Tuesday 23 September 2008

Cookies!!!

Εδώ και πάρα πολύ καιρό σκέφτομαι να κάνω cookies αλλά δεν αξιώθηκα! Χθες όμως το πήρα απόφαση και τα έφτιαξα!!

Πριν...


και μετά...

(Έκανα και ένα σε σχήμα καρδούλας χεχε!)

Η συνταγή για τα cookies με σταγόνες σοκολάτας είναι από το Hungry For Life και θα την βρείτε εδώ. Πραγματικά είναι πάρα πολύ εύκολο να γίνουν! Χρειάζεστε μόνο αλεύρι, ζάχαρη, ένα αυγό και μισό κουταλάκι μπέικιν. Και τις σταγόνες σοκολάτας φυσικά.

Ήταν η πρώτη φορά που τα έκανα και πιστεύω έκανα δύο πολύ μικρά λαθάκια που ωστόσο δεν κόστισαν στην νοστιμάδα:

Πρώτον τα υλικά τα ανακάτεψα στο μίξερ και δεν τα έπλασα όπως αναφέρει η συνταγή. Όταν σταμάτησε να γυρνάει το μίξερ το αποτέλεσμα ήταν ένα υλικό σαν θρύψαλα! Και απόρησα πως από αυτό θα καταφέρω να κάνω τα πολυπόθητα μπισκοτάκια! Όμως όταν το πήρα στα χέρια μου και το έσφιξα στη χούφτα μου γινόταν συμπαγές και ήταν εντάξει. Πιστεύω επομένως πως δεν ήταν σοβαρό λάθος αυτό και πως απλά τα υλικά ανακατεύτηκαν καλύτερα στο μίξερ απ'ό,τι ενδεχομένως θα είχαν ανακατευτεί αν τα έπλαθα στο χέρι. Την επόμενη φορά θα δοκιμάσω όμως να τα πλάσω για να δω την διαφορά.

Το δεύτερο λάθος ήταν ότι η συνταγή έλεγε πως τα ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 20 λεπτά. Στο ένα τέταρτο εγώ είδα πως είχαν ήδη πάρει χρώμα επομένως έκλεισα τον φούρνο και τα άφησα ακόμα 5 λεπτά για καλό και για κακό μιας και ήταν και η πρώτη φορά και είπα να τηρήσω την συνταγή κατά γράμμα. Το αποτέλεσμα είναι τα cookies να γίνουν πιο σκληρά απ'ό,τι τα περίμενα. Δεν είναι π.χ. σαν τα cookies Παπαδοπούλου που αγοράζω που και που και οι σταγονίτσες σοκολάτας λιώνουν στο στόμα σου.

Βέβαια παρόλα αυτά έγιναν πάρα πολύ νόστιμα και όταν τα βουτάς μέσα σε ζεστή σοκολάτα που πίνω εγώ ή σε ζεστό τσάι που πίνει ο Γιάννης μαλακώνουν και είναι ακόμα πιο ωραία!

Επομένως, αν επιχειρήσετε να τα κάνετε και έχετε δυνατό φούρνο σας συμβουλεύω να μην τα βάλετε στους 200 βαθμούς, αλλά λίγο λιγότερο και να τα ελέγχετε. Πιστεύω στα 10 λεπτά με ένα τέταρτο θα είναι έτοιμα. Μόλις πάρουν χρώμα κλείστε τα και αφήστε τα ακόμα 5 λεπτά πριν τα βγάλετε. Την επόμενη φορά εγώ αυτό θα κάνω και θα συγκρίνω το αποτέλεσμα.

Καλή επιτυχία! :)


ΥΓ1: Την επόμενη φορά θα έχω προβλέψει να αγοράσω και κουπ-πατ για να δώσω διάφορα σχήματα στα cookies και να έχουν ακόμα πιο παιχνιδιάρικη όψη!

ΥΓ2: Ξέχασα να αναφέρω πως χρησιμοποίησα δύο ειδών σοκολατένιες σταγόνες για διχρωμία: από σοκολάτα γάλακτος και από σοκολατα κουβερτούρα.

ΥΓ3: Μια παράκληση προς το Hungry For Life: μπορείτε να βάλετε την επιλογή να γίνεται κλικ σε κάθε ποστ ώστε να μπορούμε να διαβάζουμε το εκάστοτε ποστ που μας ενδιαφέρει; Για να βάλω το link της συγκεκριμένης συνταγής έπρεπε να ψάξω στο Google Reader το ποστ ένα χρόνο πίσω!! Ευχαριστώ εκ των προτέρων! :)


8 comments:

  1. Δανάη τέλεια συνταγή! Θα τη δοκιμάσω το σ/κ :D Φιλιά και καλημε΄ρα!

