Tuesday 31 July 2007

Βόλτα στην παραλία της Θεσσαλονίκης (Μέρος 1ο)

Αυτήν την φορά την βόλτα την έκανα με τα πόδια. Έχει ένα απαλό αεράκι και - αν και ο ήλιος καίει αρκετά - είπα να το εκμεταλλευτώ. Μόλις γύρισα στο σπίτι με πολλά ανάμεικτα συναισθήματα και σκέψεις. Χώρισα το post για την βόλτα σε 2 μέρη γιατί οι φωτογραφίες είναι αρκετές!

Μέρος Πρώτο λοιπόν: Το Πάρκο του Φωκά στην Παραλία!

Το πάρκο του Φωκά για όσους δεν κατάγονται από την Θεσσαλονίκη είναι ένα πολύ μεγάλο πάρκο όπου όλοι οι 20-40 χρονών Θεσσαλονικείς έχουν παίξει και με το παραπάνω ως παιδιά! Είναι ο κλασσικός αγαπημένος προορισμός όπου πηγαίναμε βόλτα με το σχολείο στο δημοτικό. Τότε το πάρκο φάνταζε τεράστιο. Έκανες ουρά για να πας στις κούνιες ή σε κάποια τσουλίθρα! Η εικόνα του σήμερα δυστυχώς δεν θυμίσει καθόλου τις ένδοξες εκείνες μέρες του πάρκου! Τότε χαρούμενες φωνές παιδιών γέμιζαν με χαρά όλο το πάρκο. Σήμερα μόνοι μάρτυρες εκείνης της εποχής είναι τα φυτά που ίσως είναι τα μόνα που δεν έχουν αλλάξει καθόλου. Τα βρήκα έτσι ακριβώς όπως τα θυμόμουν! Αν και στην παραλία έχω κάνει κάποιες βόλτες αραιά και που τα τελευταία 10 χρόνια, στο πάρκο δεν είχα μπει ποτέ. Ίσως βαθιά μέσα μου δεν ήθελα να παραδεχτώ την παρακμή του και ήταν μια ενδόμυχη άμυνα η άρνηση να μπω για να μην στενοχωρεθώ.


Ούτε ένα παιδάκι σε μία τόσο όμορφη μέρα.
Και μην μου πείτε πως είναι καλοκαίρι και ΟΛΟΙ λείπουν γιατί το θεωρώ απίθανο!


Αυτό το ξύλινο "Π" που βλέπετε κάποτε είχε ένα σχοινί που πήγαινε στο άλλο "Π" (επόμενη φωτογραφία) και μία μετάλλικη ράβδο την οποία πιάναμε και κρεμόμασταν από το λοφάκι και φτάναμε στο άλλο "Π" (κάπως παιδικά το περιέγραψα, δεν μπόρεσα να βρω άλλους όρους χεχε). Τώρα ούτε σχοινί υπάρχει, ούτε τίποτα.

Στο βάθος διακρίνεται και η εκκλησία του Κυρίλλου και Μεθοδίου την οποία θεωρώ και μια από τις ωραιότερες και επιβλητικότερες εκκλησίες της πόλης μας. Μου αρέσει ιδιαίτερα γιατί είναι δίπλα στην θάλασσα και γιατί έχει μεγάλο κήπο περιμετρικά της!

Και του λόγου του αληθές ότι το πάρκο όχι μόνο έχει ερημώσει αλλά και έχει ριμάξει.
Συντήρηση μηδέν! Από τις 3 κούνιες μόνο η μία υπάρχει και αυτή όχι και σε τόσο καλή κατάσταση!

Ακριβώς απέναντι από τις κούνιες της προηγούμενης φωτογραφίας ήταν αυτές. Και οι 2 ευτυχώς ήταν εδώ. Σ'αυτήν που κουνιέται έκανα κούνια για κανένα 10λεπτο και ήταν υπέροχα! Ένιωσα πάλι σαν κοριτσάκι χεχε! Είχα και το walkman μαζί και άκουγα ραδιόφωνο και πολύ το απόλαυσα!

Σε αυτό το σημείο υπήρχαν και άλλα πολλά παιχνίδια τα οποία δεν υπάρχουν πιά.
Στην θέση τους έχει γίνει αυτό το πλακόστρωτο με τους "κίονες"
που ναι μεν είναι όμορφο αλλά δεν βλέπω να εξυπηρετεί κάτι ιδιαίτερο.


