Tuesday 24 May 2011

Chevy Stevens - Η Εξαφάνιση

Την προηγούμενη εβδομάδα αγόρασα από τα Public το βιβλίο Η Εξαφάνιση της Chevy Stevens. Το βιβλίο δεν το γνώριζα, αλλά διάβασα το οπισθόφυλλο, μου άρεσε πολύ η περίληψη και το πήρα χωρίς δεύτερη σκέψη. Στο τέλος του βιβλίου διαφημίζεται και το Σκέψου Έναν Αριθμό του John Verdon για το οποίο έχω γράψει παλιότερα και ήταν και ένας λόγος παραπάνω να το αγοράσω, καθώς μου αρέσει πολύ η αστυνομική λογοτεχνία.


Ο αυθεντικός τίτλος του βιβλίου είναι Still Missing. Πρόκειται για το πρώτο μυθιστόρημα της συγγραφέως η οποία είναι Καναδή και υπήρξε - όπως και η βασική ηρωίδα της - μεσίτρια.

Αντιγράφω από το οπισθόφυλλο:

Την ημέρα που την απήγαγαν, η Ανν Ο' Σάλιβαν, μια τριανταδυάχρονη μεσίτρια ακινήτων, είχε τρεις στόχους. Να πουλήσει ένα σπίτι, να βγάλει από το μυαλό της τον πρόσφατο καβγά που είχε με τη μητέρα της και να φτάσει έγκαιρα στο ραντεβού που είχε κανονίσει με το αγόρι της.
Η επίδειξη του σπιτιού δεν έχει πολύ κόσμο, αλλά εκεί που ετοιμάζεται να τα μαζέψει και να φύγει, καταφθάνει ο τελευταίος της επισκέπτης με ένα βαν κι η Ανν σκέφτεται ότι ίσως τελικά σήμερα να είναι η τυχερή της μέρα.
Έκανε πολύ μεγάλο λάθος...
Τελικά, η αλήθεια δεν είναι πάντα λυτρωτική.

Όταν κάνω αναρτήσεις για κάποιο βιβλίο συνηθίζω να σας παρουσιάζω μια δική μου περίληψη και τη δική μου γνώμη, όμως για το συγκεκριμένο βιβλίο διάλεξα να γράψω μόνο την περίληψη του οπισθόφυλλου καθώς οτιδήποτε άλλο αν έγραφα θα φανέρωνε κάτι από το σασπένς του βιβλίου και μου άρεσε τόσο πολύ (πολύ περισσότερο από το Σκέψου Έναν Αριθμό) που δεν θέλω να το χαλάσω σε όποιον το διαβάσει.

Το μόνο που θα προσθέσω είναι ότι η συγγραφέας έχει χρησιμοποιήσει ένα πολύ έξυπνο εύρημα: κάθε κεφάλαιο στο οποίο χωρίζεται το βιβλίο δεν αναφέρεται ως κεφάλαιο αλλά ως συνεδρία της Ανν σε μια ψυχίατρο στην οποία περιγράφει όλα όσα πέρασε. Και διαβάζοντας ο αναγνώστης μπαίνει στον ρόλο της ψυχιάτρου και είναι σαν η Ανν να τα διηγείται σε αυτόν.

Το συστήνω ανεπιφύλακτα! Αν το πιάσετε στα χέρια σας σίγουρα δεν θα το αφήσετε εύκολα ώσπου να το τελειώσετε. Ο λόγος της συγγραφέως είναι στρωτός, ρέει γρήγορα και σε καμιά περίπτωση δεν είναι κουραστικός, τουναντίον!

Καλή ανάγνωση και καλή διασκέδαση!

2 comments:

  1. Ωραίο ακούγεται το εύρημα. Χμμμ...

    ReplyDelete
  2. Ναι ήταν πολύ πρωτότυπο και ενδιαφέρον. Σίγουρα αν γινόταν ταινία θα έχανε στα σημεία, καθώς αυτό που έχει μετράει περισσότερο είναι η περιγραφή των λεπτομερειών! Αν σου αρέσουν τα αστυνομικά μυθιστορήματα σου το προτείνω ανεπιφύλακτα!

    ReplyDelete