Friday 23 November 2007

Γίνομαι έξαλλη!!!

Σήμερα το πρωί είχα πάει για μια δουλειά στην τράπεζα. Την ώρα που πλησίαζα λοιπόν στο εν λόγω υποκατάστημα βλέπω στο πεζοδρόμιο έναν μπαμπά με το καροτσάκι με ένα νεογέννητο μωράκι (τριών-τεσσάρων μηνών δεν θα ήταν) και ο εγκληματίας-παΤΕΡΑΣ να κρατάει το τσιγάρο και να καπνίζει πάνω από το μωρό!


Και δεν είναι φυσικά η πρώτη φορά που το συναντώ αυτό! Άλλοτε στον δρόμο γονέας με καροτσάκι να καπνίζει δίπλα στο παιδί, άλλοτε σε κάποιο εστιατόριο το ίδιο και άλλοτε μέσα στο αυτοκίνητο! Είτε πρόκειται για μωρό-βρέφος είτε για μεγαλύτερο παιδί, είναι απαράδεκτο! Η εικόνα αυτή με θλίβει και με εξοργίζει αφάνταστα!

Πόσο υποκριτές μπορεί να είμαστε πια οι άνθρωποι! Οι ίδιοι αυτοί γονείς θα αρχίσουν να ελέγχουν τα παιδιά τους όταν μπουν στην εφηβεία και θα τους κάνουν κύριγμα για το πόσο κακό είναι το κάπνισμα και τόσο βλαβερό για την υγεία τους. Οι ίδιοι αυτοί "άνθρωποι" που αυτήν τη στιγμή βρίσκονται πάνω από το κεφάλι του παιδιού τους και το "ποτίζουν" με καπνό και νικοτίνη!

Προσωπικά δεν έχω καν δοκιμάσει ποτέ τσιγάρο. Σιχαίνομαι ό,τι έχει σχέση με αυτό. Απεχθάνομαι τον εαυτό μου όταν τύχει και πάω σε κάποιο καφέ ή κλάμπ και γυρίζω σπίτι και βρωμάνε τα ρούχα μου και τα μαλλιά μου τσιγαρίλα! Κάνεις μπάνιο για να βγεις έξω φρέσκος φρέσκος και μοσχομυριστός και γυρνάς τρισχειρότερος! Μόνο αρνητικά επιφέρει το κάπνισμα, τόσο στην υγεία όσο και στην εμφάνιση.

Και ερωτώ και απορρώ:
Γιατί όταν ήμουν στο γυμνάσιο με τις φίλες μου κατακρίναμε το κάπνισμα και το σιχαινόμασταν και πολλές από αυτές τώρα είναι τακτικές καπνίστριες;
Γιατί οι γονείς δεν συνειδητοποιούν πόσο βλαβερό είναι το κάπνισμα για την υγεία των παιδιών τους και καπνίζουν δίπλα τους με απόλυτη απάθεια;

Χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί ούτε εγώ ούτε το έτερον μου ήμισυ έχουμε καπνίσει ποτέ. Δεν μπορώ όμως ποτέ να πάψω να σκέφτομαι όταν αποκτήσουμε παιδιά, πως θα τα καταφέρω να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο με εμάς. Σίγουρα θέλει καλό τρόπο και όχι απόλυτη απαγόρευση του στυλ "μη σε πιάσω ποτέ με τσιγάρο, γιατί....", καθώς αυτό μόνο στο αντίθετο αποτέλεσμα μπορεί να οδηγήσει!




12 comments:

  1. Φιλτατη Δαναη,εδω ανοιγεις ενα τεραστιο θεμα!!

    Τα πραγματα ειναι πραγματι οσο δυσκολα λες,και ακομα χειροτερο στην ελλαδα που οι νομοι κατα του καπνισματος ειναι μετρημενοι στα δαχτυλα..
    ..στην Ευρωπη ας πουμε παντου απαγορευεται το καταραμενο το τσιγαρο,ενω οι ενημερωμενοι γονεις καπνιζουν στο μπαλκονι στο σπιτι τους!

    Απο την αλλη ομως ξερουμε χρονια τωρα οτι οι παθητικοι καπνιστες εχουν την ιδια μοιρα με τους κανονικους,οποτε ειδικα στην Ελλαδα το να προσεχεις να μην καπνιζεις μπροστα στο παιδι σου ειναι δωρο αδωρον μιας και μεγαλυτερη ποσοτητα καπνου θα εισπνευσει στο φροντηστηριο,στην καφετερια,στο σχολειο,απο τον γκομενο/γκομενα κτλ..