Πριν κλείσω το πρώτο μέρος να πω ότι στο πάρκο ήταν ένας γέρος και μου φάνηκε περίεργος. Πηγαινοερχόταν την ώρα που έκανα κούνια. Όταν πήρα τον δρόμο της επιστροφής για το σπίτι τον είδα να ψαχουλεύει τα σκουπίδια. Γενικώς υπάρχουν αρκετοί άστεγοι που περιφέρονται στην παραλία. Τα πάρκα έχουν αδειάσει. Ο κόσμος φοβάται να μπει. Θυμάμαι ακόμα και όταν εγώ ήμουν μικρή σε ορισμένα πάρκα φοβόμασταν να μπούμε γιατί κυκλοφορούσαν ναρκομανείς. Είτε λόγω των ναρκομανών είτε λόγω των αστέγων είναι λυπηρό αυτό που έχει γίνει με τα πάρκα. Οι δήμοι θα πρέπει να βγάλουν διαφημίσεις και να ενθαρρύνουν τον κόσμο να τα επισκέπεται. Αφού βέβαια τα συντηρήσει και βάλει και την κατάλληλη αστυνόμευση! Ουφ τα είπα και ξεθύμανα!

Πάμε για το δεύτερο μέρος τώρα.... :)

11 comments:

  1. Πολύ θλιβερή η κατάσταση που περιγράφεις και αποτυπώνεται και στις φωτογραφίες σου..... Κρίμα, γιατί είναι που είναι λίγοι οι ανοιχτοί χώροι, μένουν και απεριποιήτοι και ανεκμετάλλευτοι.

    ReplyDelete
  2. Πολύ όμορφη και νοσταλγική η βόλτα σου στην παραλία. Κρίμα που ήταν άδειοι όλοι οι χώροι. Μήπως έφταιγε που είναι καλοκαίρι και όλα τα παιδάκια βρίσκονται σε κάποιο χωριό και κάνουνε βουτιές; Μήπως φταίει και λίγο η ώρα που βρέθηκες εκεί που δεν είχε ούτε μεγάλους; Θέλω να πω.. και το απόγευμα και το βραδάκι και τα Σαβ/κα είναι τόσο χάλια και έρημα; Πάντως έχεις δίκιο σχετικά και με την εγκατάλειψη. Οι εικόνες το δείχνουν. Ακόμα και το πλακόστρωτο με τους "κίονες" αντικατέστησε τα παιχνίδια γιατί φαίνεται δε τα συντηρούσαν όπως και τις κούνιες που βρήκες νωρίτερα.

    Είναι ο πατέρας μου από τη Θεσ/νίκη και μας πήγαιναν βόλτες εκεί όποτε πηγαίναμε τα καλοκαίρια στον παππού και τη γιαγιά. Ξέρεις τί μου έχει μείνει χαραγμένο στη μνήμη μετά από τόσα χρόνια; Αυτό το ξύλινο "Π" που είχε το σχοινί που πήγαινε στο άλλο "Π" και η μετάλλικη ράβδος που κρεμόμασταν από το λοφάκι και φτάναμε στο άλλο "Π". Πόσα πολλά παιδάκια είμασταν τότε θυμάμαι. Πατείς με πατώ σε. Σε ευχαριστώ για τις αναμνήσεις που μου ζωντάνεψες ακόμα και αν τώρα δεν είναι πια όπως παλιά. Κόντευαν να σβήσουν

    ReplyDelete
  3. Καλώς ήρθες στο blog drake. Χαίρομαι που σου άρεσε το post!

    Σίγουρα το ότι είναι καλοκαίρι επηρεάζει, αλλά και τον χειμώνα δεν νομίζω να μαζεύει τόσο κόσμο όσο θυμάμαι παλιά!

