Thursday 27 March 2008

Barcelona - Part 6 - Spanish Village

Η περιπλάνηση στην Βαρκελώνη καλά κρατεί. Είμαστε στην δεύτερη μέρα και είχαμε μείνει στο σημείο που ανεβήκαμε στον λόφο του Μοντζουίκ. Εκεί βρίσκεται και το "Ισπανικό Χωριό" στο οποίο και θα αναφερθώ σε αυτό εδώ το ποστ. Το "Ισπανικό Χωριό" (El Poble Espanyol) είναι ένα θεματικό πάρκο (αν θα μπορούσαμε να το πούμε έτσι) που περιλαμβάνει την αρχιτεκτονική από διάφορες περιοχές όλης της Ισπανίας. Αυτό που είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι πως δεν πρόκειται για μινιατούρες μνημείων, όπως υπάρχουν σε πολλές χώρες, αλλά κτίρια σε πραγματικό μέγεθος! Έχουμε δηλαδή όλους τους αρχιτεκτονικούς ρυθμούς απ'όλη τη χώρα, που όπως είναι φυσικό διαφέρουν ανάλογα με την περιοχή και τις επιρροές που είχε αυτή.

Πριν προχωρήσουμε όμως θα ήθελα να πω λίγα λόγια για την Ισπανία, πράγματα που αγνοούσα πριν από το ταξίδι αυτό. Πρώτα πρώτα θα ήθελα να αναφερθώ στις γλώσσες. Στην Ισπανία ομιλούνται 4 γλώσσες:
  • τα Καστιλιάνικα τα οποία είναι και η πιο διαδεδομένη γλώσσα και είναι αυτά που αποκαλούμε εμείς "ισπανικά",
  • τα Καταλανικά που μιλούνται στην Καταλονία (πρωτεύουσα της οποίας είναι η Βαρκελώνη) καθώς και στην περιοχή της Βαλένθια, στις Βαλεαρίδες Νήσους και σε ένα τμήμα της νότιας Γαλλίας και μοιάζουν κάπως τόσο με τα γαλλικά όσο και με τα ιταλικά,
  • τα Γαλικιανά που μοιάζουν με τα πορτογαλικά και μιλούνται στην περιοχή της Γαλικίας και τέλος,
  • τα Βασκικά που χρησιμοποιούνται στην χώρα των Βάσκων και στην Ναβάρρα.
Για να κατατοπιστείτε λίγο περισσότερο τόσο αναφορικά με τις γλώσσες, όσο και αναφορικά με το Ισπανικό Χωριό παραθέτω δύο χάρτες που περιλαμβάνουν τις 19 περιοχές στις οποίες χωρίζεται η Ισπανία. Ο ένας είναι από την αγγλική wikipedia και ο άλλος από την ελληνική.



Και περνάω τώρα στο κυρίως θέμα αυτού του post. Το Ισπανικό Χωριό χτίστηκε το 1929 για την Διεθνή Έκθεση της Βαρκελώνης. Περιλαμβάνει 117 κτίρια μέσα σε "πραγματικούς" δρόμους και γειτονιές και η έκτασή του είναι 49 στρέμματα. Επίσης μέσα στο χωριό μπορεί να βρει κανείς 40 μαγαζάκια με τεχνίτες που κατασκευάζουν διάφορα χειροποίητα ενθύμια για τους τουρίστες.






Μπορεί να μην θυμάμαι ακριβώς από ποια περιοχή υποτίθεται πως είναι καθένα από τα κτίρια που φωτογράφησα, αλλά αυτήν την φωτογραφία την θυμάμαι έντονα γιατί αυτό που μας είπε η ξεναγός μας μου έκανε εντύπωση. Το κτίριο είναι αντίγραφο εκκλησίας και η νεραντζιά έξω δεν είναι απλά καλωπιστική. Τα παλιά χρόνια σε πλατείες όπου μαζευόταν πολύς κόσμος, όπως έξω από εκκλησίες, φυτεύαν πολλές νεραντζιές διότι ο κόσμος δεν έκανε μπάνιο και βρωμούσε. Οι νεραντζιές ανέδυαν το όμορφο άρωμά τους και έτσι ήταν υποφερτή η παρουσία κόσμου ανάμεσα σε άλλους. Μεγάλη ανακάλυψη η υγιεινή!!!!