    Προσωπικα πιστευω οτι η κατασταση στις Ευρωπαικες χωρες εχει βελτιωθει απιστευτα τα τελευταια χρονια,ενω στην Ελλαδα ακομα δεν εχουμε καταλαβει οτι το τσιγαρο κανει κακο.Και επειδη οπως παντα ειμαστε 50χρονια πισω,ετσι και οι επομενες γενιες θα μειωσουν και θα απομονωσουν τους καπνιστες οπως γινεται τωρα εξω...

    ReplyDelete
  2. Από τον Ιούλιο σε όλη την Αγγλία (και από πιο πριν στην Ιρλανδία και αλλού) έχει απαγορευτεί το κάπνισμα σε ΟΛΟΥΣ τους κλειστούς δημόσιους χώρους, και όχι μόνο στους χώρους εργασίας. Πλέον δεν ανάβει κανείς τσιγάρο ούτε σε pub, ούτε σε cafe, ούτε σε club! Και δε με χαλάει καθόλου όμως!

    Πλεόν βλέπω στην TV σε ελληνικές σειρές ή σε ξένες παλιές να καπνίζουν σε γραφεία και μου φαίνεται παράλογο!

    Το θέμα του παθητικού καπνίσματος είναι τεράστιο και ειδικά όταν αφορά και παιδιά. Το θέμα όμως πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά, όπως επισήμανε κι ο willow.

    ReplyDelete
  3. Γκρινιαρη ημουν στο Ενδιμβουργο τον Απριλη,τα επινα σε μια pub και καπου αναμεσα στο πρωτο και δευτερο ποτηρι βγηκα να κανω ενα τσιγαρο εξω στο κρυο.Ηταν μπολικος κοσμος,αναμεσα τους και ενας ντοπιος παππους και πιασαμε κουβεντα,ξερεις τι μου ειπε?
    -Ειναι συνηθεια μιας ζωης το τσιγαρο,πως γινεται να μου επιβαλουν στα 70 μου να βγαινω εξω στο κρυο για να καπνισω?

    Δεν εχει και αδικο αν το δεις απο την δικη του πλευρα,που αντιπροσωπευει και μια ολοκληρη γενια!!Γιαυτο λεω οτι η κατασταση αυτη με τους καπνιστες θα αλλαξει ριζικα σε 10-20 χρονια απο τωρα.

    ReplyDelete
  4. Σαν φανατική αντικαπνίστρια έχω αναγκαστεί να μην βγαίνω όσο έβγαινα,γιατί δε μπορώ να αναπνεύσω,να κάνω μπάνιο πριν βγω αλλά να αφήνω το θερμοσίφωνο ανοικτό για να ξανακάνω όταν γυρίσω.

    Και δε πιστεύω ότι καμιά κυβέρνηση θα πάρει κάποιο μέτρο γιατί είναι πολλοί αυτοί που καπνίζουν και θα έχουν συνέπειες.Ελπίζω μόνο να περάσει κάποιο μέτρο η Ευρωπαϊκή ένωση.

    ReplyDelete
  5. Willow, το οτι είναι συνήθεια ζωής για κάποιους, οι οποίοι το άρχισαν ίσως σε μια εποχή που ακόμα οι αρνητικές συνέπειές του καπνίσματος ήταν άγνωστες, σε ένα τεχνοκρατικό σύστημα δεν πρέπει να λέει τίποτα. Από τη στιγμή που σήμερα ξέρουμε τι συνεπάγεται το κάπνισμα, όχι μόνο για τον καπνιστή αλλά και για τους γύρω του, θεωρώ οτι καλά κάνουν και έχουν θεσπίσει τέτοια μέτρα.

    Και να σου πω πως το σκέφτομαι. Τέτοια μέτρα δε θα αποτρέψουν ούτε τον Σκωτσέζο παππού να καπνίσει, ούτε τον φανατικό μεσήλικα καπνιστή, ούτε κάποιον που το έχει πάρει απόφαση οτι το τσιγάρο είναι μέρος της ζωής του. Θα αποτρέψει όμως κάποιους, έστω λίγους να το κόψουν ή να το ελαττώσουν (αφ' ενός) και θα προστατέψει αυτούς που δε θέλουν να φάνε τον καπνό στα μούτρα χωρίς να είναι επιλογή τους. Αυτό είναι το σκεπτικό τέτοιων μέτρων νομίζω.

    Η κατάσταση δεν αλλάζει από μόνη της, χωρίς μέτρα, κι γίνεται ξεκάθαρο βλέποντα την ελληνιή πραγματικότητα.

    ~~Α~~, ότι έχει πολιτικό κόστος δύσκολα εφαρμόζεται στην Ελλάδα...

