Monday 3 March 2008

Re-discovering Thessaloniki!!!

Εμείς που μένουμε σε μεγάλες πόλεις έχουμε την τάση να έχουμε το βλέμμα καρφωμένο μπροστά όποτε κάνουμε μια βόλτα. Ή άντε το πολύ-πολύ στις βιτρίνες. Με τον τρόπο αυτό χάνουμε πολλές από τις ομορφιές της πόλης μας. Χθες που τα βήματά μου με έφεραν λόγω του ωραίου καιρού στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και είχα την μηχανή ανά χείρας αποφάσισα να δω την πόλη μου με άλλο μάτι! Το βλέμμα το έστρεψα στα πολύ αξιόλογα και όμορφα από αρχιτεκτονικής απόψεως κτίρια που βρίσκονται σκορπισμένα στην καρδιά της Θεσσαλονίκης!!!


Το πρώτο αυτό κτίριο στεγάζει την Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας - Θράκης (Ε.Σ.Η.Ε.Μ-Θ.) και βρίσκεται στην οδό Στρατηγού Καλλάρη (είναι ο δρόμος που ανεβαίνει από τα Goody's της Λεωφόρου Νίκης). Όπως βλέπετε δίπλα στην πόρτα υπάρχει και μια γελοιογραφία την οποία έχω τραβήξει και από κοντά (επόμενη φωτογραφία).



Το δεύτερο αυτό κτίριο δεν ξέρω ακριβώς τι είναι, αλλά σίγουρα είναι πολύ όμορφο. Στο ισόγειο είναι το Bar "Back To Base", που πριν ήταν "Café Decadence" και ακόμα πιο παλιά όταν έβγαινα πολύ ήταν το "Άρωμα" το οποίο ήταν πολύ ωραίο μαγαζί!


Αυτό το κτίριο ολοκληρώθηκε μόλις πριν λίγους μήνες και είναι ξενοδοχείο. Η κλιμακωτή κατασκευή του είναι πραγματικά εντυπωσιακή και ξεχωρίζει από μακριά!


Και τέλος αυτή η μεγάλη οικοδομή που βρίσκεται στην γωνία της Λεωφόρου Νίκης με την οδό Αγίας Σοφίας. Η εικόνα μιλάει από μόνη της.

Υπάρχουν πολλά ακόμα αξιόλογα κτίρια στο κέντρο, αλλά περιορίστηκα σ'αυτά που βρίσκονται κοντά στην παραλία καθώς δεν ανέβηκα προς τα πάνω. Σίγουρα στο μέλλον θα ακολουθήσουν κι άλλες φωτογραφίες.

Κλείνοντας να δώσω μια συμβουλή: Κοιτάζετε γύρω σας! Είμαι σίγουρη πως μέσα στην πόλη του καθενός μας κρύβονται τέτοιοι μικροί θησαυροί που δεν τους δίνουμε σημασία! Ας μάθουμε να παρατηρούμε το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνουμε και συχνά αγνοούμε λόγω των γρήγορων ρυθμών ζωής στους οποίους έχουμε συνηθίσει! Σίγουρα υπάρχουν πολλά πράγματα για τα οποία μπορούμε να διαμαρτυρόμαστε στις μεγάλες πόλεις (κυκλοφοριακό, κίνηση, έλλειψη πάρκινγκ, καυσαέρια, ηχορρύπανση κλπ κλπ) αλλά υπάρχουν και άλλα τόσα για τα οποία μπορούμε να καμαρώνουμε και να είμαστε περήφανοι! Ας μην ξεχνάμε: κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις! ;-)

11 comments:

  1. Καλημέρα!
    Ωραίο το post και οι φωτογραφίες και πολύ σωστό το σχόλιο σου. Υπάρχουν τόσα ωραία πραγματα που μας διαφεύγουν, είτε γιατί χάνονται μέσα στα πολλά άσχημα είτε γιατί όλο τρέχουμε, τρέχουμε, τρέχουμε.