    ReplyDelete
  4. Πολύ ωραίο πάρκο και κρίμα που δεν αξιοποιείται. Και μόνο το ότι οι κούνιες είναι χαλασμένες είναι ενδεικτικό του ότι δεν μαζεύονται πια παιδιά να παίξουν. Κρίμα :-(

    ReplyDelete
  5. Θα σχολιάσω και τα δύο ποστ σου λίγο αργότερα μιας και βιάζομαι λίγο αυτή τη στιγμή. Ήθελα να ζητήσω κάτι λίγο άσχετο μιας και είσαι η music γκουρού μου (άντε άντε μεγαλεία... χε,χε,χε)

    Μήπως ξέρεις το όνομα του τραγουδιού(ή/και καλλιτέχνη) που ακούγεται στο βιντεάκι του παρακάτω link:

    http://www.youtube.com/watch?v=H61lljSk1ZM

    Τα λέμε λίγο αργότερα και πάλι.

    Γεια για την ώρα και καλό μήνα!

    ReplyDelete
  6. Πω πω πριονίδιιιιι!!! Αίσχος! Όχι δεν γνωρίζω ούτε το τραγούδι ούτε τον "χαλλι-τέχνη" (κατά του "χάλια") που το δημιούργησε! Πόνεσαν τα αυτάκια μου! :-P

    ReplyDelete
  7. Πριονίδι ε? Δηλαδή μόλις είδες το βιντεάκι και άκουσες το τραγούδι κραύγασες "Όχι άλλο πριονίδι!" όπως κάποτε ο Κούρκουλος φώναζε "Όχι άλλο κάρβουνο!" :)

    Για να πω την αλήθεια από το πάρκο αυτό μια ζωή απέξω περνούσα οπότε δεν έχω κάποιες ιδιαίτερες αναμνήσεις.Γενικά πάντως την ευρύτερη περιοχή την έχω "λιώσει" μιας και οι συγγενείς μου στη Θεσσαλονίκη μένουν σχετικά κοντά.Το μόνο που έχω να προσθέσω είναι ότι το κομμάτι αυτό της παραλίας έχει μείνει εγκληματικά ίδιο και απαράλλαχτο τόσα χρόνια, ενώ ο άφθονος χώρος που υπάρχει θα μπορούσε να αξιοποιηθεί πολύ καλύτερα.

    Κατά τα άλλα το πρόβλημα της Θεσσαλονίκης είναι που δεν έχει Μετρό... τα άλλα τα έλυσε...:)

    Νομίζω όσον αφορά την έλλειψη παιδιών στην παιδική χαρά η ίδια απάντησες στο γιατί συμβαίνει αυτό

    1)Ελλειπής αστυνόμευση 2) Επικίνδυνες ή ανύπαρκτες υποδομές για να παίξουν τα παιδιά 3) Η Δανάη να κάνει κούνια (είσαι επικίνδυνη γυναίκα πως να το κάνουμε χα,χα,χα)

    Αυτό δεν είναι βόλτα για τα παιδιά αλλά αποστολή αυτοκτονίας:)

    Πάω να διαβάσω το δεύτερο μέρος τώρα, μην αφήνουμε μισές δουλειές δε λέει...

    ReplyDelete
  8. Α, ναι βρήκα επιτέλους το "πριονίδι" και το ακούω συνέχεια...

    "Mason ft. Princess Superstar - Perfect Exceeder"

    Μπορείς να ουρλιάξεις ελεύθερα από απόγνωση και φρίκη τώρα χα,χα,χα !

    Καλημέρα!

    ReplyDelete
  9. Κατα τύχη διάβασα το κειμενάκι σου και πολυ συγκινήθηκα.. Τυχαίνει να μένω πολύ κοντά στην παραλία και θυμάμαι τις ουρές στις κούνιες-ρόδες του πάρκου.. και στα σκοινιά, θυμάστε; στο πάρκο μέσα είχα κάναμε φίλους και δίναμε ραντεβού για το επόμενο.. παιχνίδι! στα παγκάκια οι γονείς κουβέντιαζαν, κάτω από τα δέντρα.. στα μεγάλα σκοινιά φοβόμουν να πάω, τι χαρά όμως όταν έφτανα στην κορυφή! thanx danah για τις αναμνησεις.. ;)

    ReplyDelete
  10. Γειά σου Madeleine και ευχαριστώ για το σχόλιό σου! Τα κόκκινα σχοινιά ήταν τα αγαπημένα μου και όταν ανέβαινα επάνω πήγαινα και καθόμουν πάντα σε ένα συγκεκριμένο καθισματάκι, το πιο ψηλό! Πολύ μου άρεσαν! :)

    ReplyDelete