Thursday 24 April 2008

Barcelona - Part 13 - Centre

Μετά από την επίσκεψη στο Camp Nou, κάναμε μια τελευταία βόλτα στο κέντρο της Βαρκελώνης για να δούμε και από κοντά όσα είχαμε δει βιαστικά την πρώτη μέρα μέσα από το πούλμαν. Προτεραιότητα είχαν τα δύο σπίτια που κατασκεύασε ο Gaudi:

Η Casa Mila... (Κάζα Μιλά)

Όπως μας είχε εξηγήσει ο ξεναγός μας, οι ιδιοκτήτες (η οικογένεια Μιλά στην συγκεκριμένη περίπτωση) κρατούσαν για τον εαυτό τους τον πρώτο όροφο της πολυκατοικίας και τους πιο πάνω τους νοίκιαζαν. Οι χαμηλοί όροφοι άνηκαν στους πλούσιους και όσο πιο ψηλά νοίκιαζες τόσο και φθηνότερο ήταν το ενοίκιο. Η μόδα του ρετιρέ που θεωρείται στις μέρες μας πολυτέλεια ήρθε πολύ αργότερα! Προφανώς η κατάσταση ήταν έτσι διότι στην εποχή δεν υπήρχαν και ανελκυστήρες ή ήταν ελάχιστοι.

Όπως αναφέρεται στον οδηγό της Βαρκελώνης η Κάζα Μιλά είναι η μεγαλύτερη προσφορά του Γκαουντί στην αρχιτεκτονική της Βαρκελώνης και το τελευταίο του έργο προτού αφοσιωθεί στη Sagrada Familia. Ο Γκαουντί σχεδίασε αυτήν την οχταώροφη γωνιακή πολυκατοικία γύρω από δύο κυκλικές αυλές. Στο υπόγειο ενσωμάτωσε τον πρώτο χώρο στάθμευσης της πόλης.

Αυτό που τραβάει το μάτι του επισκέπτη - πέρα από την περίεργη αρχιτεκτονική - είναι η στέγη με τις καμινάδες και τους αεραγωγούς που θυμίζουν γλυπτά αφηρημένης τέχνης.

... και η Casa Batlló (Κάζα Μπατλιό)

Η πρόσοψη της συγκεκριμένης οικοδομής μου αρέσει περισσότερο από την Κάζα Μιλά. Είναι σαν να έχει βγει από κάποιο θρίλερ! Ειδικά εάν την δείτε το βράδυ φωτισμένη, μοιάζει τρομαχτική.

Τόσο την Κάζα Μιλά όσο και την Κάζα Μπατλιό μπορεί κάποιος να τις επισκεφθεί και στο εσωτερικό τους (με εισιτήριο φυσικά, σαν μουσείο). Δυστυχώς, ενώ τα δύο σπίτια είναι αρκετά κοντά δεν υπάρχει κάποιο μειωμένο εισιτήριο και για τα δύο. Εμείς, επειδή ήταν και η τελευταία μέρα και έπρεπε να δούμε όσο το δυνατόν περισσότερα πράγματα, επιλέξαμε να μην μπούμε στις οικοδομές, αλλά να πάρουμε και μια μικρή γεύση από την εμπορικό κέντρο της Βαρκελώνης. Περιοριστήκαμε λοιπόν στο να φωτογραφίσουμε τα κτίρια εξωτερικά και συνεχίσαμε την βόλτα μας.

Ακολουθούν κάποιες σκόρπιες φωτογραφίες από κτίρια των οποίων μου άρεσε ιδιαίτερα η πρόσοψη και η αρχιτεκτονική:




Η Casa Lleó Morera (Κάζα Λιεό Μορέρα) στο οικοδομικό τετράγωνο που ονομάζεται Manzana de la Discordia (Μανσάνα ντε λα Ντισκόρντια).

Αυτά τα χτιστά παγκάκια είναι τα αυθεντικά που χρησιμοποιούνταν παλιά για να κάθεται ο κόσμος και να κοιτάει τον βασιλιά όταν περνούσε με τα άλογα και την συνοδεία του. Τα έχουν διατηρήσει αυτούσια και έχουν ενσωματωθεί πολύ όμορφα στην σύγχρονη πραγματικότητα.



