Wednesday 5 November 2008

Πράγα - Part 2 - Κέντρο

Μετά από το πρώτο εισαγωγικό ποστ, ήρθε η ώρα να περάσουμε στις φωτογραφίες και στις εντυπώσεις από την πόλη της Πράγας. Η πτήση μας ήταν με τις τσέχικες αερογραμμές στις 5 το πρωί (το Σάββατο 25/10) από τη Θεσσαλονίκη και η διάρκεια της πτήσης 2 ώρες ακριβώς. Το ταξίδι πολύ χαλαρό. Μόλις φτάσαμε στην Πράγα γυρίσαμε τα ρολόγια μία ώρα πίσω λόγω της διαφοράς της ώρας. Επομένως 6 η ώρα Πράγας προσγειωθήκαμε, παραλάβαμε τις αποσκευές μας και πήγαμε στο πούλμαν που μας περίμενε. Το γκρουπ έμενε σε 3-4 διαφορετικά ξενοδοχεία, ανάλογα ποιο είχε επιλέξει ο καθένας και περάσαμε από τα αντίστοιχα ξενοδοχεία για να αφήσουμε τις βαλίτσες στα lobbies.

Αμέσως μετά κατευθυνθήκαμε στο κέντρο της Πράγας όπου φυσικά τα μαγαζιά δεν είχαν ανοίξει ακόμα και σχεδόν δεν υπήρχε ψυχή στους δρόμους! Μόνο το γκρουπ μας να περιφέρεται και τον ξεναγό να μας δίνει κάποιες πρώτες πληροφορίες.

Αρχίζω με τις πρώτες φωτογραφίες που τράβηξα το πρωί...

Μοντέρνα οικοδομή στο κέντρο με ένα ρολόι στο roof.

Όπως θα διαπιστώσετε τόσο από αυτό το ποστ, όσο και από τα επόμενα που θα ακολουθήσουν η Πράγα είναι ένα κόσμημα! Όλα τα κτίρια είναι πολύ όμορφα και καλοδιατηρημένα. Όπως έχω ήδη πει προστατεύεται από την Unesco ως μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς.


Αυτό είναι το Δημοτικό Μέγαρο της Πράγας. Αποτελεί μια από τις σημαντικότερες art nouveau κατασκευές της πόλης. Το ψηφιδωτό που διακρίνετε πάνω από την κεντρική είσοδο είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά στοιχεία του κτιρίου. Τίτλος του είναι "Φόρος Τιμής στην Πράγα" και δημιουργός του ο Κάρελ Σπίλαρ. Στο συγκεκριμένο κτίριο ανακηρύχτηκε το 1918 η ανεξαρτησία της Τσεχοσλοβακίας. Σήμερα στεγάζει πολλά εστιατόρια, καφετέριες, εκθεσιακούς χώρους, καταστήματα, καθώς και τη Συμφωνική Ορχήστρα της Πράγας.


Ο πύργος αυτός εφάπτεται με το Δημοτικό Μέγαρο (η φωτογραφία είναι τραβηγμένη από την πίσω μεριά του μεγάρου καθώς από την μπροστινή δεν "χωρούσε" μέσα στην φωτογραφία). Ονομάζεται Πύργος Πυρίτιδας. Τον 15ο αιώνα ο βασιλιάς Βλαντισλάβ Β' τοποθέτησε τον θεμέλιο λίθο σε αυτόν τον πύργο που ενεγέρθηκε στο πιο ανατολικό σημείο της πόλης ως μια μορφή επέκτασης του κοντινού Βασιλικού Ανακτόρου. Ο πύργος χρησιμοποιήθηκε ως αποθήκη πυρομαχικών αλλά καταστράφηκε από τις επιθέσεις των πρωσικών δυνάμεων το 1857. Η νέο-γοτθικού ρυθμού πρόσοψη που βλέπουμε σήμερα χρονολογείται από το 1876 (πηγή: TOP 10 Πράγα)

Και μια πιο κοντινή φωτογραφία από την μπροστινή μεριά.




