Monday 12 April 2010

Malta - Part 1 - Valletta - Barrakka Garden

'Οπως κάποιοι σωστά μαντέψατε από το προηγούμενο quiz ο προορισμός μας για το φετινό Πάσχα ήταν η Μάλτα. Πριν περάσω στην περιγραφή του πρώτου μέρους του ταξιδιού να αναφέρω μερικές επιγραμματικές πληροφορίες για την χώρα:

  • Η επίσημη ονομασία της χώρας είναι "Δημοκρατία του Αρχιπελάγους της Μάλτας" και αποτελείται από εφτά νησιά από τα οποία τα τρία μεγαλύτερα μόνο κατοικούνται: η Μάλτα, το Γκόζο (ή Γκότσο) και το Κομίνο, ενώ τα τέσσερα μικρότερα - Κομινότο, Φίλφλα και νησιά του Αγίου Παύλου - είναι ακατοίκητες βραχονησίδες.
  • Λόγω της στρατηγικής θέσης της Μάλτας στη μέση της Μεσογείου Θάλασσας πέρασαν από το νησί πάρα πολλοί κατακτητές.
  • Η επίσημη γλώσσα είναι τα μαλτέζικα που είναι ένα μείγμα ιταλικών και αραβικών, χρησιμοποιώντας όμως το λατινικό αλφάβητο. Επίσημη γλώσσα είναι και τα αγγλικά και δεν υπήρχε κανείς που να μην τα μιλάει. Εκτός από τις ονομασίες των δρόμων, παντού σε εστιατόρια, μαγαζιά και μουσεία τα πάντα ήταν γραμμένα στα αγγλικά.
  • Η Μάλτα μπήκε στη ζώνη του ευρώ το 2008 οπότε και το ευρώ αντικατέστησε την μαλτέζικη λίρα. Σε πολλά μέρη ήταν ακόμα γραμμένες οι τιμές και με την λίρα και με το ευρώ όπως γινόταν όταν αφήσαμε πίσω κι εμείς τη δραχμούλα μας.
  • Όσον αφορά τα αυτοκίνητα είναι δεξιοτίμονα, προφανώς λόγω της αγγλικής κυριαρχίας.
  • Το νησί είναι σε έκταση σχεδόν όσο το 1/5 της Ρόδου, αλλά είναι πολύ πιο πυκνοκατοικημένο (με περίπου 413.000 κατοίκους) και σου δίνει την αίσθηση ότι είναι πολύ μεγαλύτερο απ'ό,τι είναι στην πραγματικότητα καθώς έχει πολλά πράγματα να δει κανείς.
  • Τα κύρια έσοδα της χώρας προέρχονται από τη ναυτιλία, τον τουρισμό και την κτηνοτροφία.
  • Οι Μαλτέζοι είναι φανατικοί καθολικοί. Δεν επιτρέπεται το διαζύγιο και απαγορεύονται αυστηρώς οι εκτρώσεις.
  • Έχουν πολύ καλή σχέση με τους Λιβύους και έχουν επενδυθεί πολλά λιβυκά χρήματα στη Μάλτα.
  • Στην Μάλτα έχουν γυριστεί πάρα πολλές γνωστές ταινίες και χολιγουντιανές υπερπαραγωγές όπως το Εξπρές του Μεσονυχτίου, το Νησί των Κουρσάρων, ο Κόμης Μόντε-Κρίστο, ο Μονομάχος, ο Μέγας Αλέξανδρος, η Τροία, αλλά και το πολύ πρόσφατο Agora. Όσον αφορά άλλου είδους ταινίες εκεί έχουν γυριστεί επίσης ο Ποπάυ του 1980 με πρωταγωνιστή τον Robbie Williams (υπάρχει δε και το χωριό του Ποπάυ στη Μάλτα το οποίο θα σας παρουσιάσω σε επόμενο ποστ), ο Πινόκιο του 2002 με τον Ρομπέρτο Μπενίνι, το Swept Away του 2002 με τη Μαντόνα και άλλες πολλές...
Και περνάμε στο κυρίως μέρος της περιγραφής...

Ξημερώματα Μεγάλης Πέμπτης προς Μεγάλη Παρασκευή ήμασταν στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης. Η πτήση μας με Air Malta ήταν στις 6:50 το πρωί και μιάμιση ώρα αργότερα προσγειωνόμασταν στη Μάλτα.