Το Corte Ingles, το μεγαλύτερο εμπορικό πολυκατάστημα της Βαρκελώνης. Εξωτερικά φυσικά δεν είναι τίποτα το εντυπωσιακό. Εσωτερικά δε, είναι ένα τυπικό πολυόροφο ευρωπαϊκό εμπορικό κέντρο.


Το Hard Rock Cafe της Βαρκελώνης!

Η πλατεία (Πλάσα ντ'Εσπάνια) στην οποία είχαμε παρακολουθήσει την δεύτερη ημέρα τα συντριβάνια με τα φώτα και την μουσική. Κατά την διάρκεια της ημέρας λάμβανε χώρα έκθεση τροφίμων.

Μπροστά από την Placa d'Espanya και απέναντι από το ξενοδοχείο Plaza υπήρχε μεγάλο πάρκινγκ για μηχανάκια. Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι πως οι μοτοσυκλέτες ήταν βαλμένες η μία δίπλα στο άλλη σε διαδρόμους ακριβώς όπως στα parking των αυτοκινήτων και όχι όπως να'ναι!

Η Γυναίκα και το πουλί του Χουάν Μιρό στο ομώνυμο πάρκο. Το γλυπτό βρίσκεται στο κέντρο μιας πισίνας, έχει ύψος 22 μέτρα και είναι καλυμένο με πολύχρωμα πλακίδια. Τώρα εάν εσείς καταλαβαίνετε ποιά είναι η γυναίκα και ποιο το πουλί σας δίνω συγχαρητήρια!! Δεν ήταν τυχαία ο Μιρό σουρεαλιστής!!!

Και φτάσαμε αισίως και στο αεροδρόμιο. Πρώτη εικόνα που είδα και έμεινα με το στόμα ανοιχτό; Χιλιάδες κιτρινόμαυρα ταξί παρκαρισμένα! Μέχρι εκεί που έφτανε το μάτι σου έβλεπες ταξί!! Απίστευτο.

Όσον αφορά το αεροδρόμιο, δεν έτυχε να βγάλω καμιά φωτογραφία στο εσωτερικό του. Μετά από 4 μέρες ξενάγηση και τόσες πολλές εικόνες, αγοράσαμε κάποια τελευταία δώρα και σουβενίρ και καθήσαμε να ξαποστάσουμε σε ένα καφέ και να "φιλτράρουμε" όσα είχαμε δει και απολαύσει! Δυο τελευταίες κουβέντες για το αεροδρόμιο; Μακρυνάρι με πολλά μαγαζιά. Κατά τα άλλα απλά ωραίο και καθαρό.

Ήταν ένα πολύ όμορφο ταξίδι. Το επόμενο στο εξωτερικό θα πραγματοποιηθεί σε ενάμιση μήνα περίπου και θα είναι πολύ ιδιαίτερο! Σας αφήνω σε αγωνία ως τότε. ;)

15 comments:

  1. Από όσο θυμάμαι αρχές Ιούνη δεν είναι το επόμενο ταξίδι?
    ;)

    Η ώρα η καλή!
    Και για που με το καλό?

    ReplyDelete
  2. Ναι αρχές Ιουνίου. Roma e Venezia! Είπαμε είμαι λάτρης της Ιταλίας και έχω όνειρο να την γυρίσω! ;) Να ξεσκονίσω λίγο και τα ιταλικά μου χεχε!

    Αν κάποιος έχει πάει και έχει να προτείνει κάποιο καλό ξενοδοχείο και στις δύο πόλεις κεντρικά ας το αναφέρει! Τα εισιτήρια τα έχουμε αγοράσει, μένει να κλείσουμε hotels. :)

    ReplyDelete
  3. Εγώ θα συνιστούσα Σιένα και ευρύτερη περιοχή Τοσκάνης. Πιο ρομαντικό το βρίσκω για την περίστασή σας, και παράλληλα κάνετε και μια εκδρομουλα προς Ρώμη και Βενετία.

