Wednesday 9 May 2007

Περί ταυτότητας ο λόγος...


Είχα που λες δουλειά το πρωί, είχε και ωραίο καιρό και είχα όρεξη για περπάτημα, λέω άντε ιδανική μέρα να πάω να βγάλω νέα ταυτότητα που μου έχει φάει η μαμά μου τα αυτιά τόσο καιρό και εγώ όλο το ανέβαλα...

Με το που τελειώνω λοιπόν από την δουλειά μου, παίρνω τα απαραίτητα έγγραφα (πιστοποιητικό γεννήσεως, απόδειξη του τηλεφώνου για βεβαίωση του τόπου κατοικίας μου και 4 ασπρόμαυρες φωτογραφίες που είχα τραβήξει πριν 2-3 βδομάδες) και ξεκινάω για το αστυνομικό τμήμα που βρίσκεται κανένα εικοσάλεπτο με τα πόδια από το σπίτι μου. Έχει όμως έναν καταπληκτικό ήλιο και απολαμβάνω την βόλτα!

Φτάνω που λες στο αστυνομικό τμήμα και βλέπω στην είσοδο κολλημένο ένα χαρτί να λέει "ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΓΙΑ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ ΜΟΝΟ 09:00-11:00 ΤΟ ΠΡΩΙ"!!!!! (Οι εργαζόμενοι πως θα καταφέρουν να πάνε στο ραντεβού τους;) Και έφτασα εκεί ακριβώς 11 παρά 05. Θα προλάβω άραγε; Ρωτάω τον αστυνομικό στην είσοδο που πρέπει να πάω και μου απαντάει στον 1ο όροφο στην ασφάλεια. Ανεβαίνω στον πρώτο όροφο και βλέπω να γίνεται χαμός από κόσμο και ουρές! Ωχ λέω την βάψαμε! Ψάχνω να δω που λέει "ασφάλεια", δεν βλέπω τίποτα. Ρωτάω λοιπόν μία κυρία, μου λέει επάνω θα πας. Προφανώς ήταν ημιόροφος αυτός, αλλά όλες οι πόρτες είχαν αριθμούς 101, 102 κλπ οπότε λογικά συμπέρανα πως ήταν ο πρώτος όροφος.

Τέλος πάντων να μην τα πολυλογώ ανεβαίνω πιο πάνω. Ρωτάω που πρέπει να πάω για έκδοση νέας ταυτότητας και μου λέει ένας νεαρός να περιμένω στο τάδε γραφείο. Έρχεται μετά από ένα λεπτό και με ρωτάει αν έχω ραντεβού και εφόσον δεν είχα πρέπει να κλείσω ραντεβού! Μου ζητάει να δει την παλιά μου ταυτότητα, του την δείχνω και τι μου λέει; Δεν μπορείς να βγάλεις νέα ταυτότητα, το ίδιο πράγμα είναι. Του λέω μα οι νέες ταυτότητες γράφουν και με λατινικούς χαρακτήρες το ονοματεπώνυμο σου. Ναι μου λέει αλλά δεν υπάρχει λόγος να βγάλεις νέα ταυτότητα. Να βγάλεις διαβατήριο αν θέλεις!!! Άκουσον άκουσον! Και πρόσθεσε ότι τα ραντεβού ήταν κλεισμένα όλα για τους επόμενους τρεις μήνες. Μα του λέω θέλω νέα ταυτότητα. Και μου λέει φαντάζεσαι τι θα γίνοταν εδώ αν έρχονταν όλοι όσοι ήθελαν νέα ταυτότητα;

Να συμπληρώσω για την ιστορία ότι νέα ταυτότητα ήθελα να βγάλω τόσο γιατί σου επιτρέπει να ταξιδεύεις (αλλά παράλληλα θα βγάλω ούτως ή άλλως διαβατήριο - είχα βγάλει φωτογραφίες και για αυτό) όσο γιατί η παλιά μου εκδόθηκε το 1995 και όπως είχα ακούσει στο ραδιόφωνο πριν μερικούς μήνες οι ταυτότητες που ξεπερνούν την 10ετία δεν είναι πια έγκυρες. Ήθελα να το πω αυτό στον τύπο αλλά μου την έσπασε τόσο που σηκώθηκα και έφυγα! Ίσως έπρεπε να του το είχα πει, αλλά είμαι σίγουρη πως θα έλεγε "ε μωρέ εντάξει κανείς δεν θα σου πει τίποτα"! Αφού και ο ίδιος κοίταξε την ταυτότητα και από τις 2 μεριές!

Σκέφτομαι εγώ λοιπόν, η αφελής και ανόητη συγγραφέας αυτού του μάταιου post... ΟΚ για έκδοση ταυτότητας κλείνεις ραντεβού. Σου έρχεται μία πολίτης χωρίς ραντεβού με όλα τα έγγραφα έτοιμα. Είναι τόσο φοβερή και χρονοβόρα διαδικασία να πριντάρεις τα στοιχεία από τον υπολογιστή και να συρράψεις την φωτογραφία επάνω;;;;;;!!!!!

Στο Βέλγιο όπου είχα πάει για σπουδές είναι υποχρεωτικό οι πολίτες να βγάζουν νέα ταυτότητα κάθε 4 ή 5 χρόνια αν θυμάμαι καλά. Εκεί δηλαδή πως τα καταφέρνουν; Εντάξει είναι λίγο μικρότερη χώρα, αλλά και πάλι οι Βρυξέλλες όπου ήμουν έχουν τον ίδιο πληθυσμό με την Θεσσαλονίκη.

