Wednesday 19 March 2008

Barcelona - Part 4 - Sagrada Familia

Η τεράστια αυτή εκκλησία (ίσως η μεγαλύτερη που έχω δει ποτέ από κοντά!) αφιερωμένη στην Ιερά Οικογένεια (Σαγράδα Φαμίλια) είναι κατασκεύασμα του αρχιτέκτοντα Γκαουντί που έβαλε την προσωπική του πινελιά έντονα σε όλη την Βαρκελώνη! Άρχισε να χτίζεται το 1882 και όπως θα δείτε και στις φωτογραφίες που ακολουθούν (όχι οι γερανοί δεν είναι για συντήριση αλλά για κατασκευή!) δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα. Οι εκτιμήσεις λένε πως ούτε και στα επόμενα 50 χρόνια πρόκειται να ολοκληρωθεί!

Μία φωτογραφία της Sagrada Familia τραβηγμένη μέσα από το λεωφορείο από μακριά. Από κοντά είναι εντελώς δύσκολο να την χωρέσεις σε μια φωτογραφία σε όλο το μήκος και πλάτος.

Τα έργα που συνεχίζονται μέχρι τις μέρες μας βασίζονται σε μακέτες και σε μελέτες που άφησε πίσω του ο Antonio Gaudi ο οποίος βρήκε τραγικό θάνατο το 1926 αφού χτυπήθηκε από ένα τραμ. Ο Gaudi είχε ξοδέψει όλα του τα χρήματα για την κατασκευή αυτής της εκκλησίας και είχε καταντήσει ζητιάνος στους δρόμους. Όταν τον βρήκαν δεν τον αναγνώρισαν αμέσως.

Το πιο σκούρο τμήμα της Σαγράδα Φαμίλια είναι προφανώς και το πιο παλιό και το πιο λευκό πιο σύγχρονο. Η εκκλησία είναι γεμάτη από συμβολισμούς εξωτερικά οι οποίοι είναι παρμένοι εκτός από την ιστορία του Ιησού και από την φύση, όπως για παράδειγμα τα καλάθια φρούτων στις κορυφές των πύργων του πιο καινούριου τμήματος.

Ο Γκαουντί αρχικά δεν ήταν καθόλου θρήσκος. Μετά από πολυετή ενασχόλησή του για την κατασκευή της μεγαλοπρεπούς αυτής εκκλησίας και την έρευνα γύρω από την ζωή του Χριστού κατέληξε να πιστεύει.

Αυτή κανονικά είναι η πίσω μεριά του ναού, που χρησιμεύει εδώ και χρόνια ως είσοδος. Όμως στην πραγματικότητα στα σχέδια μπροστινή πλευρά του είναι αυτή που βρίσκεται στο πλάι σε ένα στενάκι. Η ξεναγός μας εξήγησε πως όταν άρχισε να χτίζεται το νέο αυτό τμήμα της εκκλησίας, ο Δήμαρχος δήλωσε στους ιδιοκτήτες των παρακείμενων κτημάτων πως θα βρίσκεται εκεί η κύρια είσοδος με μεγάλη γέφυρα. Οι ιδιοκτήτες παρόλα αυτά έχτισαν πολυκατοικίες, μαγαζιά και εστιατόρια. Όταν ολοκληρωθεί το έργο, ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο θα κατεδαφιστεί! Σίγουρα όμως οι κάτοχοι των ακινήτων θα τα έχουν βγάλει τόσα χρόνια τα λεφτά τους και με το παραπάνω!

Αν κάποιος καθήσει και παρατηρήσει όλα τα αγάλματα γύρω γύρω από το ναό μπορεί σίγουρα να περάσει ώρες! Όλα διηγούνται με την σειρά τα πάθη του Χριστού.

Άλλο τμήμα από την Πρόσοψη των Παθών, όμως ονομάζεται.

