Monday 6 October 2008

Notte Prima Degli Esami


Το Notte Prima Degli Esami (μετάφραση: η νύχτα πριν από τις εξετάσεις) ήθελα εδώ και πολύ καιρό να την δω και αυτό το Σαββατοκύριακο βρήκα την ευκαιρία. Είχα δει το τρέιλερ στο YouTube και τα σχόλια όλων των Ιταλών από κάτω ήταν παραπάνω από θετικά!

Επιτέλους μια ταινία που ξεφεύγει από τα αμερικάνικα πρότυπα και τις ταινίες του στυλ American Pie. Ναι και εδώ έχουμε να κάνουμε με μαθητές, αλλά σκοπός των αγοριών δεν είναι να γίνουν λιώμα στο ποτό ούτε να την "πέσουν" σε όσο το δυνατόν περισσότερα κορίτσια.

Οι χαρακτήρες που γνωρίζουμε μέσα στην ταινία μοιάζουν περισσότερο και με τους Έλληνες μαθητές (ούνα φάτσα - ούνα ράτσα δεν λέμε εξάλλου;) και είναι γήινοι και αληθινοί.

Η ταινία ξεκινάει με τον Luca τον οποίο υποδύεται ο ελληνικής καταγωγής Nicolas Vaporidis. Πραγματικά ο ηθοποιός είναι μεγάλο ταλέντο και μου άρεσε πάρα πολύ σ'όλο το μήκος της ταινίας! Είμαστε στον διάδρομο του σχολείου την τελευταία μέρα του λυκείου, όπου όλοι οι μαθητές αποχωρούν. Ο Λούκα όμως θέλει να κάνει κάτι επεισοδιακό πριν την φύγει οριστικά από το σχολείο. Αποφασίζει λοιπόν και πηγαίνει στο γραφείο των καθηγητών όπου βρίσκει έναν καθηγητή που του έκανε τη ζωή κόλαση για πέντε χρόνια και "του την λέει στα ίσια". Με το που τελειώνει το "χώσιμο", ο Professor Antonio Martinelli ατάραχος του ανακοινώνει πως θα είναι ο ίδιος υπεύθυνος για τις τελικές εξετάσεις και όχι ένας άλλος καθηγητής όπως ήταν προγραμματισμένο! Oups! Σαν να την πάτησε ο Luca!

Στην παρέα του Luca υπάρχει η κολλητή του η Alice και δύο κολλητοί του ο Massi και ο γαλλικής καταγωγής Riccardo. Όλοι μαζί πηγαίνουν σε ένα πάρτυ και εκεί ο Luca γνωρίζει και ερωτεύεται μια κοπέλα αλλά το μόνο που γνωρίζει για αυτήν είναι πως την λένε Claudia.

Παράλληλα οι τέσσερις φίλοι προσπαθούν να βρουν τρόπο να ξεμπλέξουν τον φίλο τους από την χαζομάρα που έκανε. Την ευκαιρία την βρίσκει η Alice όταν συναντούν τον καθηγητή στον δρόμο αναστατωμένο διότι εκλάπη το αυτοκίνητό του. Η Alice προτείνει λοιπόν στον καθηγητή να τον μεταφέρει ο Luca στο αστυνομικό τμήμα για να κάνει την δήλωση. Κάπως έτσι αρχίζει μια περίεργη σχέση ανάμεσα στον καθηγητή και τον μαθητή του που τελικά θα οδηγήσει στη δημιουργία μιας δυνατής φιλίας καθώς ο καθηγητής ανοίγεται στον μαθητή του και ο τελευταίος μαθαίνει πολλά πράγματα για την προσωπική ζωή του πρώτου και συνειδητοποιεί πως δεν είναι ο αυστηρός και απρόσωπος καθηγητής που νόμιζε!

Πρόκειται για μια πολύ ευχάριστη και με αρκετά μηνύματα ταινία. Δεν μπαίνω σε λεπτομέρειες για να μη χαλάσει η ωραία ατμόσφαιρα για όποιον πρόκεται να την δει. Την προτείνω ανεπιφύλακτα πάντως, ιδίως εάν λατρεύετε την ιταλική γλώσσα όπως εγώ! :)

Επίσης να αναφέρω πως η ταινία διαθέτει ένα πάρα πολύ ωραίο soundrack! Αν δείτε το τρέιλερ θα ακούσετε το Wild Boys των Duran Duran. Όλη η μουσική της ταινίας κυμαίνεται σε αυτό το ύφος καθώς διαδραματίζεται το 1989. Όσοι ζήσατε τα καλύτερα χρόνια της ζωής σας στη δεκαετία του '80 δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα αγαπήσετε την ταινία!

ΥΓ. Έχει βγει και δεύτερη ταινία με τίτλο Notte Prima Degli Esami - Oggi (δηλαδή Νύχτα πριν από τις εξετάσεις - Σήμερα) με τον ίδιο κύριο χαρακτήρα, τον Λούκα. Θέλω πολύ να την δω, μόνο που δεν έχω βρει υπότιτλους.

Καλή διασκέδαση!

2 comments:

  1. Γεια σου DaNaH! Θα ήθελα να δω κι εγώ την πρώτη ταινία αλλά δεν μπορώ να βρω ελληνικούς υπότιτλους. Θα μπορούσες να μου πεις που τους βρήκες; Σε ευχαριστώ πολύ!

    Dthess

    ReplyDelete
  2. Dthess δυστυχώς ελληνικοί υπότιτλοι για την συγκεκριμένη ταινία απ'όσο ξέρω δεν υπάρχουν. Εμείς την είχαμε δει με αγγλικούς υπότιτλους. Αν δεν σε ενοχλεί να την δεις με αγγλικούς μπορείς να τους κατεβάσεις από εδώ.

    ReplyDelete