Επειδή ήταν ακόμα πολύ νωρίς το πρωί - όπως και σε όλα τα ταξίδια που έχουμε κάνει ως τώρα - μας πήγαν κατευθείαν για μια πρώτη ξενάγηση καθώς τα δωμάτια στα ξενοδοχεία να παίρνουμε συνήθως στις 2:00 το μεσημέρι.

Αρχική μας στάση ήταν η Βαλέτα, η πρωτεύουσα της Μάλτας. Η πρώτη εικόνα που είδαμε ήταν τα χαρακτηριστικά κίτρινα μαλτέζικα λεωφορεία με την πορτοκαλί λωρίδα:



Το τέρμα των λεωφορείων βρίσκεται εκτός των τειχών της Βαλέτας καθώς εντός των τειχών οι περισσότεροι δρόμοι είναι πεζοδρομημένοι και αυτοκίνητα επιτρέπονται μόνο σε συγκεκριμένες οδούς. Στη Βαλέτα μπαίνουμε από τη μεγάλη επιβλητική πύλη και αντικρίζουμε την πόλη των ιπποτών που αποτελεί άλλο ένα μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco.


Ο ναός της Αγίας Αικατερίνης, ο παλαιότερος ναός της πόλης.


Το Προεδρικό Μέγαρο.


Στενός μακρύς κατηφορικός και ανηφορικός δρόμος που οδηγεί στην θάλασσα, στην άλλη μεριά της πόλης.


Το πρώτο μέρος που επισκεφθήκαμε ήταν ο κήπος Μπαράκα (Barrakka Garden) που προσφέρει μια εκπληκτική θέα στις τρεις πόλεις που βρίσκονται απέναντι από τη Βαλέτα. Εδώ δεν θα γράψω πολλά λόγια αλλά θα σας αφήσω να απολαύσετε τις φωτογραφίες:

Ο κήπος με το καταπράσινο χορτάρι και τα όμορφα λουλουδάκια στη μέση και στην άκρη τα κανόνια.

Λατρεύω τις φωτογραφίες όπου ο ήλιος λαμπιρίζει στη θάλασσα.


Άποψη ενός τμήματος της Βαλέτας από τους κήπους.


Καραβάκια πηγαινοέρχονται...



Ένα μεγάλο κρουαζιερόπλοιο.





Για να μην γίνουν τεράστια τα ποστ και κουράσουν θα σταματήσω το πρώτο μέρος εδώ και θα ακολουθήσει το δεύτερο μέρος, επίσης από τη Βαλέτα, με περισσότερες φωτογραφίες από το κέντρο της.

6 comments:

  1. Μου είχε κολλήσει η Μάλτα πριν δυο χρόνια, αλλά τελικά ναυάγησε... Πολύ όμορφες φωτογραφίες!
    Καλό βράδυ Δανάη μου!

    ReplyDelete
  2. Ευχαριστώ πολύ Σοφία μου! Περιμένουμε και τα δικά σου ποστ από τη Βαρκελώνη! Καλά τα πέρασες; Ελπίζω να πήρες και ιδέες από τα παλιά μου ποστ, χεχε! :)

    Το δεύτερο μέρος έρχεται σύντομα...

    ReplyDelete
  3. Για τις ταινίες το ήξερα. Μάλιστα είναι βασική πηγή για το εισόδημά τους. Εμείς γιατί άραγε δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι τέτοιο; Χμμμ
    Καλησπέρα και φεύγω φορτσάτος για το β' μέρος!

    ReplyDelete
  4. Εγώ δεν το ήξερα και μου έκανε εντύπωση τόσες πολλές ταινίες να έχουν γυριστεί εκεί! Όσο για τη χώρα μας, εμείς πολλά θα μπορούσαμε να κάνουμε αλλά δεν είμαστε ικανοί για τίποτα δυστυχώς! Κάθε φορά που πάμε ταξίδια το ίδιο πράγμα λέμε "μακάρι να κάναμε και εμείς το τάδε, να είχαμε και εμείς το δείνα..." :-/

    ReplyDelete
  5. Πολύ ωραία η παρουσίαση της Μάλτας! Τα δε κίτρινα λεωφορεία όλα τα λεφτά!!

    Θα πάω κι εγώ κάποια στιγμή... πού θα μου πάει;

    ReplyDelete
  6. Ευχαριστώ πολύ Σοφάκι! :)

    ReplyDelete