Sunday 16 November 2008

Πράγα - Part 4 - Κάστρο

Είχα σκοπό την δεύτερη μέρα να την βάλω και αυτήν σε ένα μόνο ποστ, επειδή όμως η πρώτη έγινε πολύ μεγάλο ποστ λόγω των πολλών φωτογραφιών, επιλέγω να την "σπάσω" σε δύο μέρη.

Εννοείται πως δεν αναρτώ όλες τις φωτογραφίες που τράβηξα στο ταξίδι, αλλά από αυτές επιλέγω τις καλύτερες κατά τη γνώμη μου και αυτές που αξίζει να ανεβάσω. Από τη στιγμή που άρχισα να χρησιμοποιώ ψηφιακή μηχανή και τραβάω χωρίς περιορισμό μου είναι δύσκολο να αφήσω αρκετές απ'έξω.

Δεύτερη μέρα λοιπόν και το πρόγραμμα προβλέπει αρχικά επίσκεψη στο κάστρο της Πράγας, όπου όπως θα δείτε και στις φωτογραφίες παρακάτω βρίσκεται και ο καθεδρικός ναός της πόλεως.


Λορέτο: πρόκειται για ναό στο εσωτερικό του οποίου υπάρχει αντίγραφο της Santa Casa (Ιερή Οικία) του Λορέτο, όπου πιστεύεται πως έγινε η άμωμος σύλληψη του Ιησού.


Το καμπαναριό του ναού. Κάθε ώρα πάνω στην ώρα χτυπούν και εδώ μελωδικά καμπάνες υμνώντας την Παναγία. Δείτε και το βιντεάκι:



Ακριβώς απέναντι από το Λορέτο βρίσκεται αυτό εδώ το όμορφο κτίριο. Πρόκειται για το ανάκτορο Cernin όπου σήμερα στεγάζεται το Υπουργείο Εξωτερικών της Τσεχίας.

'Αλλο ένα οίκημα με εντυπωσιακή πρόσοψη.

Παρόμοια αυτοκινητάκια-αντίκες μπορεί κανείς να αντικρύσει πολύ συχνά στο κέντρο της Πράγας. Πρόκειται για αυτοκίνητα που νοικιάζονται για να κάνει κανείς το γύρω της πόλης και να δει τα σημαντικότερα μνημεία και αξιοθέατα.

Το κτίριο αυτό δεν θυμάμαι ακριβώς τι στεγάζει αλλά το εξωτερικό του είναι πρωτότυπο. Αν το δείτε από κοντά όπως σε αυτήν την φωτογραφία φαίνεται καθαρά ότι η πρόσοψή του είναι ζωγραφισμένη, αν το δείτε όμως από μακριά (μεθεπόμενη φωτογραφία) δίνει την εντύπωση πως πρόκειται για πλακάκια που προεξέχουν!!

Διάφορα αγάλματα στην εξωτερική γωνία ενός κτιρίου!



Μουσικοί ακριβώς έξω από την είσοδο του κάστρου.

Και ένα βιντεάκι με τους μουσικούς:


Η είσοδος του κάστρου με τα δύο μεγάλα αγάλματα πάνω από τις 2 κολώνες και τους ακίνητους φρουρούς. Τα δύο αγάλματα αναπαριστούν την Μάχη των Τιτάνων και η πύλη ολοκληρώθηκε στο δεύτερο μισό του 18ου αιώνα.

Όπως βλέπετε την προηγούμενη φωτογραφία, πηγαίνοντας δεξιά από την πύλη πριν μπούμε στο κάστρο εκεί που τελειώνουν τα κάγκελα, μπορεί κανείς να τραβήξει ωραίες πανοραμικές φωτογραφίες όπως οι δύο επόμενες. Στα σπιτάκια αυτά με τις κόκκινες κεραμίδες παλιά κατοικούσαν διάφοροι ευγενείς.



Στο κτίριο αυτό που βλέπετε (το οποίο βρίσκεται επίσης αμέσως πριν την πύλη του κάστρου) γυρίστηκε η γνωστή ταινία του 1984 Amadeus που διηγείται την ζωή του πασίγνωστου συνθέτη Wolfgang Amadeus Mozart.