Εσείς είχατε καμία παρόμοια εμπειρία ή όλα τα παράξενα σε εμένα συμβαίνουν;

Η μητέρα μου και ο φίλος μου πάντως που έβγαλαν νέα ταυτότητα δεν τους είπε κανείς τίποτα. Μάλλον θα πρέπει να πάω σε άλλο αστυνομικό τμήμα. Το συγκεκριμένο που πήγα ήταν πολύ κεντρικό και φαίνεται πέφτει πολύ δουλειά!

4 comments:

  1. Γιατί, για διαβατήριο λιγότερη ταλαιπωρία έχει;

    Ξέρω πάντως πως σε άλλη χώρα πας για ταυτότητα και την παίρνεις επιτόπου σε μισή ώρα (και σε βγάζουν εκεί φωτογραφία, χωρίς να γίνεται το μπάχαλο "δεν είναι σωστή, έχεις τα μαλλιά μπροστά κλπ").

    Καλό κουράγιο!

    ReplyDelete
  2. Παρόμοια εμπειρία είχα κι εγώ τα Χριστούγεννα! Η δικιά μου ιστορία έλαβε χώρα στο Αστυνομικό Τμήμα Τούμπας. Χρειάστηκε να πάω 2 φορές ώστε να καταφέρω να μπω στη λίστα για τα ραντεβού και εν τέλη να βγάλω νέα ταυτότητα!

    Την πρώτη φορά πήγα κατά τις 6 το πρωί. Η λίστα είχε συμπληρωθεί ήδη οπότε ρώτησα έναν αστυνομικό τι να κάνω και μου είπε να έρθω την επόμενη μέρα ΠΙΟ νωρίς! Μετά από αυτό όμως ζήτησε να δει την παλιά ταυτότητα μου και μου είπε φυσικά ότι δεν χρειάζεται να βγάλω καινούργια! Του εξήγησα ότι σε μερικές μέρες θα πετούσα για Λονδίνο και έχω παλιό διαβατήριο και γι' αυτό έπρεπε να βγάλω ταυτότητα (να συμπληρώσω εδώ ότι είχα ραντεβού και για διαβατήριο αλλά ήταν για την παραμονή πριν πετάξω και το φοβόμουν λίγο). Ο αστυνόμος μου είπε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα και ότι θα μπορέσω να ταξιδέψω με το παλιό διαβατήριο (μέγα λάθος!). Έφυγα από το τμήμα μπερδεμένος με το τι να κάνω.

    Αφού πέρασαν μερικές μέρες και το έψαξα το θέμα αποφάσισα να ξαναπάω στο τμήμα για 2η φορά! Έφτασα στο τμήμα στις 5 το πρωί. Προς μεγάλη μου απογοήτευση είδα περισσότερο κόσμο να περιμένει απ' ότι την προηγούμενη φορά. Η λίστα των 50 ατόμων είχε συμπληρωθεί μόλις! Παρ' όλα αυτά έγραψα το όνομα μου (52ος) και περίμενα. Μετά από πάρα πολύ ώρα βγήκε ένας αστυνομικός και άρχισε να φωνάζει ονόματα! Για καλή μου τύχη 2 από τους 50 δεν ήταν παρόντες οπότε μια κοπέλα πριν από μένα κι εγώ πήραμε τις θέσεις τους! Αρκετοί γύρισαν και με κοίταξαν και μου είπαν να πάω να παίξω Λόττο, τόσο τυχερός ήμουν! Το μεσημέρι ξαναπήγα στο τμήμα, την ώρα που ήταν το ραντεβού μου, και η όλη διαδικασία πήρε το πολύ 5 λεπτά!

    Όπως καταλαβαίνεις Δανάη για να βγάλεις ταυτότητα πρέπει να είσαι και τυχερός αλλά και ξενύχτης :p Καλό κουράγιο και από μένα :)

    ReplyDelete
  3. Για αυτό λέω και εγώ Κώστη, θα πάρω ένα λογαριασμό τηλεφώνου από το πατρικό μου και θα πάω να βγάλω ταυτότητα στην Θέρμη που δεν έχει καθόλου κόσμο και όσες φορές έχει τύχει να πάω στο παρελθόν με έχουν εξυπηρετίσει αμέσως (ελπίζω να μην αλλάξει κάτι τώρα!). Εξάλλου στην νέα ταυτότητα απ'ό,τι ξέρω δεν αναγράφεται διεύθυνση κατοικίας. Όποτε γιατί να πρέπει να πάω στο συγκεκριμένο τμήμα; Απλά είναι το γ...το της υπόθεσης. Γιατί δηλαδή να μην μπορώ να εξυπηρετηθώ στην γειτονιά μου και να χρειάζεται να παίρνω αμάξι και να πηγαίνω αλλού;! Τέλος πάντων. Το αφήνω για τώρα. Όταν τελειώσουν τα μαθήματα τέλη Μαϊου ξαναασχολούμαι με το θέμα αυτό. Θα το πάρω σαν βόλτα και θα το συνδιάσω με κανέναν καφέ στο Cosmos! ;-)

    ReplyDelete
  4. Εμένα το ραντεβου στο ΑΤ Κολωνού το κλείνεις μονο 7.30 Δευτέρας;

    Γιατι δεν γινεται κι αυτο από τα ΚΕΠ.. και ίσως γενικότερα γιατι δεν την καταργούμε την αστυνομία, άφου ούτως ή αλλως διακοσμιτικό ρόλο έχουν. Καθώς είτε θα ειναι άχρηστοι εκ φύσεως ή θα αχρηστεύονται γιατι δεν έχουν δυνατότητα επιβολής της τάξης και τέτοια!

    ReplyDelete