Sunday 11 March 2018

Η Παπλωματού

Σήμερα το πρωί παρακολουθήσαμε την παιδική παράσταση Η Παπλωματού στη σκηνή του θεάτρου Αριστοτέλειον στη Θεσσαλονίκη σε σκηνοθεσία και διασκευή της Μαριάννας Τόλη! Ειλικρινά η παράσταση ήταν πολύ ανώτερη των προσδοκιών μου και νομίζω ότι οι γονείς τη διασκέδασαν εξίσου με τα παιδιά... αν όχι περισσότερο!



Η παράσταση ξεκίνησε στις 12:00 και πριν τους τρεις χτύπους βγήκε μια εκ των ηθοποιών στη σκηνή για να μας μάθει δύο τραγουδάκια που τραγουδούσαμε κατά τη διάρκεια της παράστασης. Το ένα πήγαινε ως εξής:

Όλα δικά του
Τα θέλει αυτός
Τα θέλει όλα 
Είναι τρελός

Και ο ρυθμός ήταν στο τραγούδι I Want It All των Queen!

Επίσης αρχικά ρώτησε αν έχουμε διαβάσει κάποιο από τα δύο παραμύθια! Εγώ δεν γνώριζα καν ότι η παράσταση βασίζεται σε κάποιο παραμύθι, πόσω μάλλον σε δύο! Έκανα λοιπόν αναζήτηση και πρόκειται για τα Το Ταξίδι της Παπλωματούς και Το Δώρο της Παπλωματούς του συγγραφέα Jeff Brumbeau. Αύριο κιόλας θα πάω στο βιβλιοπωλείο της γειτονιάς μου για να τα αναζητήσω!

Η μεταφορά στη σκηνή πάντως ήταν μοναδική και περάσαμε ένα υπέροχο δίωρο παρακολουθώντας μια παράσταση με όμορφα και ουσιαστικά μηνύματα για την αξία της αλληλεγγύης, της αγάπης και της προσφοράς προς όσους έχουν ανάγκη!

Επί σκηνής ήταν ένας εκπληκτικός θίασος με ξεχωριστές δυνατές φωνές ο καθένας από αυτούς, που τραγουδούσε, χόρευε και μας ταξίδεψε σε έναν μαγικό κόσμο!

Μεταξύ των τραγουδιών που ακούστηκαν (πέραν του I Want It All που προανέφερα) ήταν διασκευασμένα τα Don't Worry Be Happy του Bobby McFerrin, το Living On My Own του Freddie Mercury και το Forget You από Cee Lo Green. Μέχρι και το Pink Panther Theme ακούστηκε σε κάποια στιγμή! Έκανα τρελό γέλιο!

Λίγα λόγια για την υπόθεση όμως τώρα:

Η Παπλωματού είναι μια κοπέλα που ζει πλουσιοπάροχα σε ένα παλάτι αλλά νιώθει παρά όλες τις ανέσεις που έχει ότι κάτι της λείπει. Θέλει να φύγει από το παλάτι για να γνωρίσει τον κόσμο. Όμως οι γέροντες έχουν τρομοκρατήσει όλους τους υπηκόους ότι εκεί έξω υπάρχει ένα τέρας και κανείς δεν τολμάει να φύγει. Όμως η Παπλωματού το επιχειρεί και ανακαλύπτει ότι το μόνο "τέρας" που υπάρχει είναι η φτώχεια!


Όταν επιστρέφει στο παλάτι θα το βάλει σκοπό της ζωής της να βοηθήσει τους ανθρώπους εκεί έξω. Που παρά τη φτώχεια τους είναι καλοσυνάτοι και δίνουν και από το υστέρημά τους! Έτσι λοιπόν αποφασίζει να εγκαταλείψει το παλάτι και να φτιάχνει παπλώματα τα οποία χαρίζει στους φτωχούς. Τι θα γίνει όταν όμως ο Βασιλιάς πάρει το αυτί του ότι αυτά τα παπλώματα είναι μαγικά και φέρνουν την ευτυχία και της ζητήσει να φτιάξει έναν και για αυτόν; Φυσικά εκείνη αρνείται και σκέφτεται ότι ο μόνος τρόπος για να του κατασκευάσει ένα είναι να χαρίσει όλα τα δώρα που έχει λάβει ποτέ στη ζωή του! Θα δεχτεί ο Βασιλιάς να χαρίσει όλα του τα πλούτη προκειμένου να πάρει ένα πάπλωμα; Η απάντηση επί σκηνής! ;)

Στην υπόκλιση ήταν και η Μαριάννα Τόλη:



Αξίζουν σε όλους τους συντελεστές θερμά συγχαρητήρια για αυτήν την εξαιρετική παράσταση! Και στη σκηνοθέτη, και στον θίασο, και στον πιανίστα που βρισκόταν ζωντανά επί σκηνής, στον φωτισμό, στα ρούχα, σε όλους!

Ξέχασα να σημειώσω ότι σε μερικά σημεία της παράστασης είχε αυτό το ειδικό μηχάνημα που κάνει το άσπρο να φωσφωρίζει και θύμιζε σε κάποιες στιγμές μαύρο θέατρο της Πράγας!

Μην την χάσετε! 

No comments:

Post a Comment