Στο βάθος - αν και υπάρχει πολλή ομίχλη - διακρίνεται ένα αντίγραφο του Πύργου του Άιφελ, ύψους 63,5 μέτρων (το 1/4 του Πύργου του Άιφελ). Βρίσκεται στην κορυφή του λόφου Πέρτζιν και κατασκευάστηκε το 1891. Περιλαμβάνει 299 σκαλιά.



Η είσοδος του Καθεδρικού Ναού της Πράγας, του Αγίου Βίτου

Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους καθεδρικούς της Ευρώπης και ήταν αδύνατον να χωρέσει ολόκληρος σε μια φωτογραφία!

Η πρόσοψη του ναού.

Την ώρα που ήμασταν μέσα στο κάστρο πετύχαμε και μια παρέλαση με μουσικά όργανα. Είχα σκοπό να βάλω μόνο μια φωτογραφία, αλλά μετά σκέφτηκα πως μπορεί κανείς να ασχολείται με τα διάφορα εμβλήματα και σημαίες και αποφάσισα να βάλω όλες όσες φαίνονται διαφορετικά οικόσημα:











Άγαλμα στην εσωτερική πλατεία του κάστρου με τον Άγιο Γεώργιο που σκοτώνει τον δράκο.

Στο σημείο αυτό του ναού, στο δωμάτιο που βρίσκεται πίσω από τις τοιχογραφίες, βρίσκονται τα στέματα και οι κορώνες. Απ'ό,τι μας είπε ο ξεναγός μας το εν λόγω δωμάτιο έχει έξι κλειδαριές και για να ανοίξει ο συγκεκριμένος χώρος πρέπει να μπουν τα έξι κλειδιά ταυτόχρονα στις κλειδαρότρυπες. Κάτοχοι των κλειδιών είναι έξι διαφορετικοί άνθρωποι: ο Πρωθυπουργός της χώρας, υπουργοί και γενικώς άτομα που κρατούν σημαντικές θέσεις. Μου έκανε εντύπωση αυτή η λεπτομέρεια, μου θύμησε μυθιστορήματα όπως ο Κώδικας Ντα Βίντσι ή οι Illuminati!

Οι στρατιώτες καθοδόν για την αλλαγή της φρουράς.


Η πίσω πλευρά του Καθεδρικού είναι παρόμοια με την αντίστοιχη πλευρά της Παναγίας των Παρισίων.


Βγαίνοντας από το κάστρο συναντάμε ένα μουσείο παιχνιδιών.


Υπήρχε και μια έκθεση αφιερωμένη αποκλειστικά στις Barbie!

Το μουσείο αυτό είναι ένα μικρό κτίριο με στενές σκάλες που ανεβαίνεις τρεις ορόφους αλλά δεν αναφερόταν πουθενά αν υπήρχε είσοδος και υπέθεσα πως ήταν δωρεάν. Όταν φτάσαμε επάνω όμως και έβγαλα φωτογραφεία τον Darth Vader μία κυρία μου έκανε παρατήρηση και είπε πως έχει είσοδο, επομένως δεν μπόρεσα να τραβήξω άλλες φωτογραφίες. Είχε και ένα πολύ πετυχημένο ομοίωμα του Jarjar από το Star Wars αλλά δυστυχώς δεν πρόλαβα να το βγάλω!


Και κάπου εδώ βγαίνουμε αισίως από το Κάστρο και κατηφορίζουμε προς την Γέφυρα του Καρόλου την οποία θα δείτε στην επόμενη ανάρτηση με μερικές από τις πιο ωραίες - κατά την γνώμη μου - φωτογραφίες του ταξιδιού!

Αναμείνατε στις οθόνες σας.... :)

10 comments:

  1. Θέλω κι εγώ Πράγα και toy museum!!!

