Saturday 24 April 2010

Νούφαρα!

Σήμερα ο εμπορικός σύλλογος Θεσσαλονίκης είχε αποφασίσει να πεζοδρομήσει τους μεγάλους δρόμους του κέντρου, κυρίως την Τσιμισκή και την Μητροπόλεως, προκειμένου να μπορούν οι καταναλωτές να κυκλοφορούν άνετα και να τονωθεί η αγορά του κέντρου. Από τους δρόμους αυτούς θα περνούσαν μόνο τα λεωφορεία. Η ιδέα αυτή αρχικά μου άρεσε και ήθελα να κατέβω για να ζήσω την εμπειρία μιας βόλτας στο κέντρο χωρίς αυτοκίνητα, χωρίς διπλοπαρκαρισμένα και τροχονόμους να σφυρίζουν, χωρίς φασαρία!

Έτσι και έγινε. Μπήκαμε στο λεωφορείο για να κατεβούμε στην Τσιμισκή. Πολλά blogs και sites είχαν γράψει για το γεγονός αυτό εδώ και μέρες, επομένως πίστευα ότι θα έχουν παρθεί και τα κατάλληλα μέτρα από τους τροχονόμους και την δημοτική αστυνομία ώστε η πρόσβαση στην Τσιμισκή να γίνεται εύκολα. Αμ δε! Με το λεωφορείο διασχίσαμε άνετα όλη τη Βασιλίσσης Όλγας αλλά είχαμε μπλοκαριστεί μπροστά στο δημαρχειακό μέγαρο για κανένα εικοσάλεπτο. Με τα πολλά καταφέραμε και μπήκαμε στην Τσιμισκή και εφόσον ήμασταν τόση ώρα μέσα στο λεωφορείο, κατεβήκαμε στη Χ.Α.Ν.Θ. για να κάνουμε βόλτα. Περπατήσαμε ως την Αριστοτέλους και η διαπίστωση μου είναι ότι ναι μεν είχε κόσμο αλλά πολύ λιγότερο από άλλες φορές όταν η κίνηση των αυτοκινήτων γίνεται "ομαλά". Τελικά η κίνηση αυτή δεν ήταν και τόσο εύστοχη! Και δεν φταίει ο σύλλογος!

Όσο ήμασταν μποτιλιαρισμένοι στο Δημαρχείο και οι οδηγοί είχαν αγανακτήσει αφού από τρεις μεριές προσπαθούσαν να πάνε στον προορισμό τους, σκεφτόμουν το πόσα έχει περάσει αυτή η δύστυχη πόλη που τόσο αγαπώ. Αν πριν από 20 χρόνια που είχε αρχίσει η κατασκευή του μετρό είχε ολοκληρωθεί και δεν είχαν φαγωθεί τόσα πολλά χρήματα, αυτό που έγινε σήμερα πιθανόν να είχε και μεγαλύτερη επιτυχία.

Επιπλέον αυτή η απόφαση θα έπρεπε να είχε και χαρακτήρα γιορτής. Να έβαζαν μουσικούς στον δρόμο, να γίνεται ευχάριστη η βόλτα. Αντιθέτως ήταν ένα συνηθισμένο Σάββατο απλά χωρίς αυτοκίνητα. Λες και αν περπατάς στη μέση της Τσιμισκή θα μπεις πιο εύκολα σε ένα μαγαζί να ψωνίσεις κάτι! Ειλικρινά ώρες ώρες απορώ με τη νοημοσύνη και τον τρόπο σκέψης ορισμένων!

Επίσης, δεύτερος λόγος για τον οποίο ήταν άστοχη η κίνηση της πεζοδρόμισης είναι η επιλογή της συγκεκριμένης ημέρας. Σήμερα είναι ο τελικός Κυπέλλου Ελλάδος και περίπου 25.000 Θεσσαλονικείς έχουν κατεβεί στην Αθήνα για να τον παρακολουθήσουν. Σίγουρα αρκετοί θα επέλεξαν μια απόδραση στη Χαλκιδική, επομένως κάτι τέτοιο θα έπρεπε να είχε από τη μια καλύτερη οργάνωση και από την άλλη να είχε γίνει κάποια άλλη μέρα.