    Πολύ ωραία τα κτήρια που έδειξες. Το ξενοδοχείο πολύ πρωτότυπο. Εμένα όμως γιατί το μάτι μου καρφώνεται πάντα στον καταγάλανο ουρανό;;; Χαχα!

    Πάντως σήμερα πρωί έχουμε κι εμείς έναν τέλειο ουρανό, αλλά ως είθισται αργότερα τα σύννεφα θα κάνουν τη γνωστή επιδρομή τους.

    ReplyDelete
  2. Α, και ο τίτλος του πάει γάντι!

    ReplyDelete
  3. Σ'ευχαριστώ πολύ! :)

    ReplyDelete
  4. μακάρι να ήταν έτσι όλη η πόλη, λίγο η ανοικοδόμηση της αντιπαροχης, λίγο η μυωπία του Έλληνα που βλέπει μόνο το τώρα, κάνανε αρκετά "εγκλήματα" στην πόλη.
    Το νεώτερο από αυτά τα "εγκλήματα" είναι το καινούργιο Δημαρχείο...

    ReplyDelete
  5. Και ενώ βρίσκομαι ακόμα στη Θεσσαλονίκη έχω να πω ότι το ξενοδοχείο στην λεωφότο Νίκης είναι χτισμένο σαν κατάρτι από ιστιοφόρο και είναι πραγματικά πανέμορφο.

    Αλλά όλη η Θεσσαλονική είναι κούκλα!

    ReplyDelete
  6. Στάθη, πόσο δίκιο έχεις για την αντιπαροχή! Ευτυχώς υπάρχουν ακόμα κάποια αρχοντικά (και δυστυχώς ελάχιστα) που στέκουν ακόμα! Το μόνο παρήγορο είναι πως πλέον οι πολυκατοικίες που χτίζονται είναι όμορφες και δεν είναι αυτά τα γκρίζα κουτιά από μπετόν που έφτιαχναν άλλοτε!

    Όσο για το Δημαρχείο, δεν μπορώ να εκφέρω γνώμη όσο δεν έχει ολοκληρωθεί. Όταν τελειώσει, θα δούμε!

    ~~a~~, και εμένα μου αρέσει ιδιαίτερα το σχέδιο αυτού του ξενοδοχείου! Όσο για την Θεσσαλονίκη γενικότερα τι άλλο μπορώ να πω παρά "την αγαπάω τρελλά!"

    ReplyDelete
  7. Πολύ ωραίες όλες οι φωτογραφίες, καταπληκτικά κτήρια. Την τελευταία φορά που ήρθα στη Θεσσαλονίκη έμεινα με άσχημες εντυπώσεις από την πόλη, αλλά δεν είχα κυκλοφορήσει στην παραλία! Όταν ξανάρθω, θα το κάνω σίγουρα, αν μη τι άλλο για να δω αυτά τα κτήρια (έχω και μια τρέλα με την αρχιτεκτονική γενικότερα).

    Ποιο είναι το καινούριο ξενοδοχείο;

    ReplyDelete
  8. Να έρθεις Σοφία και να κάνεις βόλτα στην παραλία! Είναι όνειρο, ειδικά εάν έχει τόσο καλό καιρό.

    Το όνομα του ξενοδοχείου δεν το θυμόμουν, έψαξα τώρα και βρήκα πως λέγεται Daios Hotel.

    ReplyDelete
  9. Βρήκα και ακόμα ένα site με περισσότερες φωτογραφίες και πληροφορίες. Δες και εδώ

    ReplyDelete
  10. ΑΨΟΓΟ ΑΡΘΡΟ,,,,ΜΑΛΛΟΝ ΤΩΡΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΚΟΙΤΑΖΟΥΜΕ ΜΟΝΑΧΑ ΤΑ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ ΜΑΣ...ΧΑΝΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΟΜΟΡΦΙΕΣ....ΑΥΡΙΟ ΘΑ ΤΟΛΜΗΣΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΤΟ ΙΔΙΟ....!!!!

    ReplyDelete
  11. Ευχαριστώ Δανάη! Φαίνεται πολύ ωραίο ξενοδοχείο, και πάνω ακριβώς στην παραλία :-)

    ReplyDelete