    ReplyDelete
  6. Η ανευθυνότητα των περισσότερων Ελλήνων καπνιστών είναι δεδομένη...
    Όταν έχει να κάνει όμως με την υγεία των παιδιών τους όμως τα πράγματα σοβαρεύουν. Αυτό γιατι -οχι μόνο καθιστούν τα παιδιά τους παθητικούς καπνιστές- αλλά επειδή δίνουν λάθος πρότυπα. Όταν αυτά τα παιδιά στο μέλλον γίνονται έφηβοι, έχουν ένα επιπλέον επιχείρημα για να δικαιολογήσουν το γεγονός οτι καπνίζουν.
    Πολύ έυστοχο το post σου! Μπράβο!

    ReplyDelete
  7. Χαίρομαι που όσοι απαντήσατε κινείστε στην ίδια γραμμή με εμένα! Για να πω την αλήθεια χαίρομαι ιδιαίτερα που πλέον οι αντικαπνιστές εκφράζουμε ελεύθερα την άποψή μας ενάντια στο τσιγάρο και στο κάπνισμα γενικότερα. Παλιότερα ήταν θέμα-ταμπού κατά κάποιο τρόπο το να πεις ότι σε ενοχλεί το τσιγάρο. Καθόταν ο άλλος και φυσούσε τον καπνό στα μούτρα σου και εσύ έπρεπε να το "τρως" αδιαμαρτύρητα!

    Οφείλω να ομολογήσω πως η στάση μας αυτή έχει βελτιώσει κατά πολύ και την συμπεριφορά των καπνιστών απέναντι μας. Σήμερα για παράδειγμα πήγα για καφέ με μια φίλη μου και είχε την ευγένεια να καθήσει από την απέναντι πλευρά του τραπεζιού για να μην με ενοχλεί ο καπνός. Βέβαια δεν είναι όλοι έτσι, είναι και στον άνθρωπο και στην παιδεία του.

    Πάντως γεγονός είναι πως η Ελλαδίτσα μας είναι ακόμα πολύ πίσω στους κανονισμούς σχετικά με το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους. Δυστυχώς όλα γίνονται για χάρη των συμφερόντων και του κέρδους!! :-/

    ReplyDelete
  8. Exmm..Δαναη,εγω ειμαι καπνιστης :P
    Προσπαθησα να το κοψω πριν κανα διμηνο και τα καταφερα για περισσοτερο απο εναν μηνα αλλα τελικα υποκυψα στον πειρασμο αλλα υποσχεθηκα στον εαυτο μου να το αντισταθμισω με γυμναστηριο και ξαφνικα βρεθηκα να χανω τριπλασια λεφτα απο το μηνιαιο εισοδημα :)

    ReplyDelete
  9. Με ενοχλεί να βλέπω γονείς να καπνίζουν κοντά στα παιδιά τους, αλλά δεν γίνομαι περισσότερο έξαλλη απ' όταν βλέπω γονείς να κάνουν ένα σωρό άλλα πράγματα που κάνουν κακό στα παιδιά τους, π.χ. να τα ταΐζουν χάμπουγκερ στα McDonalds, να τα αφήνουν με τις ώρες μπροστά στην τηλεόραση, να τους δίνουν πατατάκια και γαριδάκια όταν πεινάνε, να τα αφήνουν να πίνουν coca-cola με το κιλό κ.λπ. κ.λπ.

    Δυστυχώς δεν χρειάζεται να είσαι έξυπνος για να γίνεις γονιός, ούτε σου ζητάει κανείς να προφυλάξεις το παιδί σου από όλους τους κινδύνους, συνεπώς ο καθένας κάνει ό,τι καταλαβαίνει - και προφανώς δεν καταλαβαίνουν όλοι το ίδιο.

    ReplyDelete
  10. Δανάη, μέσα στο μυαλό μου είσαι;;;
    Είχα ανέβει πριν 1 βδομάδα στα μέρη σου και ενώ άκουγα ραδιόφωνο (τον Imagine συγκεκριμένα) άκουσα έναν από τους εκφωνητές να λέει ότι υπάρχει ένας παιδότοπος στην Θεσσαλονίκη, όπου δεν επιτρέπεται το κάπνισμα στους γονείς.Μου άρεσε πάρα πολύ σαν ιδέα, μιας και σε όσους παιδότοπους έχω πάει συμβαίνει το αντίθετο και αυτό με εξοργίζει!

    Όπως και εσύ δεν έχω δοκιμάσει τσιγάρο ποτέ μου και ούτε ο άντρας μου καπνίζει!Με ενοχλεί η στάση των καπνιστών έναντι στους μη-καπνιστές, αν και τα πράγματα έχουν βελτιωθεί κάπως τελευταία.

