Tuesday 5 August 2008

Ερώτηση - απορία μαγειρικής φύσεως

Λοιπόν, επειδή έχω ψάξει αρκετά στο ίντερνετ και ικανοποιητική απάντηση δεν έχω βρει, καταφεύγω στην έσχατη λύση να διατυπώσω στο blog μου την απορία που με "βασανίζει" εδώ και καιρό: πώς καταφέρνουν στις ταβέρνες και κάνουν τα κολοκυθάκια τηγανιτά τόσο τραγανά;;!! Σύμφωνα με την γιαγιά μου πρέπει να τα κόψεις σε ροδέλες, να τα αλατίσεις, να τα αλευρώσεις και να τα αφήσεις πάνω σε χαρτί κουζίνας να "φτύσουν" τα υγρά τους για μία μέρα και στη συνέχεια να τα τηγανίσεις (έτσι υποτίθεται γίνονται τραγανά). Την παραπάνω διαδικασία την έχω ακολουθήσει 3 φορές στο παρελθόν αλλά τα κολοκυθάκια μου έβγαιναν μαλακά και όχι κρατσανιστά όπως μου αρέσουν. Οι συνταγές που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο αναφέρουν απλά ότι τα κόβεις, τα αλατίζεις, τα αλευρώνεις και τα τηγανίζεις. Έχει κανείς να μου δώσει κάποια συμβουλή για σίγουρο και εγγυημένο αποτέλεσμα; :)

9 comments:

  1. Συμβουλή για εγγυημένο αποτέλεσμα δεν έχω, γιατί δεν φτιάχνω τηγανιτά, αλλά φαντάζομαι ότι έχει να κάνει με το αλεύρωμα, το οποίο υποψιάζομαι ότι δεν είναι απλό αλεύρωμα αλλά κάποιο είδος χυλού.

    ReplyDelete
  2. Χμμμ λες ε; Μακάρι να μας δώσει κάποιος τα φώτα του χεχε! :)

    ReplyDelete
  3. πέρα από τον χυλό του αλευρώματος, που είναι σίγουρα σημαντικό, μεγάλο ρόλο πρέπει να παίζει και το λάδι. δεν ξέρω αλλά είναι πιθανό να μην τα τηγανίζουν και σε ελαιόλαδο. ή όχι σε τηγάνι αλλά πχ σε φριτέζα που τηγανίζει αλλιώς. χεχε! αυτά τα ολίγα από εμένα :ο)

    ReplyDelete
  4. Τηγάνι και όχι φριτεζα, με όχι πολύ λάδι (καλύτερο είναι το ηλιέλαιο για τετοιες δουλειές-ξεροψήσιμο) και .... γκαζάκιν αν υπάρχει!!! Αλλη φλόγα!

    :)

    ReplyDelete
  5. Λέτε να μην τα αλευρώνουν απλά; Να κάνουν κάποια κρούστα όπως πχ όταν πανάρουμε τις φτερούγες κοτόπουλου ή τα σνίτσελ; Δηλαδή να τα αλευρώνουν, μετά να τα περνούν από αυγό και μετά από τριμμένη φριγανιά; Βρε λες; :)

    Φριτέζα έτσι κι αλλιώς δεν έχω και δεν χρησιμοποιώ, όλα στο τηγάνι τα κάνω. Χρήστο, όσο για το ηλιέλαιο τώρα που έχει αποσυρθεί τα πάντα γίνονται με ελαιόλαδο. Τις φορές που επιχείρησα να κάνω στο παρελθόν ήταν όλες με ηλιέλαιο όμως. Όσο για το γκαζάκι, ταλαιπωρία, δεν λέει!

    ReplyDelete
  6. Δε νομίζω πως τα κάνουν όπως τα σνίτσελ, αφού δεν καταλαβαίνεις φρυγανιά. Νομίζω όπως το λέει η Σοφία, ίσως τα βουάνε σε κάποιο είδος χυλού. Και φαντάζομαι θα θέλει δυνατή φωτιά.
    Υποθέσεις κάνω.

    Βλέπω κινούμαστε στο ίδιο στυλ τελευταία! Χεχε!

    ReplyDelete
  7. Γκρινιάρη ναι χεχε!

    Ελπίζω το ποστ να υποπέσει στην αντίληψη κάποιου "ειδικού" επί του θέματος και να μας δώσει την πολυπόθητη απάντηση γιατί όλοι υποθέσεις κάνουμε αλλά με τις υποθέσεις δεν βγάζεις αποτέλεσμα! ;)

    ReplyDelete
  8. Όχι βρε με φρυγανιά - έχεις φάει ποτέ κολοκυθάκι με γεύση φρυγανιάς; Όταν λέμε χυλό εννοούμε νερό και αλεύρι, ίσως και αυγό ή baking powder ή corn flour. Ψάξε στον Γούγλη συνταγή για vegetable tempura, είναι κάτι παρόμοιο εξ Ανατολών που επίσης γίνεται με χυλό (απλά μη βάλεις σόγιες και τέτοια).

    ReplyDelete
  9. Λοιπόν σήμερα το μεσημέρι έκοψα ένα κολοκυθάκι σε λεπτές φέτες, το αλάτισα και το αλεύρωσα και το άφησα να βγάλει τα νερά του με σκοπό να το τηγανίσω αύριο. Στην πορεία όμως άλλαξαν τα σχέδια και το τηγάνισα σήμερα το βράδυ. Τα κολοκυθάκια έγιναν πολύ τραγανά όπως τα θέλω μόνο που πίκριζαν λίγο. Δεν ξέρω αν έφταιγε το κολοκυθάκι ή κάτι άλλο.

    ReplyDelete