Αφού η βόλτα δεν ήταν τελικά καθόλου αυτό που περίμενα και δεν με ευχαρίστησε, όταν φτάσαμε στην Αριστοτέλους κατεβήκαμε στη λεωφόρο Νίκης και αποφασίσαμε να γυρίσουμε παραλιακά. Ο καιρός επίσης συμπλήρωνε το σουρεάλ σκηνικό. Όταν κατεβήκαμε είχε συννεφιά, όταν φτάσαμε στην Αριστοτέλους έβγαλε ήλιο και όσο περπατούσαμε στην Νέα Παραλία είχε ήλιο, συννεφιά και για λίγο και ένα ψιλόβροχο!

Άλλες φορές τέτοια μέρα στην παραλία περπατάνε πάρα πολλοί άνθρωποι. Η πεσμένη κίνηση ήταν αισθητή ακόμα και σε αυτό το μέρος της πόλης. Μου άρεσε όμως που ήταν ήρεμα και χάρηκα εν τέλει τη βόλτα.

Όταν φτάσαμε στο πάρκο με τα νούφαρα διαπίστωσα ότι ήταν πολύ ανθισμένα και έβγαλα αρκετές φωτογραφίες. Ήταν και ο σκοπός που κάνω και αυτό το ποστ. Κάτι που ξεκίνησε με ταλαιπωρία τελείωσε με όμορφες εικόνες! Τα λατρεύω τα νούφαρα! Ελπίζω να σας αρέσουν οι φωτογραφίες που τράβηξα:














Αυτή είναι ίσως και η πιο αγαπημένη μου!

Τις φωτογραφίες αξίζει να τις δείτε μεγαλύτερες! Κάντε κλικ στην καθεμιά χωριστά για να τις δείτε στο κανονικό τους μέγεθος! :)

4 comments:

  1. Ε,είσαι γεννημένη φωτορεπόρτερ !!

    Συγχαρητήρια, γέμισες τα μάτια μας ΑΝΟΙΞΗ !

    ReplyDelete
  2. Ελπίζω το ποστ αυτό να το διάβασαν οι υπεύθυνοι του εμπορικού συλλόγου γιατί προφανώς εσύ έχεις πιάσει το νόημα ενώ αυτοί όχι.

    Και επεξηγώ: για να ψωνίσει κάποιος χρειάζονται δύο πράγματα (εκτός από λεφτά): να μπει στο μαγαζί σου και να έχει τρόπο να μεταφέρει τα ψώνια στο σπίτι. Κλείνοντας την Τσιμισκή εμποδίζεις και τα δύο, ενώ προσελκύεις τον περπατητή, που και να θέλει να ψωνίσει δελεάζεται περισσότερο από τη βόλτα και φυσικά ποιος θέλει να κάνει βόλτα κουβαλώντας σακούλες;

    Οι φωτογραφίες με τα νούφαρα απλά καταπληκτικές!

    ReplyDelete
  3. Σοφία, εντάξει τα ψώνια τα μεταφέρεις και με το λεωφορείο, εκτός αν πια έχεις σκοπό να σηκώσεις όλα τα μαγαζιά, χαχαχα!

    Ευχαριστώ πολύ για τα νούφαρα! :)

    ReplyDelete
  4. Ναι, αλλά αν το λεωφορείο στα έχει πρήξει για να σε πάει μέχρι τα μαγαζιά, τι κουράγιο θα έχεις στην επιστροφή να περάσεις την ίδια δοκιμασία κουβαλώντας τσάντες; Επίσης γιατί να μην πάρεις πολλά πράγματα; Ο έμπορος αυτό θα πρέπει να επιδιώκει.

    Εδώ στην σούπερ καταναλωτική Αγγλία, τα μόνα σημεία στα οποία βρίσκεις πάντα ταξί είναι έξω από τα εμπορικά κέντρα, κοντά σε αγορές και έξω από τα σούπερ μάρκετ. Όπου δεν υπάρχει πιάτσα, κάνουν συμφωνία τα μαγαζιά με εταιρίες ταξί και βάζουν ειδικά τηλέφωνα μέσα στα μαγαζιά από τα οποία μπορείς να καλέσεις ταξί να σε περιμένει στην είσοδο. Believe me, κάτι παραπάνω ξέρουν από καταναλωτισμό εδώ πάνω ;-)

    ReplyDelete