Εάν επισκεφθείτε την Πράγα θα διαπιστώσετε πως υπάρχουν πάρα πάρα πολλά μαγαζάκια όπου πωλούνται μαριονέτες και κάθε λογής κούκλες: πορσελάνικες, μπαμπούσκα (ξέρετε η μία κούκλα που μπαίνει μέσα στην άλλη), λούτρινες κλπ. Δεν ξέρω από που κρατάει αυτή η παράδοση αλλά πραγματικά υπήρχε πληθώρα από μαριονέτες σε διάφορα σχέδια!

Αυτό το οικόσημο είναι το παραδοσιακό οικόσημο της Πράγας: το λιοντάρι με την διπλή ουρά.

Στις φωτογραφίες που ακολουθούν είναι η κεντρική πλατεία της παλιάς πόλης της Πράγας (που ονομάζεται Σταρομέστσκε Ναμέστι) με το ρολόι που είχα βάλει στο quiz. Όπως είπα είναι νωρίς το πρωί για αυτό και η ομιχλώδης ατμόσφαιρα. Μετά το μεσημεράκι εμφανίστηκε ο ήλιος και ο καιρός ήταν κάααπως πιο μαλακός, αν και πάλι είχε κρύο.



Η εκκλησία που διακρίνεται είναι η Εκκλησία του Αγίου Νικολάου και είναι σε κατασκευασμένη σε ρυθμό μπαρόκ όπως πολλά κτίρια της πόλης. Κατασκευάστηκε στις αρχές του 18ου αιώνα πάνω στα ερείπα ενός παλιού γοτθικού ναού.

Το κτίριο αυτό λέγεται Μέγαρο Στορχ και η τοιχογραφία που βρίσκεται πάνω του απεικονίζει το άλογο του Αγίου Βεγκέσλαου, ο οποίος είναι προστάτης-Άγιος της Βοημίας.

Η μεγαλοπρεπής αυτή εκκλησία ονομάζεται "Εκκλησία της Παναγίας του Τιν". Πρόκειται για κτίριο γοτθικού ρυθμού που κατασκευάστηκε τον 14ο αιώνα. Αρχικά ήταν μια απλή εκκλησία στην οποία προσεύχονταν οι κάτοικοι της εμπορικής συνοικίας της πόλης (Τιν). Σιγά σιγά όμως επηρεάστηκε από τα αρχιτεκτονικά ρεύματα της εποχής και έγινε αυτό που βλέπετε τώρα στην φωτογραφία!


Και φτάνουμε στο περίφημο ρολόι!! Πρόκειται για Αστρονομικό Ρολόι, το οποίο βρίσκεται στο παλιό Δημαρχείο της πόλης. Πέρα από το να δείχνει την ώρα, συσχετίζει την κίνηση των πλανητών γύρω από τη Γη, καθώς και τις κινήσεις του Ήλιου και της Σελήνης με τα σύμβολα του ζωδιακού κύκλου. Τώρα πως γίνονται όλα αυτά δεν γνωρίζω να σας πω! Σημειώστε όμως πως το ρολόι αυτό λειτούργησε μετά το 1572!!



Κάθε ώρα πάνω στην ώρα το ρολόι χτυπάει. Ένας κόκκορας τραγουδάει και τα δύο πορτάκια που βλέπετε παραπάνω ανοίγουν και εμφανίζονται κάποιες φιγούρες. Επίσης οι 4 φιγούρες που πλαισιώνουν το ρολόι κουνιούνται τραβώντας ένα σχοινί που χτυπάει καμπανάκια. Δείτε το βιντεάκι:



Δυστυχώς η ποιότητα μετά το upload στο YouTube έχει πέσει αρκετά, διακρίνονται όμως αρκετά καθαρά οι φιγούρες και ο κόκκορας.

Στο κτίριο αυτό έζησε όταν ήταν παιδί ο Τσέχος συγγραφέας Φραντς Κάφκα. Είναι γνωστό με την ονομασία "το μικροσκοπικό σπίτι" ίσως λόγω των τοιχογραφιών που βρίσκονται χαραγμένες επάνω του.

Το Μέγαρο Ροτ. Άλλο ένα κτίριο σκέτος πίνακας ζωγραφικής! Στο ισόγειο βλέπετε το Hard Rock Cafe της Πράγας! :)

Μια άλλη μικρή πλατειούλα.


