Friday 18 April 2008

Barcelona - Part 10 - Figueres & Salvador Dali Museum

Το δέκατο μέρος της τετραήμερης εκδρομής στην Βαρκελώνη είναι εδώ! Ειλικρινά δεν το περίμενα πως θα βγουν τόσα πολλά parts. Τις φωτογραφίες τις έχω χωρίσει ανάλογα με τα μέρη που επισκεφθήκαμε, και ομοίως και τα ποστ στο blog. Επομένως για να σας προετοιμάσω, τα μέρη που απομένουν είναι ακόμα τρία: ένα ποστ για την Girona, ένα στο Camp Nou (το γήπεδο ποδοσφαίρου της Barcelona), και ένα με κάποιες τελευταίες φωτογραφίες από την Βαρκελώνη.

Βρισκόμαστε στην τρίτη μέρα της εκδρομής, μέρα Κυριακή που ήταν και μέρα εκλογών για την Ισπανία. Εμείς αποδράσαμε από την πόλη και επισκεφθήκαμε το Figueres, μια όμορφη πόλη μιάμιση ωρίτσα περίπου από την Βαρκελώνη, που έγινε διάσημη καθώς είναι η γενέτειρα του Salvador Dali. Στο Figueres βρίσκεται το μουσείο που ο ίδιος ο διάσημος ιδιόρρυθμος ζωγράφος κατασκεύασε και φιλοξενεί πολλά από τα έργα του.


Ο σουρεαλισμός στο μεγαλείο του! Άνθρωποι με φραντζόλες ψωμί στο κεφάλι και στην μέση ένας δύτης. 'Αποψη από την πίσω μεριά του μουσείου.

Μπορεί αρκετοί από τους πίνακές του να είναι περίεργοι, έχουν όμως σίγουρα ωραία ζωντανά χρώματα.

Δείτε με προσοχή αυτόν τον πίνακα. Τι βλέπετε; Ανάλογα πως τον κοιτάτε μπορείτε να δείτε την αυτοπροσωπογραφία του Νταλί ή μια νεαρή κοπέλα που σκέκεται όρθια δίπλα σε ένα κρεβάτι!

Ο θόλος από το αίθριο στο κέντρο του μουσείου. Και ένα καράβι στον αέρα.

Τεράστια τοιχογραφία μπαίνοντας στην επόμενη αίθουσα. Φαίνεται και η σκιά από τον θόλο.

Η φωτογραφία αυτή είναι τραβηγμένη μέσα από έναν κοίλο φακό πάνω σε μια σκάλα. Αυτό που φαίνεται σαν χείλη είναι ένας καναπές και τα μάτια δύο πίνακες στον τοίχο. Μπαίνοντας στην αίθουσα αντιλαμβάνεσαι πως πρόκειται για ένα πρόσωπο, αλλά αυτό διακρίνεται καλύτερα αφού ανεβείς την σκάλα και κοιτάξεις μέσα από τον φακό.

Πολύ μεγάλη τοιχογραφία στο ταβάνι μιας αίθουσας. Δύο γίγαντες κρατούν τον κόσμο. Δυστυχώς ήταν πολύ μεγάλη η ζωγραφιά και δεν χωρούσε στην φωτογραφία στο μήκος. Την βλέπετε παρακάτω ολόκληρη όμως από άλλη οπτική γωνία.



Αυτός ο πίνακας μου άρεσε πολύ. Διάφορες πετρούλες συνθέτουν τρισδιάστατα ένα γυναικείο πρόσωπο. Ο Dali έχει δουλέψει αρκετά με τις τρεις διαστάσεις. Υπήρχαν κάποιοι πίνακες σαν τρίπτυχα που έβαζες το κεφάλι σου στο κέντρο και τους έβλεπες πραγματικά τρισδιάστατα! Υπήρχαν επίσης κάποια ολογράμματα στα οποία έβλεπες δύο διαφορετικά πράγματα! Ο Salvador Dali σίγουρα ήταν αρκετά μπροστά από την εποχή του!

La persistencia de la memoria (1931)

Τα περίφημα Ρολόγια του Νταλί. Η φωτογραφία δυστυχώς δεν βγήκε τόσο καθαρή όσο θα'θελα, αλλά δεν πειράζει. Αυτό που βλέπετε είναι ένα χαλί πάνω από το κρεβάτι του Νταλί (επόμενη φωτογραφία). Πρόκεται προφανώς για αντίγραφο του πίνακά του που βρίσκεται στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Νέας Υόρκης.