Σε αυτήν την φωτογραφία βλέπετε ένα μικρό πινακάκι με νούμερα. Είναι αυτό που μας αποκάλεσε η ξεναγός "το sudoku εκείνης της εποχής". Αν προσθέσετε τα νούμερα είτε οριζοντίως είτε καθέτως είτε διαγωνίως βγαίνει πάντα ο αριθμός 33, η ηλικία του θανάτου του Χριστού! Εντυπωσιακό, έτσι;

Στο εσωτερικό του ναού δεν μπήκαμε καθώς οι ώρες μας για να επισκευτούμε όσο περισσότερα αξιοθέατα μπορούσαμε ήταν περιορισμένες. Πάντως ακόμα και εξωτερικά να τον δει κάποιος μόνο, σίγουρα εντυπωσιάζεται. Σημειωτέον πως η Σαγράδα Φαμίλια δεν είναι ο Καθεδρικός Ναός της Βαρκελώνης!

Συνέχεια με φωτογραφίες από την Βαρκελώνη στο πέμπτο μέρος.

8 comments:

  1. Πραγματικά μια από τις εντυπωσιακότερες εκκλησίες και ίσως από τα πιο εντυπωσιακά κτίσματα που έχω δει!

    Η εκκλησία που θα χτίζεται για πάντα...

    Είναι απίστευτο πως φαίνεται έτσι "ανάγλυφη" με τόσα αγάλματα και γλυπτά. Θυμάμαι είχα καθίσει και τα χάζευα αρκετή ώρα, "διαβάζοντας" τις διηγήσεις τους.

    ReplyDelete
  2. Απίστευτο ότι τόσα χρόνια χτίζεται!!!Πρέπει να είναι πολύ εντυπωσιακή και κρίμα που δε μπήκατε κ μέσα να τη δείτε.

    ReplyDelete
  3. Οι φίλοι μου οι Ισπανοί μου λένε ότι δεν θα τελειώσει ποτέ!

    Είναι πράγματι εντυπωσιακή από έξω. Από μέσα είναι όμορφη. Εχει τόσο κόσμο συνήθως που είναι λογικό να μην μπορείς να έπικεντρωθείς σε όλα όσα θα ήθελες. Καλύτερα που δεν μπήκες. Θα έχεις και κάτι ακόμα να δεις την επόμενη φορά που θα πας.

    Πολύ ωραίες οι φωτογραφίες. Μάλλον θα πρέπει να ξαναπάω. Μου έλειψε!

    ReplyDelete
  4. @ Γκρινιάρης: Είναι σίγουρα πολύ εντυπωσιακή, διαφορετική και ξεχωριστή εκκλησία!

    @ ~~a~~: Είχε πολύ μεγάλη ουρά και δεν προλαβαίναμε. Για τους ενδιαφερόμενους πάντως το εισητήριο είναι 8 ευρώ.

    @ ndn: Και εγώ έτσι πιστεύω, πως δεν θα τελειώσει ποτέ. Πάντως εκτός από την Σαγράδα Φαμίλια, όλη η Βαρκελώνη είναι ένα ατέλειωτο εργοτάξιο! Τρομερή ανοικοδόμιση παντού, αλλά σε αυτό θα αναφερθώ σε μελλοντικό ποστ! :)

    ReplyDelete
  5. Αχ τι μου θύμισες... Ένα υπέροχο ταξίδι στην Ισπανία 4 χρόνια πριν. Υπέροχη εκκλησία, που να την έβλεπες και από μέσα...θα αισθανόσουν πραγματικά... μικρός!

    ReplyDelete
  6. DrTeddy καλωσόρισες. Πίστεψέ με και από έξω πάλι μικρός ένιωθες χεχε! :)

    ReplyDelete
  7. ειναι τελειο μετα τον πυργο του Αιφελ

    ReplyDelete
  8. καπου διαβασα παντως οτι το χτίσιμό της θα τελειωσει μολις συμπληρωθουν εκατο χρονια απο το θανατο του Γκαουντι,δλδ το 2026!

    ReplyDelete