Το στενάκι αυτό βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το αστρονομικό ρολόι και οδηγεί σε μια υπαίθρια αγορά που θα δείτε παρακάτω. Στην γωνία διακρίνεται τα Starbucks Coffee ενώ λίγο παραδίπλα την τρίτη μέρα φάγαμε ένα πολύ νόστιμο παραδοσιακό γλυκό το οποίο θα σας δείξω και θα σας περιγράψω σε επόμενο ποστ, όταν έρθει η ώρα.

Πέρα από τις μαριονέτες που ανέφερα παραπάνω, κάτι που θα διαπιστώσετε πως υπάρχει σε αφθονία στην Πράγα είναι τα μαγαζιά με κρύσταλλα όλων των ειδών, των σχεδίων και των χρωμάτων! Θα βρείτε επίσης πολλά μαγαζιά Swarovski! Δεν έχω δει σε άλλη πόλη τόσα πολλά!


Υπάρχει και ένα μουσείο με κέρινα ομοιώματα, στο οποίο όμως δεν μπήκαμε. Όταν έχεις επισκεφθεί ΤΟ μουσείο (Masame Tussaud's στο Λονδίνο) δεν αξίζει να μπεις να δεις κάτι μικρότερο και σίγουρα κατώτερο.

Η υπαίθρια αγορά που μόλις ανέφερα περιλαμβάνει κάθε είδους σουβενίρ που μπορεί κανείς να αγοράσει: κούκλες, μαριονέτες, μάγισσες που όταν χτυπάς παλαμάκια γελάνε και αναβοσβύνουν κόκκινα φωτάκια στα μάτια τους (spooky?), μαγνητάκια, ρολόγια τοίχου-αντίγραφα του Αστρονομικού Ρολογιού, παιχνιδάκια, τσάντες και ένα σωρό πραγματάκια!






Διάφορα άλλα όμορφα κτίρια:



Συχνά περπατώντας μπορεί κανείς να συναντήσει μικρά γυάλινα περίπτερα σαν μικρά ανθοπωλεία! Τα χρώματα των λουλουδιών είναι φανταστικά και σίγουρα το να πουλάς έτσι μπουκέτα είναι πολύ όμορφο και πρωτότυπο! Μου άρεσε πολύ η ιδέα αυτή.



Τα βήματά μας στην πρώτη αυτή βόλτα στην πόλη μας ξαναέφεραν στην κεντρική πλατεία όπου είδαμε κάποια πράγματα που δεν τα είχαμε προσέξει την πρώτη φορά πρωί πρωί...

Στο ρολόι αν δείτε προσεκτικά την παραπάνω φωτογραφία θα διακρίνετε πως γύρω γύρω από την εικόνα δεν είναι απλό άσπρο. Είναι κάτι γραμμένο με μικρά γραμματάκια. Αυτό το κάτι είναι τα ονόματα των αγίων που γιορτάζουν κάθε μέρα στις 325 μέρες του χρόνου. Πριν ανακαλυφθεί το ίντερνετ και sites όπως το eortologio.gr έπρεπε να υπάρχει κάποιος τρόπος για να μείνουν!


Το πολύ όμορφο αυτό κτίριο σε ροζ απόχρωση είναι το Ανάκτορο Γκολτς-Κίνσκι. Παλιότερα ήταν παλάτι, σήμερα όμως φιλοξενεί την Εθνική Πινακοθήκη καθώς και ένα ακριβό εστιατόριο.

Προχωρώντας από την άλλη μεριά της πλατείας, συναντάει κανείς την εβραϊκή συνοικία. Στην γειτονιά αυτή οι δρόμοι είναι πιο μεγάλοι και υπάρχουν καταστήματα με μερικές από τις πιο ακριβές μάρκες όπως Gucci και Louis Vuitton:




Η Παλιά Συναγωγή.

Μερικά ακόμα κτίρια:






Ένα περίεργο άγαλμα στην εβραϊκή συνοικία.



Γύρω από την κεντρική πλατεία και προς την εβραϊκή συνοικία πολλές άμαξες με άλογα κάνουν βόλτες τους τουρίστες.