    ReplyDelete
  2. Καλημέρα Μαρία! Καλή επιτυχία όταν τα φτιάξεις! :)

    ReplyDelete
  3. Μμμμμμ!

    Τη συνταγή αυτή την έχω δοκιμάσει πολλές φορές από τότε που μου την είπες και είναι πολύ εύκολη και πετυχαίνει. Όντως καλύτερα να τα πλάσεις με το χέρι. Εγώ προσωπικά τα κάνω λίγο μεγαλύτερα (όχι πολύ χοντρά όμως γιατί φουσκώνουν) και γι' αυτό 20-25 λεπτά είναι καλά. Αλλά πάντα κάθε φούρνος διαφέρει, οπότε τα 15 δικά σου μπορεί αν είναι 25 δικά μου.
    Μπορείς επίσης να βάλεις σκόνη σοκολάτας (Nesquick κλπ) και να κάνεις σοκολατένια, αν και προσωπικά προτιμώ τα άσπρα.

    Επίσης μπορείς να βάλεις και χυμό από πορτοκάλι, όπως είχε κάνει η Σοφία. δε θυμάμαι αν το λέει και η συγκεκριμένη συνταγή. Νομίζω έτσι βγαίνουν ακόμα πιο νόστιμα!

    ReplyDelete
  4. Για κακάο (καλύτερα αυτό που χρησιμοποιείται για γλυκά) το αναφέρει η συνταγή αλλά και εγώ τα προτιμώ σκέτα, αν και με κακάο μου αρέσουν επίσης. Την άλλη φορά μπορεί να τα κάνω μισά μισά.

    Για πορτοκάλι δεν λέει η συγκεκριμένη συνταγή και εμένα προσωπικά δεν μου αρέσουν τα γλυκά με πορτοκάλι. Με ξενίζει η γλυκιά γεύση να μπερδεύεται και με ξυνίζει. Γούστα είναι όμως αυτά. Αν κάποιον του αρέσει, μπορεί πιστεύω κάλλιστα να προσθέσει. :)

    ReplyDelete
  5. αν το μήνυμα στο twitter μας έκανε να ζηλέψουμε καταλαβαίνεις τι κάνει αυτό το post :)
    Και όχι τίποτα άλλο , ξέρω οτι και κατα γράμμα να ακολουθήσω τις οδηγίες δεν πρόκειται να καταφέρω κάτι. Οπότε αρκούμαι στο να βλέπω τις photo :)

    ReplyDelete
  6. Μόλις τα μπισκότα παίρνουν χρώμα θέλουν να τα βγάλεις από το φούρνο, αλλιώς κριτσανίζουν. Άλλωστε οι χρόνοι ψησίματος στις συνταγές είναι ενδεικτικοί.

    Πάντως τα καλοψημένα μπισκότα είναι ιδανικά για βούτηγμα στον καφέ :-)))

    ReplyDelete
  7. Έπεσα κατά λάθος πάνω σου. Τα μπισκότα αυτά τα είχα βάλει εγώ στο HFL. Οι χρόνοι, όπως είπε και ο γκρινιάρης, είναι ενδεικτικοί. Στο δικό μου φούρνο, επειδή τα κάνω και στρουμπουλά, θέλουν 20λεπτο. Αν τα κάνεις πιο λεπτά, οπωσδήποτε θέλουν λιγότερο.
    Η ζύμη αυτή θέλει οπωσδήποτε ανακάτεμα με το χέρι. Αν δεις ότι σου τρίβει, προσθέτεις μια σταλιά βούτυρο ακόμα.
    Τα κουπ πατ, όταν υπαρχουν σταγόνες σοκολάτας δε βολεύουν πολύ με την έννοια ότι το κουπ πατ "βρίσκει" πάνω στις σταγόνες. Αυτή ζύμη είναι λατρεμένη και φτιαγμένη για να δουλεύεται με τα χέρια.
    Τέλος, τα μπισκότα, όπως λέει και η Σοφία, πρέπει να τα βγάζεις αμέσως μόλις πάρουν λίγο χρώμα, γιατί σκληραίνουν μόις κρυώσουν.

    ReplyDelete
  8. Γεια σου Κική και ευχαριστώ για το comment σου!

    Έκανα και δεύτερη παρτίδα cookies ακριβώς πριν φύγουμε για το ταξίδι στην Πράγα και αυτή τη φορά τα υλικά τα ανακάτεψα στο χέρι και τα cookies τα έκοψα με κουπ πατ που πήρα σε διάφορα σχέδια και βγήκαν τέλεια! Μόλις κάνω καινούρια φουρνιά θα κάνω καινούριο ποστ με φωτογραφίες! :)

    ReplyDelete