    ReplyDelete
  2. αααααχ εγω οταν πηγα εκλεινε για να το φτιαξουν μια ωρα νωριτερα!!!Μονο την βιτρινα στον ημιοροφο ειδαμε!Κριμα :(

    Danah δεν ξερω αν το αναφερες αλλα εκτος οτι το εισητηριο για ολο το καστρο ηταν καμπως τσιμπημενο,σου ζητουσαν να αγορασεις και ενα ειδικο αυτοκολλιτακι που το εβαζες επανω σου αν ηθελες να βγαλεις φωτογραφιες εντος των χωρων..Προσωπικα δεν το εχω δει πουθενα αλλου στην Ευρωπη αυτο και μου εκανε κακη εντυπωση.Κατα τα αλλα το καστρο ηταν πανεμορφο και κυριολεκτικα ξεχειλιζε απο ιστορια ;)

    ReplyDelete
  3. Η πράγα είναι μοναδική!!!Ελπίζω να πέρασες ωραία

    ReplyDelete
  4. Σοφία, για εσένα είναι σχετικά κοντά και εύκολο επομένως. Μόλις βρεις κάποιο ελεύθερο Σαββατοκύριακο μπορείς να οργανώσεις μια απόδραση. :)

    Willow, στο εσωτερικό του Κάστρου δεν μπήκαμε, απλά περιηγηθήκαμε γύρω γύρω.

    KourtGeo, ωραία ήταν! Τα ταξίδια γενικώς είναι ωραία! :)

    ReplyDelete
  5. Δανάη μου δεν είναι τόσο κοντά. Με τραίνο θες γύρω στις 17 ώρες (φέξε μου και γλύστρισα) ενώ με αεροπλάνο 2, δηλαδή όσο και από Θεσσαλονίκη. Μην σου πω ότι από Θεσσαλονίκη είναι πιο κοντά, γιατί εγώ θέλω και 2 ώρες να πάω στο αεροδρόμιο...

    ReplyDelete
  6. Κάθε χρόνο το φέρνω apokso apokso και τελικά το αναβάλλω, αλλά το 2009 θα πάω σίγουρα για μια εβδομάδα.
    Πολύ ωραίες οι φωτογραφίες σου. Θα κάνω μια βόλτα και στα παλαιότερα ταξίδια σου.
    Ευχαριστώ

    ReplyDelete
  7. Σοφία, δεν ήξερα πως ήταν τόσο μακριά με το τραίνο! Σου εύχομαι να καταφέρεις να πας κάποια στιγμή!

    Apokso, καλωσόρισες στο blog μου! Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια! Θα ακολουθήσουν κι άλλα ποστ, δεν έχω ολοκληρώσει την περιήγηση του συγκεκριμένου ταξιδιού!

    Μια εβδομάδα νομίζω είναι πολύ για να πας, εκτός εάν έχεις σκοπό να κάνεις και κοντινές αποδράσεις!

    Εμείς πήγαμε και στην Δρέσδη της Γερμανίας καθώς και στο πραγματικά υπέροχο Κάρλοβυ Βάρυ! Όλα αυτά όμως θα τα δείτε στα προσεχή ποστ!

    Εύχομαι και σε εσένα να καταφέρεις να κάνεις αυτό το ταξιδάκι μέσα στο 2009, αφού το έχεις στα σχέδιά σου! :)

    ReplyDelete
  8. Αμήν Δανάη.
    Η Δρέσδη είναι μέσα στο σχέδιο αλλά το Κάρλοβυ Βάρυ δεν ξέρω. Υπάρχει πιθανότητα ( εγώ θέλω )να πάω με αυτοκίνητο , να ξεκινήσω Παρασκευή μέχρι την επόμενη Κυριακή, έτσι θα φύγουν οι 4 απο τις 9 ημέρες. Αλλά το πλευρό μου έχει κάποιους μικρούς ενδοιασμούς (δηλαδή αεροπλάνο ή δεν πάμε), οπότε μάλλον το (εγώ θέλω) δεν ισχύει .....μάλλον....

    α... με πρόλαβες και στην διαφήμιση της wind

    ReplyDelete
  9. apokso, στο Κάρλοβυ Βάρυ πρέπει να πας οπωσδήποτε!! Είναι ένα από τα ωραιότερα μέρη που έχω επισκεφθεί, ένα κόσμημα!!! Είναι κρίμα να πας ως εκεί και να μην πεταχτείς μια μέρα. :)

    ReplyDelete
  10. Ναι, είναι μακριά η άτιμη. Μιλάμε για δρόμο, όχι αστεία. Αλλιώς λες να μου είχε ξεφύγει;;;

    ReplyDelete