Monday 30 July 2007

Ορθογραφία, αγάπη μου!


Ή αλλιώς "Ωχ τα ματάκια μου"!!!! Δυστυχώς δεν πρόλαβα να τραβήξω την φώτο από το κινητό μου όταν το "πωλήτε" ήταν ακόμα με "Ε"... φαίνεται η διόρθωση όμως και αυτό το κάνει ακόμα πιο τραγελαφικό! Ήθελα να το βγάλω φωτογραφία εξαρχής αλλά το εν λόγω πρώην εστιατόριο είναι ακριβώς δίπλα σε περίπτερο και δίσταζα να κοντοσταθώ να τραβήξω. Όταν όμως είδα την "διόρθωση" δεν άντεξα!

Γενικώς μου αρέσει η ορθογραφία - η ορθή / σωστή γραφή των λέξεων - και τρελαίνομαι όταν βλέπω στο ίντερνετ σε blogs ή ακόμα χειρότερα σε επίσημα sites λέξεις ανορθόγραφες που κάνουν ΜΠΑΜ! Ευτυχώς όσα blogs διαβάζω επί μονίμου βάσεως οι συγγραφείς και γράφουν και εκφράζονται ωραία (αλλιώς δεν θα τα διάβαζα χεχε)!

Όταν άρχισα να χρησιμοποιώ το ίντερνετ υποστήριζα θερμά τα greeklish, ίσως γιατί ήταν μία "γλώσσα" (τονίζω γλώσσα εντός εισαγωγικών.. ένας τρόπος γραφής θα έλεγα καλύτερα) που έμαθα να χρησιμοποιώ εύκολα και γρήγορα και ίσως γιατί ξένιζε τους γονείς μου και τους μεγαλύτερους γενικότερα.

Ακόμα και σήμερα δεν έχω πρόβλημα να γράφω σε greeklish ούτε και με ενοχλεί να διαβάζω greeklish αλλά έχοντας δει που οδηγεί αυτός ο τρόπος γραφής (έχουν οι νέοι ξεχάσει εν πολλοίς να γράφουν ορθογραφημένα τις λέξεις) πιστεύω πως ο καθένας από εμάς έχει πλέον την επιλογή να χρησιμοποιεί την ελληνική γραμματοσειρά, και γιατί να μην το κάνει;

Όταν στην αρχή δημιούργησα το blog σίγουρα δεν έγραφα τόσο γρήγορα στα ελληνικά. Τώρα γράφω εξίσου γρήγορα και ελληνικά και αγγλικά και greeklish. Όλα θέμα συνήθειας είναι και εξάσκησης. :)


6 comments:

  1. Γεια χαρά Δανάη,
    Όντως έχεις δίκιο σχετικά με τα greeklish! Έχω συλλάβει κι εγώ τον εαυτό μου αρκετές φορές να κάνω στοιχιώδη ορθογραφικά λάθη μόνο και μόνο γιατί δεν εξασκώ συχνά το γράψιμο με ελληνικούς χαρακτήρες. Προσπαθώ να το περιορίσω λιγάκι το greeklish μπας και θυμηθώ τα βασικά, χεχε.
    Άρα σωστό το άρθρο σου και καλά είναι να το προσέξουν κι άλλοι αυτό.
    :)

    ReplyDelete
  2. Γεια σου και σένα mofo-3-! Καλώς ήρθες στο blog! :)

    ΥΓ. Αρειανάρα!!! ;-)

    ReplyDelete
  3. Κι εγώ είμαι λίγο - έως πολύ - σπαστικός με την ορθογραφία, κι ας χρησιμοποιώ τα greeklish αρκετά κυρίως για chat.

    Όλο στο τσακ σου ξεφεύγουν οι φωτογραφίες. Μια οι 42ο, μια το πωλήτε, δε σε θέλει η μέρα! :)

    ReplyDelete
  4. Συμφωνώ με όλα όσα λες και θα ήθελα να σε παρακαλέσω, αν δεις ορθογραφικά λάθη στο ιστολόγιό μου, να μου το πεις. Τόσα χρόνια στο εξωτερικό έχω ξεχάσει να γράφω και μου χρειάζεται εξάσκηση!

    ReplyDelete
  5. @ Γκρινιάρης: Και εγώ greeklish χρησιμοποιώ όταν μιλάω στο msn και όταν στέλνω sms.

    Όσο για τις φωτογραφίες, οκ οι 42 βαθμοί μου ξέφυγαν, αλλά αυτό ήταν επιλογή μου να μην το βγάλω εξαρχής με το Ε. Ήταν αρκετές εβδομάδες αυτό το χαρτί, αλλά όπως είπα λόγω του περιπτέρου δίσταζα.

    @ Σοφία: Γράφεις υπέροχα κούκλα! Don't worry! ;-)

    Πάντως εγώ είτε post γράφω είτε comment το διπλο και τριπλοτσεκάρω αυτό που έχω γράψει πριν το δημοσιεύσω.

    Βλέπω σε ορισμένα blogs ή και sites που γράφουν ένα νέο και από κεκτημένη ταχύτητα μπορεί πχ 2 γράμματα σε μια λέξη να είναι ανάποδα (πχ καρέλκα αντί για καρέκλα) και δεν το διορθώνουν. Γράφουν γρήγορα και δεν το ελέγχουν το κείμενό τους. ΟΚ αυτό σίγουρα δεν θεωρείται ορθογραφικό λάθος αλλά τυπογραφικό, αλλά όπως και να το κάνεις "χτυπάει" στο μάτι.

    Και σε μένα συμβαίνει μερικές φορές επειδή γράφω γρήγορα αλλά στον έλεγχο τα βλέπω και τα διορθώνω.

    ReplyDelete
  6. Ωραίο το blog σου, τώρα το ανακάλυψα [Κάλιο αργά..] :)
    Διάβαζα και ένα post σου με θέμα τα greeklish πριν.. Είναι μεγάλο θέμα η ορθογραφία και για μένα μετράει πολύ στο τι γνώμη θα σχηματίσω για κάποιον. Δε μπορώ, ας πούμε, να είμαι με κάποιον που μου γράφει "τι κάνης μορό μου". Υπερβολικό ίσως, αλλά με ξενερώνει απίστευτα!

    Αλλά το χειρότερο που έχω δει ήταν σε σημειώσεις από καθηγητή του ΤΕΙ μου. Δεν είχε πρόταση χωρίς ορθογραφικό, και μάλιστα από τα κραυγαλέα (πχ. τα ρήματα παθητικής με -ε). Και όταν έτυχε και το συζήτησα με συμφοιτητές μου είπαν ότι δεν τα πρόσεξαν, ότι "Εντάξει, πληροφορική σπουδάζουμε, δεν είμαστε και της θεωρητικής" και ότι δεν έχει σημασία.
    Σε λίγο θα γίνουμε σαν τα Αμερικανάκια, που τους μιλάς αγγλικά και δεν σε καταλαβαίνουν πια.

    ReplyDelete