Αρχιτεκτονικό στύλ της περιοχής της Σαραγόσα (Zaragoza)

Υπέροχο στενό με κυρτό μπαλκόνι και όμορφα σχεδιάκια στον εξωτερικό τοίχο.



Ανάγλυφος ιππότης πάνω από μια πύλη.

Μεταλλικός δράκος πάνω από άλλη πύλη

Έπεται συνέχεια με περισσότερες φωτογραφίες από το κέντρο της Βαρκελώνης και από το Aquarium της. :)

11 comments:

  1. Πολύ όμορφα! Δεν έχω πάει!

    Η φωτογραφία με τη νερατζιά είναι πολύ ωραία!

    Τα κτήρια αυτά μέσα τι είναι; Άδεια; Ή αξιοποιούνται κάπως;

    ReplyDelete
  2. Γκρινιάρη, κάποια εξ αυτών είναι τα μαγαζάκια με τα χειροποίητα τουριστικά σουβενίρ (αγαλματάκια, βεντάλες, μαγνητάκια και άλλα πολλά) όπως ανέφερα (δυστυχώς απαγορεύονταν οι φωτογραφίες μέσα στα μαγαζάκια). Τα υπόλοιπα ναι ήταν έτσι απλά κλειστά.

    ReplyDelete
  3. μας ταξιδεύεις! πολύ ωραία όλα! έχω και εγώ κατα νου να πάω ισπανία αλλά τουλάχιστον του χρόνου... :(

    ReplyDelete
  4. Πολύ ωραίες φωτογραφίες! Περάσαμε κι εμείς έξω από το ισπανικό χωριό αλλά πάνω που λέγαμε να κατεβούμε να μην κατεβούμε, έπιασε μια μπόρα και δεν κατεβήκαμε. Την επόμενη φορά όμως θα το βάλω στο πρόγραμμα σίγουρα :-)

    ReplyDelete
  5. Πολύ ωραίο το χωριό.Αλλά με την ιστορία για την νεραντζιά έμεινα...Πότε προλάβατε και τα είδατε όλα αυτά!Μέσα στο πούλμαν ήσασταν συνέχεια;

    ReplyDelete
  6. @_fok_: Ευχαριστώ! Να πας, είναι ωραία εμπειρία.

    @Σοφία: Να'σαι καλά! Κρίμα που δεν μπορέσατε να το δείτε. Πάντα υπάρχει όμως η επόμενη φορά! ;-)

    @~~a~~: Άσε 4 μέρες πήγαμε και ήταν σαν να ήμασταν στην πόλη 10 μέρες!! Ο ξεναγός μας ήταν πολύ μέσα στα πράγματα και μας έδειξε ακριβώς όσα έπρεπε να δούμε και δεν χάσαμε τίποτα. Μέχρι και σε 2 κοντινές πόλεις πήγαμε, στο Figeres που βρίσκεται το μουσείο του Salvador Dali και στην Girona. Αλλά όλα αυτά σε επόμενο ποστ! ;-)

    ReplyDelete
  7. Συγκεντρώνω πληροφορίες εγώ τώρα...
    Το πιο όμορφο μέχρις στιγμής που έχω δει από το ταξίδι σου!
    Και πολύ καλές φωτογραφίες!

    ReplyDelete
  8. Σ'ευχαριστώ πολύ Χρήστο!!! :)

    ReplyDelete
  9. Απλά ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ πόλη... Όλο λέω θα πάω. Ακόμα στα λόγια είμαι δυστυχώς!!!

    Καλησπέρα!!

    ReplyDelete
  10. Dream_Rider ποτέ δεν είναι αργά. Απλά πρέπει να το βάλεις στο πρόγραμμα. Εξάλλου τα έχουμε ξαναπεί, δεν μας βοηθάει και η γεωγραφική μας θέση. Πρέπει να έχεις κλείσει εισιτήριο ή γκρουπ από νωρίς και να ξέρεις ότι τις τάδε μέρες θα πας ταξίδι. Αντιθέτως αν μένεις στις γύρω χώρες παίρνεις το τρενάκι τσαφ-τσουφ όποτε σου την δώσει και κάνεις τις εκδρομούλες σου. :)

    ReplyDelete
  11. Τι μου Θύμησες Τώρα? Είχα πάει και εγώ εκεί πριν καμιά 2 χρόνια και μεσ το χώριο ειχαμέ καθίσει σε ενα μαγάζακι που είχε παραδοσιακό φλαμέγκο!!

    ReplyDelete