Να'τη και η τρελή αγελάδα! Με το που είδα το εστιατόριο αυτό είπα "αυτό πρέπει να βγει φωτογραφία και να μπει στο blog!". Όχι δεν φάγαμε σ'αυτό το εστιατόριο αλλά σ'αυτό που μόλις ακολουθεί:


Οι δύο παραπάνω φωτογραφίες είναι τραβηγμένες όχι σε μουσείο ορολογιών αλλά στο εστιατόριο που φάγαμε την πρώτη μέρα και το οποίο βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το ρολόι. Ο ιδιοκτήτης έχει καταφέρει με τα χρόνια να κάνει μια τεράστια συλλογή ρολογιών κάθε είδους! Όπου και να κοίταζες έβλεπες ρολόγια, από εκκρεμές και κούκους εώς απλά ρολόγια τοίχου ή τραπεζιού!!

Και κλείνω το ποστ της πρώτης μέρας με ακόμα δύο φωτογραφίες...

Δύο στύλες με δύο αγάλματα δίπλα στον ποταμό.

Την βλέπετε την πυραμίδα στο βάθος; Στο σημείο εκείνο βρισκόταν το μεγαλύτερο άγαλμα του Στάλιν. Μετά την πτώση του κομμουνισμού το γκρέμισαν και στη θέση του κατασκεύασαν αυτήν την πυραμίδα με ένα τεράστιο κόκκινο μετρονόμο που δηλώνει τον χρόνο που χάθηκε κατά τη διάρκεια του κομμουνισμού. Για όσους δεν έχουν κάνει μουσική, μετρονόμος είναι το όργανο που μετράει το μέτρο. Δείτε μια φωτογραφία εδώ.

Στο επόμενο ποστ ακολουθεί η Πράγα by night με τα πολύ όμορφα κτίρια φωτισμένα!!

7 comments:

  1. ΑΑΑΑΑααααααααααααααααχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχ

    ReplyDelete
  2. Χορταστικότατο post! Ευχαριστούμε για τη βόλτα!!!!!!

    (Το βίντεο δε μου παίζει, βλέπω ένα άσπρο τετράγωνο στη θέση του).

    ReplyDelete
  3. ~~a~~, και βααααααααχ! :)

    Γκρινιάρη σε εμένα κανονικά το παίζει! Δοκίμασε να κάνεις refresh και πες μου.

    Και μια που το ανέφερες γνωρίζει κανείς κανένα απλό και εύκολο προγραμματάκι με το οποίο μπορείς να μετατρέπεις βιντεάκια τραβηγμένα με sony handycam ώστε να τα κάνεις upload στο YouTube (να είναι λιγότερα MB) χωρίς όμως να πέφτει τραγικά η ποιότητα και να είναι μέσα στο pixel; Είχα βρει ένα, αλλά μετά το φορμάτ δεν μου δούλευε. Στο movie maker δεν μπορεί να τα κάνει import τα βιντεάκια της κάμερας. Χθες τα έκανα με ένα άλλο που βρήκα, αλλά μου φάνηκε αρκετά πολύπλοκο.

    ReplyDelete
  4. Θέλω και εγώωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωω

    ReplyDelete
  5. φοβερά κτίρια και πολύ γεμάτο post! το ρολόι με τα ονόματα με εντυπωσίασε επίσης ;p

    όσον αφορά το προγραμματάκι που θες, μπορείς να δοκιμάσεις το Total Video Converter. υπάρχει σπασμένο στα γνωστά... ελληνικά φόρουμ. μετατρέπει κυριολεκτικά από όλα σε όλα τα format και καλύπτει και format κινητού, psp κοκ ;p επίσης είναι αρκετά εύχρηστο.
    καλη συνέχεια!

    υγ. η κάμερά σου δεν συνοδεύονταν από κάποιο software για τις απαραίτητες μετατροπές;;

    ReplyDelete
  6. Θέμο σιγά, βγήκες εκτός πλαισίου χεχεχεχε! :D

    _fok_, ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Θα το ψάξω το προγραμματάκι που προτείνεις και θα δω αν με βολεύει. Η κάμερα συνοδεύεται με software αλλά απλά για να περνάς τα βιντεάκια στο pc, όχι για να κάνεις convert σε άλλο format.

    ReplyDelete
  7. great post!!το περιεργο μνημειο που ειδες στην εβραϊκή συνοικία είναι μνημείο προς τιμήν του Φραντς Κάφκα.

    ReplyDelete