Tuesday, 7 November 2017

Συνέντευξη για το ραδιόφωνο!

Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου υπάρχει ένα στοιχείο που με χαρακτηρίζει: η απέραντη αγάπη μου για τη μουσική και δη για το ραδιόφωνο! Θυμάμαι μάλιστα στο λύκειο που είχα παθιαστεί με έναν συγκεκριμένο ραδιοφωνικό σταθμό της πόλης μου και έβαζα το ξυπνητήρι  (το hi-fi  για να είμαι ακριβής το οποίο άνοιγε αμέσως στον εν λόγω σταθμό, αχ ωραίες εποχές!) στις 8:00 το πρωί όταν ξεκινούσαν οι εκπομπές (ναι ακόμα και τα Σαββατοκύριακα ή τις γιορτές, εγώ, που λατρεύω τον ύπνο, ξυπνούσα με την έναρξη των εκπομπών!!!) και δεν κοιμόμουν ποτέ πριν τη 1:00 μετά τα μεσάνυχτα οπότε και τελείωναν οι εκπομπές!

Ήθελα όταν τελείωσα το σχολείο, ως φοιτήτρια πλέον, να ασχοληθώ με αυτό κάνοντας εκπομπή σε κάποιον σταθμό (υπήρχαν τότε κάποιοι που έδιναν αυτήν την ευκαιρία σε νέα παιδιά) αλλά οι γονείς μου δεν με άφησαν, μου το απαγόρεψαν κάθετα, οριζόντια και όπως αλλιώς θέλετε. Έτσι λοιπόν το όνειρό μου δεν έγινε ποτέ πραγματικότητα. Παρέμεινα όμως μια πιστή ακροάτρια και επικοινωνούσα συχνά μέσω τηλεφώνου (δεν υπήρχε ίντερνετ τότε, γκούχου, γκούχου) με τους παραγωγούς που άκουγα.

Μερικές φορές περνούσα και από τα στούντιο και έπαιρνα και εγώ μια γεύση από αυτό που λαχταρούσα να κάνω αλλά δεν έκανα ποτέ! 

Και φτάνουμε λοιπόν στο έτος 2017 και γνωρίζομαι μέσω μια ομάδας του Facebook με μια φοιτήτρια από την Αθήνα η οποία κάνει εκπομπή σε ένα φοιτητικό ραδιόφωνο του Παντείου Πανεπιστημίου και είναι σαν να μιλάω μέσω χρονομηχανής με τον νεότερό μου εαυτό σε άλλο μέρος και χρόνο όμως! 

Μπορεί εγώ να ακούω κατά βάση ξένη μουσική και η Ευγενία στην εκπομπή της να παίζει ελληνική έντεχνη αλλά η αγάπη είναι η ίδια!

Το ραντεβού δόθηκε και η συνέντευξη έλαβε χώρα μέσω messenger...

GreekCharm: Καλησπέρα Ευγενία!

Ευγενία Σιέμπου: Καλησπέρα Δανάη.

GCΕντεχνάλε λοιπόν! Είσαι εσύ η «νονά» του τίτλου της εκπομπής σου; Πώς προέκυψε το όνομα;

Ε.Σ.Ναι έγινα και για πρώτη φορά νονά στην ζωή μου χαχα. Βεβαια θα έλεγα ότι η εντεχνale θα μπορούσε να είμαι και η ίδια διότι πολλές φορές αυτοαποκαλώ και τον εαυτό μου έτσι στις εκπομπές ! Το όνομα προέκυψε ξαφνικά θα έλεγα… συγκεκριμένα έψαχνα έναν τίτλο το καλοκαίρι για την εκπομπή και λέω ας την πω εντεχνale να μοιάζει και λίγο ιταλικό… Ωστόσο επειδή είμαι και φαν του Κωστή Μαραβέγια ο οποίος είναι επονομαζόμενος και ilegal θα έλεγα ότι μάλλον μπορεί και να μου καρφώθηκε και από εκείνον.


GCΥπάρχουν θέλω να πιστεύω πολλά άτομα που αγαπούν το ραδιόφωνο και ενδεχομένως να θέλουν να ασχοληθούν με αυτό. Τι κινήσεις πρέπει να ακολουθήσει ένας φοιτητής προκειμένου να κάνει μια εκπομπή στο spam radio; Υπάρχουν και άλλοι φοιτητικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί; 

Ε.Σ.: Αρχικά η μεγαλύτερη κίνηση που πρέπει να κάνει ένας φοιτητής που αγαπάει το ραδιόφωνο είναι εκείνη της περισυλλογής που σημαίνει ότι θα πρέπει κατά την γνώμη μου να σκεφτεί πολύ καλά την ιδέα του να βρίσκεσαι πίσω από το μικρόφωνο και να προλογείς τα τραγούδια που θα βάλεις πόσο μάλλον το γεγονός ότι θα βρίσκεται σε ένα χώρο που μελλοντικά θα νοιώθει σαν το σπίτι του. Επίσης θα πρέπει να το αγαπάει πάρα πολύ!! Εγώ αυτά είχα στο μυαλό μου πηγαίνοντας εκεί. Ο spam radio πάντως είναι ένας σταθμός που θέλει παραγωγούς που να χαίρονται αυτό που κάνουν. Η διαδικασία του να ενταχθείς στην ομάδα των παραγωγών είναι πολύ εύκολη!! Πέρα από το Πάντειο νομίζω ότι υπάρχει διαδικτυακός ραδιοφωνικός σταθμός και στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο.


