Thursday 28 May 2009

Νέα κατηγορία: μουσικές διασκευές

Ξέρω ξέρω έχω χαθεί! Είναι τόσα πολλά πράγματα που θέλω να γράψω στο blog μου εδώ και καιρό και πίστευα ότι τώρα που η εργασία ελαττώθηκε θα είχα άφθονο χρόνο να ασχοληθώ με το blogάκι μου! Όμως διάφορες δουλειές στο σπίτι καθώς και η ζέστη που δεν ευνοεί στο να κάθεσαι στον υπολογιστή δεν με άφησαν να κάνω όσα ποστ είχα κατά νου. Ήδη στα drafts υπάρχει από προχθές η συνέχεια της εκδρομής στην Ισπανία. Άρχισα να κάνω το ποστ αλλά στη συνέχεια βαρέθηκα να διαλέξω ποιές φωτογραφίες θα κάνω resize και το άφησα στη μέση. Ελπίζω να το συνεχίσω asap.

Εδώ και περίπου δύο μήνες σκέφτομαι να εγκαινιάσω μια νέα κατηγορία στο blog όπου θα αναφέρω μουσικές διασκευές που αξίζουν προσοχής. Δεν μιλάω για remix αλλά για ένα τραγούδι το οποίο μετά από αρκετά χρόνια διαλέγει κάποιος άλλος καλλιτέχνης να ερμηνεύσει από την αρχή αλλάζοντάς το και δίνοντάς του ένα άλλο "χρώμα".

Το να αποφασίσεις να "αγγίξεις" ένα τραγούδι που ήταν σούπερ χιτ δεν είναι καθόλου εύκολο πράγμα. Είμαι της άποψης πως αν κάποιος τραγουδιστής θέλει να κάνει ένα τέτοιο βήμα, θα πρέπει να διαφοροποιηθεί από την αρχική εκδοχή. Δεν υπάρχει νόημα στο να ακουστεί ακριβώς το ίδιο κομμάτι από μια άλλη φωνή.

Συνήθως προτιμώ τα original κομμάτια καθώς πολλές διασκευές έχουν αποδειχθεί αποτυχία. Ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις που οι διασκευές είχαν περισσότερη επιτυχία από το πρωτότυπο κομμάτι (έχω μερικές κατά νου και θα τις αναφέρω σε επόμενο ποστ). Όμως αρκετά συχνά υπάρχουν διασκευές που σεβόμενες το αρχικό κομμάτι, αλλάζουν τον ρυθμό και το στυλ και ξεσηκώνουν το κοινό ακόμα και μετά από μια και δύο δεκαετίες!

Εγκαινιάζω λοιπόν την νέα κατηγορία με την διασκευή ενός πάρα πάρα πάρα πολύ αγαπημένου μου κομματιού που βρίσκεται μάλιστα στο πρώτο mp3 cd που έγραψα ποτέ πριν από δέκα χρόνια περίπου.

Βρισκόμαστε στο έτος 1998 και η Meg Ryan με τον Nicolas Cage πρωταγωνιστούν στην ταινία City of Angels. Στο soundtrack της συγκεκριμένης ταινίας υπάρχει ένα τραγούδι που θα με αγγίξει βαθιά, το Uninvited από την εκπληκτική φωνή της Αlanis Morissette:

Alanis Morissette - Uninvited



Ακόμα και σήμερα όποτε ακούω αυτό το κομμάτι νιώθω την ίδια ανατριχίλα όπως την πρώτη φορά που το άκουσα!!

Έντεκα χρόνια μετά ένα γκρουπάκι από το Brighton της Αγγλίας, ονόματι Freemasons, αποφάσισε να διασκευάσει το συγκεκριμένο κομμάτι σε πιο χορευτικούς ρυθμούς και εν έτη 2009 να κάνει τρελή επιτυχία. Αν μου έλεγες πριν λίγα χρόνια ότι το συγκεκριμένο τραγούδι θα γινόταν χορευτικό μπορεί να σε έλεγα και τρελό! Όμως ομολογώ ότι αυτή η διασκευή μου άρεσε πολύ! Είναι πολύ καλοδουλεμένη και σέβεται το αρχικό κομμάτι:

Freemasons feat. Bailey Tzuke - Uninvited



Lyrics:

Like anyone would be
I am flattered by your fascination with me
Like any hot blooded woman
I have simply wanted an object to crave
But you're not allowed
You're uninvited
An unfortunate slight


