Monday 27 August 2007

Σαντορίνη (Μέρος 1ο)

Πριν αρχίσω να κάνω resize και upload τις φωτογραφίες ας κάνουμε μια αναγνωριστική ξενάγηση με το πανέμορφο αυτό νησί που ακούει στο όνομα Σαντορίνη!


Η Σαντορίνη πήρε το όνομά της από την τοπική εκκλησία Αγία Ειρήνη (Σάντα Ιρένε όπως την αποκαλούσαν Φράγκοι άποικοι). Είναι επίσης γνωστή με το - κάπως πιο επίσημο - όνομα Θήρα το οποίο και οφείλει στον αρχηγό των Δωριέων Θήρα.

Η χώρα - η πρωτεύουσα αν προτιμάτε - του νησιού είναι τα Φηρά και βρίσκονται στο δυτικό του μέρος.

Η Σαντορίνη έγινε πάρα πολύ γνωστή για 2 πράγματα: για το ηφαίστειό της και για το ηλιοβασίλεμά της. Θα έχετε ακούσει σίγουρα για το ηλιοβασίλεμα στην Οία. Κι όμως το ηλιοβασίλεμα στην Οία είναι ένας μύθος που ξεκίνησε πριν αρκετά χρόνια, καθώς μόνο από ένα σημείο και συγκεκριμένα από το Κάστρο μπορεί κανείς να το απολαύσει αφού το μεγαλύτερο μέρος της Οίας κοιτάει προς τον νότο. Αν όντως θέλετε να δείτε το μαγευτικό αυτό ηλιοβασίλεμα ιδανικότερα μέρη είναι τα Φηρά ή το Ημεροβίγλι.

Από τοπικά προϊόντα μπορείτε να βρείτε ποικιλίες κρασιού, κάπαρη (κάτι σαν μικρές ελίτσες), ντοματάκια Σαντορίνης και ντοματοκεφτέδες. Προσωπικά δεν είμαι του ποτού, οπότε με τα κρασιά δεν ασχολήθηκα καθόλου. Όσο για τα υπόλοιπα προϊόντα δοκίμασα, αλλά δεν μπορώ να πω ότι ήταν και κάτι το εξαιρετικό. Στην Κρήτη θα βρείτε πολύ πιο νόστιμα και αγνά προϊόντα και περισσότερη ποικιλία στα παραδοσιακά φαγητά. Στην Σαντορίνη μην επιχειρήσετε να φάτε ψάρια. Τα περισσότερα εστιατόρια είναι εντελώς τουριστικά και έχουν από πίτσες και μακαρονάδες ως κρεατικά και ψάρια. Ψάρι μικρό δύσκολα θα βρείτε και αν βρείτε το αποτέλεσμα δεν είναι εγγυημένο. Εμείς μια φορά φάγαμε και ήταν μάπα. Μεγάλο φυσικά δεν αξίζει γιατί είναι πανάκριβα.

Αυτά τα ολίγα ως πρώτο μέρος... Μην σας τα πω και όλα από το πρώτο μέρος, να έχουν και κείμενο τα post με τις φωτογραφίες που έπονται! ;-)

4 comments:

  1. Καλά το πας αλλά δεν είμαι ακόμα με το εισιτήριο στο χέρι να φύγω για Σαντορίνη. Προχωρώ στο δεύτερο μέρος...:)

    ReplyDelete
  2. Αααα... ωστε εδώ ήσασταν!!

    ReplyDelete
  3. Εκεί εκεί
    Στο πανέμορφο νησί! :)

    ReplyDelete
  4. την φάβα ξέχασες!!!
    τις άσπρες μελιτζάνες!!!
    κάπαρη είπες αλλά καπαρόφυλλα!!!
    το χλωρό (είδος τυριού)!!!
    το κατσούνι (είδος αγγουριού)!!!
    Άνυδρη γη, σκληρή αλλά και τόσο γενναιόδωρη......

    ReplyDelete