Το αυτοκίνητο του Νταλί, μία Cadillac, στο αίθριο του μουσείου.

Ένα καφέ κοντά στο μουσείο. Ωραίο λογοπαίγνιο "Dalicatessen"!

Τα στενάκια του Φιγκέρες.

Όμορφες πολύχρωμες οικοδομές.


Και το εξωτερικό του μουσείου με τα ψωμάκια και τα αυγά γύρω γύρω!

Ήταν σίγουρα μια ωραία εμπειρία που πήγαμε στο μουσείο του Νταλί και είδαμε, θαυμάσαμε και μάθαμε αρκετά πράγματα! Γυρνώντας προς την Βαρκελώνη επισκεφθήκαμε και την πόλη Τζιρόνα (Girona). Λεπτομέρειες στο επόμενο ποστ.

13 comments:

  1. Πολύ ωραίο post!

    Ο Dali εκπληκτικός, από τους αγαπημένους μου! Πολύ μπροστά!

    Τον κόκκινο καναπέ σε σχήμα χειλιών τον έχουν εδώ σε μια έκθεση, δεν ξέρω αν είναι αντίγραφο. Πάντως παραξενεύτηκα που δεν έχει κάποιο original από τους γνωστούς του πίνακες.

    ReplyDelete
  2. Γκρινιάρη ευχαριστώ! Είχε πάρα πολλούς πίνακες, αλλά όντας τρίτη μέρα και έχοντας τραβήξει πολλές φωτογραφίες δεν είχε μείνει πολύς χώρος στο stick και προσπαθούσα να τραβάω συγκρατημένα. Μετά την επιστροφή από την Βαρκελώνη όμως αγόρασα ένα 4 giga για να μην ξαναέχω αυτό το πρόβλημα!! ;)

    Στο επόμενο ταξίδι θα τραβάω ελεύθερα! :)

    ReplyDelete
  3. Ωχ.

    Ποιος μας σώζει! Το επόμενο ταξίδι θα βγει και σε 2 DVDs των 24άρων επεισοδίων...

    ReplyDelete
  4. Χαχαχα! Άντε βρε! :-P

    ReplyDelete
  5. Οι πίνακες του Dali Έ=έχουν πάντα ένα μυστήριο...αυτό που συμβολίζουν και σε προκαλούν να το ανακαλύψεις...

    ReplyDelete
  6. Eyes of truth, έτσι ακριβώς όπως τα λες είναι! :)

    ReplyDelete
  7. Να σαι καλά που μας έδειξες τόσα πολλά!

    Και ξαναλέω πότε προλάβατε και τα κάνατε όλα αυτά!

    ReplyDelete
  8. Είδες, ~~a~~! Και εγώ όσο ήμασταν στην εκδρομή δεν πρόλαβα να συνειδητοποιήσω ότι είδαμε τόσα πολλά πράγματα. Μετά την επιστροφή μας που "φιλτράρισα" όλες τις εικόνες κατάλαβα πως ήταν μια τόσο γεμάτη εκδρομή!

    ReplyDelete
  9. Βλέποντας τα έργα του Νταλί, του Γκαουντί, του Μιρό κ.λπ. είναι να αναρωτιέσαι αν έχει κάτι το νερό της Βαρκελώνης...

    ReplyDelete
  10. Το μουσείο... πολύ όμορφο κτήριο!!! Πραγματικά είδατε άπειρα πράγματα για μόνο 4 ημέρες!

    ReplyDelete
  11. @ Σοφία: Χαχα λες; :)

    @ _fok_: Ναι το κτίριο του μουσείου είναι πολύ πρωτότυπο και εντελώς διαφορετικό από τα συνηθισμένα. Αντισυμβατικό θα έλεγα.

    Πριν λίγο έκανα και resize τις photos από την Girona. Το post θα ανεβεί σύντομα. :)

    ReplyDelete
  12. Ήταν το μοναδικό πράγμα που ηθέλα να πάω και δεν πηγά όταν ημούν στην Βαρκελώνη γιατί έχασα το τρένο!!!Είναι πράγματι εντυπωσιακό όπως φαίνεται?

    ReplyDelete
  13. KourtGeo και ακόμα περισσότερο! Πολύ κρίμα που δεν κατάφερες να πας! Σου εύχομαι αν τύχει και ξαναβρεθείς προς εκείνα τα μέρη να τα καταφέρεις! ;)

    ReplyDelete