    Έχω μαλώσει με συνάδελφο στην δουλειά, γιατί ενώ ήμουν έγκυος κάπνιζε μπροστά μου και τον έβρισα πατόκορφα όταν μου είπε ότι αυτό έιναι δικαίωμά του. Χάρηκα βέβαια πάρα πολύ που όλοι οι υπόλοιποι θεώρησαν την δική μου άποψη σωστή.Ακόμη και αυτοί που κάπνιζαν!

    Τώρα με την μικρή, δεν διστάζω να κάνω παρατήρηση σε όσους καπνίζουν δίπλα της, είτε σε καφετέρια, είτε σε μέσα συγκοινωνίας,σε σούπερ μάρκετ και όπου αλλού μπορείς να φανταστείς. Θεωρώ ότι είναι υποχρέωσή μου αλλά και δικαίωμά μου να προστατέψω το παιδί μου από τις επιπτώσεις του τσιγάρου.

    Κάτι τελευταίο... Μπορεί κάποιος καπνιστής να μου εξηγήσει τι ακριβώς του προσφέρει το κάπνισμα;Επίσης, γιατί ενώ γνωρίζουν τις βλαβερές επιπτώσεις του, γιατί δεν το κόβουν;;;

    ReplyDelete
  11. @Μαρια: ..και πολυ καλα κανεις.Βεβαια αμφιβαλλω κατα ποσο καπνιζουν μεσα σε συγκοινωνιες και σουπερ μαρκετ,αλλα σχετικα με τις καφετεριες σου δινεται στις περισσοτερες η επιλογη των μη-καπνιστων.Αν δεν υπαρχει κατι τετοιο,θα πρεπει να διαμαρτυρηθεις στο καταστημα ως καταναλωτης και οχι στους καπνιστες.Εφοσον υπερασπιζεσαι το μελλον του παιδιου σου προτιμησε ανοιχτους χωρους ή τους λιγοστους smoke free..

    ...ομως απο την αλλη μην αναρωτηθεις τι πηγε στραβα αν η κορη σου/ο γιος σου στα εικοσι του σου πεταξει πακετο επανω στο τραπεζι.Η βιομηχανια του τσιγαρου ειναι περισσοτερο κερδοφορα ακομη και απο τον παρανομο τζογο,γιαυτο το λογο και σε συνδιασμο με την εθιστικοτητα του δυσκολευει τους καπνιστες να απεξαρτητοποιηθουν.
    Αλλοστε τα παντα σκοτωνουν πλεον,απο την καθημερινη καταναλωση coca cola και το junk food μεχρι και οδηγηση.Μηπως δεν υπαρχουν αρκετοι υπερβαροι στην ελλαδα ή τα τροχαια λιγοστεψαν?

    ps.Παντως χαιρομαι που η δημοτικοτητα του Imagine εχει ανεβει τοσο πολυ :)

    ReplyDelete
  12. @ willow: Αν αναλογιστείς συνολικά πόσα χρήματα έχεις χάσει με το να αγοράζεις τσιγάρα θα τραβάς και τα μαλλιά σου! Αυτό το πράγμα που οι καπνιστές κόβουν το τσιγάρο για λίγο και μετά ξανακυλάνε ποτέ δεν μπόρεσα να το καταλάβω! Αν έχεις θέληση και αποφασιστικότητα το κόβεις, όλα στο κεφάλι σου είναι!

    @ Σοφία & willow: σίγουρα και η υπερβολική κατανάλωση junk food και αναψυκτικών κάνει κακό, όπως και οποιαδήποτε υπερβολή! Όμως δεν πιστεύω πως μπορούμε να βάλουμε το φαγητό στο ίδιο τσουβάλι με το κάπνισμα. Γιατί με το να ταΐσεις το παιδί σου μια-δυό φορές (κυριολεκτικά) πρόχειρο φαγητό δεν θα πάθει τίποτα, ενώ αν καπνίσεις 1-2 φορές από πάνω του και κακό κάνεις στην υγεία του γιατί γίνεται παθητικός καπνιστής και κακό πρότυπο αποτελείς.

    Όπως τόνισα το μέτρο είναι το παν, αλλά το τσιγάρο ακόμα και με μέτρο είναι βλαβερό!

    @ Μαρία: Χαίρομαι που κρατάς αυτήν τη στάση. Μακάρι όλο και περισσότεροι να το έκαναν αυτό! Ο κόσμος θα ήταν πολύ καλύτερος! Την ίδια απορία με εσένα πάντως (που μπορεί σε πολλούς να φαίνεται παιδιάστικη) έχω και εγώ, αλλά δεν μπορείς να βγάλεις άκρη με τους καπνιστές!

    ReplyDelete