GC: Ναι, αλλά στην πράξη πού πρέπει να απευθυνθεί ο υποψήφιος παραγωγός για να πάρει εκπομπή; Επικοινωνεί άμεσα με τον σταθμό; Μπορεί κάποιος που δεν είναι φοιτητής στο Πάντειο να κάνει εκπομπή στον spam ή πρέπει οπωσδήποτε να είσαι φοιτητής κάποιου τμήματος;

Ε.Σ.: Ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να είναι από κάποιο τμήμα του Παντείου. Έπειτα θα μπορεί να επικοινωνήσει με το email του σταθμού και να τους πει το είδος της εκπομπής που θέλει να κάνει καθώς και τα άτομα που θα την πλαισιώνουν. Το είδος δεν αφορά μόνο την μουσική αλλά και γενικότερα. Έχουμε ας πούμε και αθλητικές εκπομπές στο πρόγραμμά μας.

GC: Πέρα από το πάθος για το ραδιόφωνο τι γνώσεις πρέπει να έχει κάποιος για να καταφέρει να κάνει μια ραδιοφωνική εκπομπή; 

Ε.Σ.: Τεχνικά απολύτως καμία! Όσον αφορά την λειτουργία της κονσόλας την οποία χειριζόμαστε εμείς οι ίδιοι κάνοντας και ηχοληψία μαζί με την εκπομπή, αυτή μαθαίνεται από τους άλλους παραγωγούς οι οποίοι θα έλεγα ότι "κληροδοτούν" τις γνώσεις τους στους νεότερους. Μετά όλα γίνονται μηχανικά και είναι θέμα συνήθειας. Τώρα όσον αφορά τις γνώσεις που πρέπει να έχει ένας παραγωγός όσον αφορά το λέγειν του θεωρώ ότι πρέπει να πηγάζουν από την εμπειρία του παραγωγού στο να έχει ακούσει και άλλες εκπομπές και να ξέρει κάποια βασικά πράγματα όπως το χρόνο που πρέπει να μιλάει καθώς και το πότε αναφέρουμε τους τρόπους με τους οποίους οι ακροατές τον ακούνε και το πως επικοινωνούν μαζί του.

GC: Τι θα ακούσει κανείς μέσα στην εκπομπή σου; Υπάρχει επικοινωνία με τους ακροατές σου και αν ναι με ποιόν τρόπο γίνεται αυτή; 

Ε.Σ.: Αρχικά άφθονη έντεχνη μουσική καθώς και κάποιες μπαλάντες . Ασφαλώς και υπάρχει και πίστεψε με Δανάη μου κάθε φορά περιμένω καρτερικά τα μηνύματα των ακροατών μου. Οι δικοί μου ακροατές μπορούν να επικοινωνούν μαζί με την εντεχνale μέσω της σελίδας που έχει η εκπομπή σε facebook και instagram.

GC: Βγαίνει κάποιο μικρό χαρτζιλίκι από την εκπομπή ή είναι καθαρά εθελοντική δουλειά;

Ε.Σ.: Καθαρά εθελοντική! Αλλά αν το αγαπάς πολύ στην συγκεκριμένη περίπτωση το πλήρωμα γίνεται ηθικά και συναισθηματικά! 

GC: Ποιές είναι οι φιλοδοξίες σου αναφορικά με το ραδιόφωνο για το μέλλον;

Ε.Σ.: Να μπω κάποια στιγμή σε ένα μεγαλύτερο ραδιοφωνικό σταθμό όπου θα αμείβομαι και χρηματικά αυτή τη φορά! Γενικότερα θέλω να κάνω εκπομπή σε ένα ραδιοφωνικό σταθμό που να είναι στα fm έτσι ώστε να μπορώ να "κοντραριστώ" και τους άλλους παραγωγούς που βρίσκονται την ίδια ώρα στον αέρα!! Κάτι σαν radio wars χαχαχα!

GC: Σ’ευχαριστώ για τη συνέντευξη, Ευγενία. Σου εύχομαι η αγάπη σου για τη μουσική να μη σβήσει ποτέ και να έχεις την σταδιοδρομία στο ραδιόφωνο που επιθυμείς!

Ε.Σ.: Και εγώ σε ευχαριστώ πολύ Δανάη μου! Εύχομαι κάθε επιτυχία στο blog σου!! Τέλος θα ήθελα να δώσω μια συμβουλή για τους αναγνώστες που θα διαβάσουν τη συνέντευξη μας " αγαπήστε το ραδιόφωνο και γενικότερα την μουσική" γιατί όπως λέω και στο τέλος κάθε εκπομπής "Το χαμόγελο και η μουσική πάνε πακέτο!! Ακούστε το!"
Την Ευγενία μπορείτε να την ακούτε στο spam radio κάθε Τρίτη από τις 16:30 - 18:00.

No comments:

Post a Comment