Friday 14 March 2008

Barcelona - Part 2 - Gaudi Park

Το τουρ με το λεωφορείο συνεχίζεται. Επόμενη στάση το πάρκο που έφτιαξε ο Gaudi (προφέρεται Γκαουντί). Ο Gaudi ήταν ένας Ισπανός αρχιτέκτονας και βασικός εκπρόσωπος του κινήματος του μοντερνισμού που γεννήθηκε στην Βαρκελώνη στα τέλη του 19ου αιώνα.

Βασική αρχή του Αντόνιο Γκαουντί ήταν να μην υπάρχουν στα σχέδιά του πουθενά ευθείες γραμμές. Θα μπορούσε να είναι και οπαδός του Ηράκλειτου που είπε πως "τα πάντα ρει".

Το σπίτι του Γκαουντί μέσα στο πάρκο.

Όλη αυτή η τεράστια πλατεία του πάρκου στηρίζεται στους κύωνες που βλέπετε παρακάτω! Πολύ εντυπωσιακό!

Ακόμα και τα παγκάκια είναι χρωματιστά, κυματιστά και πολύ όμορφα.

Το σχέδιο της όλης κατασκευής βασίζεται στο Άγαλμα του Απόλλωνα στους Δελφούς και ο Gaudi χρησιμοποίησε εφευρετικά τα περιγράμματα έτσι ώστε να δημιουργήσει στοές και οδογέφυρες από φυσική πέτρα.




Άλλο σημείο από το μεγάλο παγκάκι γεμάτο πολύχρωμα ψηφιδωτά.

Το πάρκο ονομάζεται επισήμως "πάρκο Γκουέλ". Ο Eusebi Güell (Γιουζέμπιο Γκουέλ) ήταν ένας μεγαλοβιομήχανος ο οποίος το 1910 ανέθεσε στον Γκαουντί να του ετοιμάσει μια ιδιωτική κατοικία σε μια άγονη πλαγιά σε έναν λόφο πάνω από την Βαρκελώνη. Το σχέδιο προέβλεπε τη δημιουργία μιας μικρής πόλης με κήπο που θα διέθετε χώρους αναψυχής και διακοσμητικές κατασκευές, αλλά τελικά χτίστηκαν μόνο τα δύο σπίτια που βλέπετε στις επόμενες φωτογραφίες.




Αυτόν το πολύχρωμο ερπετό (που δεν έχω καταλήξει ακόμα τι ακριβώς είναι, σε ιγκουάνα μου κάνει περισσότερο όμως) είναι από τα πιο διαδεδομένα σουβενίρ στην Βαρκελώνη. Το βρίσκεις σε μινιατούρα διαφόρων μεγεθών, πάνω σε κουτάκια, σε μπιζουτιέρες, σε καρτ ποσταλ, σε μαγνητάκια και σε ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε! Είναι πράγματι πολύ πρωτότυπο, όπως και ό,τι άλλο έχει κάνει ο Gaudí!!


Για τελευταία φωτογραφία δύο πιτσουνάκια που φιλιούνται στο μπαλκόνι του σπιτιού του Γκαουντί!! :)

Επανέρχομαι σύντομα και με το τρίτο μέρος!

7 comments:

  1. Πάρα πολύ όμορφα!

    Πολύ καλός ο Gaudi! Και έχει βάλει το στίγμα του (και με το παραπάνω) και σε όλη την πόλη της Βαρκελώνης με τα μοναδικά του κτήρια και βεβαίως τη Segrada Familia! Αλλά ας μην προτρέχω, αφού θα μας τα δείξεις στα επόμενα parts!

    Στο συγκεκριμένο πάρκο δεν είχα πάει στην πρόσφατη επίσκεψή μου αλλά είχα πάει αρκετά παλαιότερα. Και από τα λίγα που θυμάμαι από εκεί είναι αυτό το πασίγνωστο ερπετό.

    Πρόσεξες τα πέτρινα παγκάκια στην πόλη; Όχι αυτά του πάρκου. Έχω την εντύπωση οτι κι αυτά είναι σχεδιασμένα από τον Gaudi, ή τουλάχιστον είναι επηρεασμένα από αυτόν. Αν και δεν είμαι σίγουρος.

    ReplyDelete
  2. Ωραία! Με ταξίδεψες.

    ReplyDelete
  3. τα διαβασα μαζεμενα τα δυο ποστ και πραγματικ ανυπομονω για το επομενο! μου λεγανε για τη βαρκελωνη τα καλυτερα, αλλα τοσο ωραιες φωτογραφιες δεν ειχα δει!!!

    περιμενω, περιμενω!

    ReplyDelete
  4. Πολύ ενδιαφέρον.Η αλήθεια είναι ότι για την Βαρκελώνη δε ξέρω πολλά οπότε περιμένω να μάθω!

    ReplyDelete
  5. Ας πω κι εγώ την βλακεία μου. Πού είναι η γηπεδάρα ρεεε; :-P

    ReplyDelete
  6. Προσωπικά η Βαρκελώνη δεν με ξετρέλανε, αλλά ό,τι έχει την υπογραφή του Gaudí αξίζει.

    ReplyDelete
  7. @ Γκρινιάρη: Πάλι προτρέχεις, ε; Υπομονή και όλα θα τα δείξω!! :)

    @ Δέσποινα: Χαίρομαι! Και το ταξίδι συνεχίζεται...

    @ ~~a~~: Ούτε και εγώ ήξερα τίποτα πριν πάω στο ταξίδι. Είναι ωραία να ανακαλύπτεις καινούρια πράγματα! :)

    @ Κωστή: Έρχεται, έρχεται, μην βιάζεσαι! Στο γήπεδο πήγαμε την Δευτέρα και εγώ ακόμα δεν έχω τελειώσει με την Παρασκευή! Υπομονή λίιιιιγο ακόμα!

    @ Σοφία: Σίγουρα υπάρχουν πολλές πολύ πιο όμορφες ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις. Αν δεν ήταν όλη η αρχιτεκτονική του Gaudi και εγώ πιστεύω πως δεν θα είχε να "δείξει" κάτι η πόλη. Θα αναφερθώ σε αυτό αναλύτικα σε επόμενο ποστ. :)

    ReplyDelete