.

Αυτές ήταν οι άκρως ενδιαφέρουσες κατά τη γνώμη μου γενικές πληροφορίες που έμαθα στο ταξίδι. Θα ακολουθήσουν τα ποστ με περισσότερες φωτογραφίες από την πόλη και λεπτομέρειες για τα μέρη που επισκεφθήκαμε. Μείνετε συντονισμένοι! ;)

6 comments:

  1. Αναμένουμε στην οθόνη μας!

    ReplyDelete
  2. Ωραία! Ελπίζω να κάνω γρήγορα το δεύτερο ποστ! Οι φωτογραφίες είναι πολλές και οι περισσότερες ωραίες, οπότε θα πρέπει να διαλέξω τις best of the best για να κάνω edit και να βάλω στα ποστ που θα ακολουθήσουν! :)

    ReplyDelete
  3. Για τη ρώμη όμως δεν είδαμε ποστ!!!!

    Σου πα και στο προηγούμενο ποστ ότι έχεις 2 προσκλήσεις για παιχνίδια αν θες να παίξεις!

    ReplyDelete
  4. ~~a~~, ναι για την Ρώμη λόγω του καλοκαιριού το αμέλησα να κάνω posts. Λες να τα κάνω στην επέτειο του ενός έτους χαχαχα! :p

    Όσο για τα παιχνίδια, είδα την πρόσκλησή σου, αλλά τα συγκεκριμένα δεν με ενέπνευσαν πολύ για αυτό δεν ανταποκρίθηκα, sorry! Αν πέσει κανένα άλλο στην αντίληψή σου και μου αρέσει, ευχαρίστως να συμμετάσχω! :)

    ReplyDelete
  5. Ωραία...Πως περάσαμε στο ταξίδι του μέλιτος πέρυσι...Μέχρι τότε ελπίζω να έχεις πάει και άλλα ταξίδια για να μας πεις εντυπώσεις!

    ReplyDelete
  6. Πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση! Περιμένουμε λεπτομέριες :-)

    ReplyDelete