Monday 3 May 2010

Νέο εισιτήριο Ο.Α.Σ.Θ.

Από την 1η Μαΐου 2010 τα εισιτήρια του Ο.Α.Σ.Θ. (Οργανισμού Άθλιων Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης!) έχουν αυξηθεί. Το απλό εισιτήριο από 50 λεπτά (0,50 €) που ήταν έγινε πλέον 60 λεπτά (0,60 €) και το ημερήσιο από 2 ευρώ (2 €) πλέον το προμηθεύονται οι κάτοικοι για 3 ευρώ (3 €)!

Δεν φτάνει όμως που αυξήθηκαν τα εισιτήρια, καταργήθηκε και η δυνατότητα χρήσης του ίδιου εισιτηρίου μέσα σε 70 λεπτά της ώρας.

'Οπως βλέπετε στην παρακάτω φωτογραφία τα παλιά εισιτήρια έγραφαν "Το παρόν ισχύει για όλες τις λεωφοριακές γραμμές του Ο.Α.Σ.Θ. Επικυρώνεται σε κάθε διαδρομη εντός 70 λεπτών της ώρας από την πρώτη. Οι παραβάτες τιμωρούνται με πρόστιμο." Αντιθέτως τα καινούρια γράφουν "Βασικό εισιτήριο μιας χρήσης":

Και για να μην υπάρχει σύγχυση και μπέρδεμα το γράφει ξεκάθαρα και στην πίσω πλευρά του εισιτηρίου:

Επομένως αν η διαδρομή που ακολουθείτε χρειάζεται μετεπιβίβαση στο εξής θα πρέπει να χτυπάτε δύο εισιτήρια.

Το καταλαβαίνω ότι κάποια στιγμή είναι αναμενόμενο τα εισιτήρια να αυξηθούν, θεωρώ απαράδεκτο όμως που καταργήθηκε η δυνατότητα χρήσης του ίδιου εισιτηρίου για 70 λεπτά της ώρας. Το ημερήσιο εισιτήριο των 3 ευρώ είναι αρκετά ακριβό και θα πρέπει κάποιος να παίρνει πολλά λεωφορεία την ημέρα (τουλάχιστον 5) για να τον συμφέρει. Εφόσον έγινε έτσι θα προτιμούσα να εμφανιζόταν και ένα καινούριο τρίτο εισιτήριο στην τιμή του 1 ευρώ το οποίο να ισχύει για μιάμιση ώρα.

Σε μια πόλη σχεδόν δύο εκατομμυρίων κατοίκων που το μόνο μέσο μεταφοράς είναι τα λεωφορεία θα έπρεπε να υπάρχει καλύτερος σχεδιασμός. Πόσο μάλλον εν μέσω οικονομικής κρίσης! Για να μην αναφερθώ στο ότι τα νέα λεωφορεία που κυκλοφορούν τα τελευταία 5-6 χρόνια είναι απαράδεκτα, ο διάδρομος τους υπερβολικά στενός, δεν χωράει να σταθεί άτομο όρθιο! Τα παλιά λεωφορεία ήταν πιο φαρδιά και μπορούσε κάποιος πιο εύκολα να προχωρήσει στο διάδρομο. Στα πιο "σύγχρονα" ούτε τόσες πολλές θέσεις καθήμενων υπάρχουν ούτε οι όρθιοι είναι άνετοι!

5 comments:

  1. Κατά τα άλλα λένε να χρησιμοποιεί ο κόσμος τα μέσα μαζικής μεταφοράς και όχι το αυτοκίνητό του... Τώρα με την επερχόμενη νέα αύξηση και στα καύσιμα ,μας βλέπω όλους με ποδήλατα, τύφλα να χει το Άμστερνταμ:).

    ReplyDelete
  2. Ευτυχώς που είναι άνοιξη και μου αρέσει να περπατάω. Και ευτυχώς που οι αποστάσεις στη Θεσσαλονίκη είναι κοντινές! Όσο για το ποδήλατο, ευχαρίστως θα το χρησιμοποιούσα σαν μεταφορικό μέσο, αν υπήρχαν οι κατάλληλες υποδομές και δεν φοβόμουν ότι θα με φάνε λάχανο οι οδηγοί! Δυστυχώς όμως στην πόλη μου οι ποδηλατόδρομοι είναι περιορισμένοι.

    ReplyDelete
  3. Εμένα πάλι μου κάνει εντύπωση που δεν μπορούν να μεταφράσουν μια απλή πρόταση στα αγγλικά....

    Επίσης τα 70 λεπτά μου φαίνονται πολύ λίγα, καθότι εδώ το εισιτήριο του λεωφορείου έχει 2 λίρες και το ημερήσιο δεν θέλω ούτε να το σκέφτομαι!

    ReplyDelete
  4. Σοφία ας πλήρωνα και εγώ 2 ευρώ το εισιτήριο και ας απολάμβανα τα μεταφορικά μέσα που χρησιμοποιείτε και εσείς, δεν θα είχα ειλικρινά κανένα πρόβλημα και κανένα παράπονο! :)

    ReplyDelete
  5. Μάλλον δεν έχεις δει τα μεταφορικά μας μέσα σε ώρα αιχμής ή σε περιοχές εκτός κέντρου, γι' αυτό το λες....

    ReplyDelete