Saturday 9 May 2009

Μαδρίτη & Ανδαλουσία - 2η μέρα - Κόρδοβα

Συνεχίζω την περιήγηση του φανταστικού ταξιδιού στην Ισπανία, από εκεί που την άφησα. Έχοντας πάρει απλά μια μικρή γεύση από την ισπανική πρωτεύουσα κάνουμε check-out από το ξενοδοχείο για να ξαναφορτώσουμε τις βαλίτσες στο πούλμαν και να κατευθυνθούμε στην πρωτεύουσα της Ανδαλουσίας αυτή τη φορά, δηλαδή τη Σεβίλλη, όπου θα παραμείνουμε δύο μέρες. Πηγαίνοντας όμως στη Σεβίλλη κάνουμε μια στάση στην Cordoba για να θαυμάσουμε την Mezquita! Πρόκειται για ένα τεράστιο πρώην τζαμί αραβικού ρυθμού με πάνω από 800 κολώνες! Κατόπιν έγινε εκκλησία για τους χριστιανούς οι οποίοι ενώ συνήθιζαν να καταστρέφουν οτιδήποτε αλλόθρησκο, το τζαμί σώθηκε χάρη στην εκπληκτική ομορφιά του!

Μπαίνοντας στην πόλη βλέπουμε διάφορα μαγαζάκια σε αραβικό στυλ για να ταιριάζουν με το κλίμα της:



Η στήλη με το άγαλμα του Αγίου Ραφαήλ, αγίου-προστάτη της πόλης βρίσκεται δίπλα στα τείχη από τον 18ο αιώνα.

Λεπτομέρεια της στήλης

Στη συνέχεια μπαίνουμε μέσα στη Mezquita (Μεσκίτα). Αυτό που κάνει εντύπωση στον επισκέπτη - πέρα από τη μοναδική αρχιτεκτονική του που είναι κάτι στο οποίο δεν είμαστε ιδιαίτερα συνηθισμένοι - είναι το γεγονός ότι όλες οι κολώνες από γρανίτη και μάρμαρο είναι τέλεια στοιχημένες, όχι μόνο οριζόντια και κάθετα, αλλά και διαγώνια! Αυτό δεν συνέβη τυχαία αλλά ήταν έτσι σχεδιασμένο επίτηδες ούτως ώστε οι πιστοί απ'όποιο σημείο του τεμένους και να βρίσκονταν να μπορούν να βλέπουν τον ιμάμη.

Διάφορες απόψεις του τζαμιού:



Περιφερειακά το τζαμί έχει μείνει αναλύωτο από τη μέρα της κατασκευής του. Όμως στο κέντρο οι χριστιανοί κατέστρεψαν ένα τμήμα του τζαμιού προκειμένου να κατασκευάσουν μια εκκλησία που χρησίμευσε ως καθεδρικός ναός της πόλης (1523), επομένως βλέπουμε μέσα στο κτίριο αυτό διαφορετικά αρχιτεκτονικά είδη, εκτός από το αραβικό στύλ υπάρχει έντονα και το μπαρόκ στοιχείο...



From Madrid & Andalusia - Pasxa 2009



Από τα πιο εντυπωσιακά στασίδια εκκλησίας που έχω δει ποτέ. Τα ξύλινα στασίδια είναι σκαλισμένα με διάφορες σκηνές από τη Βίβλο σε στυλ μπαρόκ.

Κολώνες μέχρι εκεί που φτάνει το μάτι!

Και μια εξωτερική άποψη της Mezquita με τους όμορφους περιποιημένους κήπους της.

Βγαίνοντας από το πραγματικά εντυπωσιακό κτίριο έχουμε λίγη ώρα να περιπλανηθούμε στα στενά σοκάκια της Κόρδοβας. Σε πολλές γωνιές μπορεί κανείς να δει εικόνες αγίων με πληθώρα λουλουδιών:

Οι στενοί δρόμοι είναι επίσης ένα από τα χαρακτηριστικά της πόλης η οποία δεν είναι καθόλου μεγάλη:



Στην Ανδαλουσία και στην Ισπανία γενικότερα δεν κατασκευάζουν μεγάλα μπαλκόνια όπως γίνεται στην Ελλάδα. Σχεδόν όμως σε όλα τα μπαλκονάκια υπάρχουν γλάστρες με πολύχρωμα λουλούδια που ομορφαίνουν απίστευτα τις πόλεις!


Τα σπίτια σε αυτήν την περιοχή είναι όλα ανοιχτόχρωμα και επικρατεί το λευκό και το χρώμα της ώχρας.

Σήμα κατατεθέν της Cordoba είναι και τα περίφημα patios (πάτιοζ) που είναι εσωτερικές αυλές σπιτιών, όπως βλέπετε σ'αυτήν την φωτογραφία. Δεν ήθελα να πάω πιο μέσα, από διακριτικότητα. Πάντως όλες αυτές οι αυλές είναι πολύ καλά φροντισμένες, είτε πρόκειται για πάτιο ιδιοκτήτη είτε πρόκειται για εστιατόριο ή ξενοδοχείο.


Μετά από μια ωρίτσα περίπου περιπλάνησης, ήρθε η ώρα να γυρίσουμε στο πούλμαν και να πάρουμε πλέον τον δρόμο για την Σεβίλλη. Περισσότερα στο επόμενο ποστ!

6 comments:

  1. Τέλεια η Μαδρίτη και η Ανδαλουσία! Και όσο σκέφτομαι ότι πριν ακριβώς από ένα χρόνο θα ήμουν κι εγώ εκεί (είχα κλείσει εισιτήρια και δεν μου έδωσε το αφεντικό μου άδεια), τρελαίνομαι!!!
    Περιμένουμε την Σεβίλλη!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  2. Σοφία μου χωρίς να έχω καμιά πρόθεση να σε στενοχωρήσω να σου πω ότι πραγματικά έχασες που δεν πήγες. Σε όλους λέω ότι είναι ένα ταξίδι που ΠΡΕΠΕΙ να κάνουν!

    Όποτε βρεις χρόνο να το κάνεις αυτό το ταξίδι, αξίζει πολλά!

    Θα επανέλθω με τη Σεβίλλη με την πρώτη ευκαιρία!

    ReplyDelete
  3. Πολύ ωραία φαίνεται η Κόρδοβα, και το τζαμί όλα μα όλα τα λεφτά!!! Βουρ για Σεβίλλη τώρα, μην κάθεσαι :-)

    ReplyDelete
  4. πολύ όμορφες φώτογραφίες! η Mezquita είναι πολύ ωραίο κτίριο... μου αρέσει ιδιαίτερα η φώτο με την εξωτερική άποψη!
    σου ξαναέχω πει ότι ζηλέυω τα ταξίδια σου αλλά τώρα κανονίζω κ εγώ χαχα! Βαρκελώνη here i come ;p

    ReplyDelete
  5. _fok_ τώρα που αραίωσε αρκετά ο φόρτος εργασίας πιστεύω θα μπορέσω να συνεχίσω την περιήγηση του συγκεκριμένου ταξιδιού με πολλά ποστ, γιατί έχω αρκετά πράγματα ακόμα να σας δείξω! :)

    Ετοιμάζεσαι για Βαρκελώνη ε! Τυχερέ! Είναι πολύ ωραία πόλη! Δες παλαιότερα ποστ μου με την εκδρομή στην Βαρκελώνη για να ξέρεις τι να επισκεφθείς, αν θέλεις! :)

    ReplyDelete
  6. τα έχω ήδη λάβει υπόψην μου στο σχεδιασμό του ταξιδιου ;p

    ReplyDelete