    ReplyDelete
  4. Ωραίααααααα!

    Να προσθέσω οτι η Casa Mila είναι γνωστή και ως La Pedrera.

    Τα παγκάκια τα είχα βγάλει κι εγώ φωτογραφία! Χεχε!

    Άντε, εύχομαι και στο επόμενο ταξίδι να περάσεις τόσο και περισσότερο όμορφα, και να μας ταξιδέψεις με τις περιγραφές και τις φωτογραφίες σου!

    Καλή Ανάσταση!

    ReplyDelete
  5. Ευχαριστώ για τις εικόνες από τη Βαρκελώνη, είναι ένα από τα ταξίδια που θέλω να κάνω και η αλήθεια είναι πως διαβάζοντας ζηλεύω λίγο..

    Για τη Βενετία, είχα μείνει σε ένα ξενοδοχείο στο Μέστρε, περίπου 10 λεπτά με το αυτοκίνητο οπόττε δεν έχω να σου πώ για κάτι κεντρικό. Σου εύχομαι πάντως να βρείτε την πλατεία του Αγίου Μάρκου "στεγνή" και όχι πλημμυρισμένη όπως εγώ και σας χαλάσει τη διάθεση..
    Όσο για τη Ρώμη, είναι ανάλογα με το πόσα θέλεις να πληρώσεις. Μπορώ πάντως να σου προτείνω τα Campo de' Fiori & Scalinata di Spagna.

    Θα συμφωνήσω πάντως με τον philos, Τοσκάνη και Φλωρεντία δαγκωτό!!!

    Καλό Πάσχα και καλά ταξίδια!!

    ReplyDelete
  6. Dream_Rider σ'ευχαριστώ πολύ για το σχόλιό σου! Θα τα κοιτάξω τα ξενοδοχεία που προτείνεις! Και εμένα το όνειρό μου είναι να πάω στην Φλωρεντία, αφού από όποιον έχει πάει έχω ακούσει πως είναι υπέροχη. Θα έχουμε αρκετές μέρες και σίγουρα θα την επισκεφθούμε, δεν είναι μακριά από την Ρώμη με το τραίνο.

    Καλό Πάσχα σε όλους! Να περάσετε υπέροχα! :)

    ReplyDelete
  7. Όλο ταξίδια είσαι σε ζηλεύω... Που θα πάει που θα παέι θα κάνω και εγώ κανένα. Με τη Βαρκελώνη με έχεις επηρεάσει πολύ! Επίσης να προσθέσω: πολύ ωραία και τα 13 πόστ και ωραίες και οι φώτο στο 13ο!!! Καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση εύχομαι...

    ReplyDelete
  8. Καλή Ανάσταση Δανάη!
    Καλό Πάσχα να έχεις!

    ReplyDelete
  9. Ευχαριστώ πολύ _fok_! Σου εύχομαι να πραγματοποιήσεις και εσύ κάποιο ταξίδι το δυνατόν συντομότερο! Καλό Πάσχα και σε σένα! :)

    Στάθη, Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα! Να περάσετε υπέροχα!! :-D

    ReplyDelete
  10. Πολύ ωραίες οι φωτογραφίες!

    Τι μας περιμένει με το επόμενο ταξίδι!!!Περιμένουμε όμως...

    ReplyDelete
  11. Σ'ευχαριστώ πολύ ~a~! :)

    ReplyDelete
  12. Πολύ καλό post(s)! Όλα μαζί δημιουργούν ενα ενδιαφέρον ταξιδιωτικό οδηγό!!

    ReplyDelete
  13. Να είσαι καλά Dealsend, σ'ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια! Απλά περιέγραψα τις εμπειρίες μου και όσα είδα και έζησα. Τελικά είναι υπέροχο πράγμα τα ταξίδια! :)

    ReplyDelete
  14. ωραιο αφιερωμα..ωραιες φωτο..

    ReplyDelete
  15. Σ'ευχαριστώ Laplace78!

    ReplyDelete