Must be strangely exciting
To watch the stoic squirm
Must be somewhat heartening
To watch shepard meet shepard
But you're not allowed
You're uninvited
An unfortunate slight


Like any uncharted territory
I must seem greatly intriguing
You speak of my love like
You have experienced like mine before
But this is not allowed
You're uninvited
An unfortunate slight


Ελπίζω να σας αρέσει η νέα κατηγορία. Έχω πολλά τραγούδια-διασκευές στο μυαλό μου και θα επανέλθω με περισσότερη μουσική το συντομότερο δυνατό! :)

6 comments:

  1. Τρελαίνομαι για διασκευές (βιβλίων, ταινιών, μουσικών κομματιών κ.λπ.) και οφείλω να ομολογήσω ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση, το διασκευασμένο κομμάτι μου αρέσει περισσότερο από το πρωτότυπο.

    ReplyDelete
  2. Σοφία, το πρωτότυπο τραγούδι για εμένα είναι ανυπέρβλητο, αλλά και η διασκευή μου άρεσε πάρα πολύ. Μου προκαλεί ανάμεικτα συναισθήματα, με ξεσηκώνει αλλά και ταυτόχρονα νιώθω και μια μελαγχολία καθώς μου θυμίζει το original.

    Όταν σκέφτηκα να εγκαινιάσω αυτήν την κατηγορία πέρασε και από το μυαλό μου να κάνω και μία για διασκευές ταινιών, αλλά δεν είναι τόσο ο τομέας μου. Με την μουσική έχω σχέση λατρείας και την παρακολουθώ στενά, ενώ δεν θα έλεγα ότι ξέρω πολλές ταινίες που να προέρχονται από διασκευασμένο σενάριο.

    Καλά για διασκευασμένα βιβλία δεν το συζητώ! Υφίσταται κάτι τέτοιο;;;

    ReplyDelete
  3. Είναι πολλές οι ταινίες που το σενάριό τους είναι διασκευή, π.χ. prequels άλλων ταινιών, διασκευή βιβλίων, διασκευή παλιότερων ταινιών ή θεατρικών έργων. Μερικές που μου έρχονται στο μυαλό χωρίς να το πολυσκεφτώ είναι: Twilight, Easy Virtue, Slumdog Millionnaire, The Reader, The Birdcage, Star Trek, Illuminati, Angels & Demons, P.S. I love you, The Class. Και φυσικά το mini series του Battlestar Galactica :-)

    Όσο για τα βιβλία, υπάρχουν βιβλία που έχουν ξαναγραφτεί από τους συγγραφείς τους, είτε για να προσελκύσουν ένα διαφορετικό κοινό, είτε για να προστεθούν ή να αφαιρεθούν κεφάλαια, είτε για να ειπωθεί η ίδια ιστορία από μια διαφορετική πλευρά. Και φυσικά υπάρχουν τα κλασικά κείμενα (Ιλιάδα, Οδύσσεια και όχι μόνο) που έχουν ξαναγραφτεί από νεότερους συγγραφείς σε πάμπολλες μορφές.

    Mε τη μουσική δεν ασχολούμαι πολύ, αλλά με τα βιβλία και τις ταινίες έχω ένα θεματάκι :-)

    ReplyDelete
  4. Καλά ταινίες που προέρχονται από βιβλία ξέρω και εγώ πάρα πολλές!

    Για τα βιβλία όμως δεν ήξερα ότι υπάρχουν βιβλία που έχουν ξαναγραφτεί.

    Ωραίο είναι που έχουμε διαφορετικά ενδιαφέροντα και αλληλο-συμπληρωνόμαστε χεχε! Θα ήταν βαρετό όλοι να γράφαμε τα ίδια! :)

    ReplyDelete
  5. ήξερα μόνο την νέα έκδοση του τραγουδιού κ μου αρέσει πολύ μάλιστα ;p
    thnx for the info! είναι καλό να ξέρεις από που προέρχονται όσα ακούς βλέπεις και διαβάζεις ;p

    ReplyDelete
  6. Παρακαλώ _fok_! Σύντομα θα αναφερθώ σε ακόμα περισσότερα κομμάτια των τελευταίων ετών που προέρχονται από διασκευές παλαιοτέρων. Καλό είναι να μαθαίνουν οι νεώτεροι! ;)

    ReplyDelete