Friday 24 February 2012

Στα Ίχνη Σου - Rosamund Lupton


Βρισκόμαστε μόνο στον δεύτερο μήνα του 2012 και έχω διαβάσει ήδη τρία βιβλία! Αυτό που ολοκλήρωσα σήμερα είναι ένα ακόμα αστυνομικό μυθιστόρημα με τίτλο Στα Ίχνη Σου, το οποίο είναι best seller σε Αγγλία και Αμερική! Συγγραφέας είναι η Rosamund Lupton, Υφηγήτρια Αγγλικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ και ο πρωτότυπος τίτλος του βιβλίου είναι Sister. Χαίρομαι που στην ελληνική μετάφραση έδωσαν αυτόν τον τίτλο, γιατί αν έβλεπα ένα βιβλίο με τίτλο "Αδελφή" δε νομίζω ότι θα με τραβούσε να το αγοράσω. Όπως ενδεχομένως δε θα αγόραζα και το αγγλικό με έναν τόσο λιτό τίτλο. Ευτυχώς όμως το "στα ίχνη σου" τραβάει σίγουρα το βλέμμα και την περιέργεια ενός λάτρη των αστυνομικών μυθιστορημάτων όπως εμένα.

Οφείλω να ομολογήσω ότι πρόκειται για ένα από τα πιο πρωτότυπα βιβλία του είδους που έχω διαβάσει ποτέ. Η αφήγηση γίνεται σε τρία επίπεδα, θα το εξηγήσω αυτό όμως παρακάτω...

Κεντρικό πρόσωπο της υπόθεσης είναι η 24χρονη Βεατρίκη, αδελφή της 20χρονης Τες. Η Βεατρίκη είναι διαφημίστρια και ζει στη Νέα Υόρκη με τον αρραβωνιαστικό της μια ταχτοποιημένη ζωή. Μέχρι τη στιγμή που της τηλεφωνεί η μητέρα της από το Λονδίνο και της ανακοινώνει ότι η αδελφή της η Τες αγνοείται. Έτσι η Βεατρίκη παίρνει το πρώτο αεροπλάνο και επιστρέφει στη γενέτειρά της. Δυστυχώς δε θα αργήσουν να βρουν το πτώμα της Τες. Η Βεατρίκη θα συνειδητοποιήσει ότι η μητέρα της αγνοούσε την εγκυμοσύνη της αδελφής της. Το πτώμα της βρίσκεται σε κάποιες εγκαταλελειμένες τουαλέτες του Xάιντ Παρκ και η αστυνομία πιστεύει ότι πρόκειται για αυτοκτονία εξαιτίας της επιλόχειας ψύχωσης που διέγνωσε ένας ψυχίατρος καθώς το παιδί της πέθανε στη γέννα. 

Όμως η Βεατρίκη γνώριζε πολύ καλά την αδελφή της και ήξερε ότι αγαπούσε τη ζωή και δε θα προέβαινε ποτέ σε μια τέτοια πράξη. Έτσι, πεπεισμένη ότι η αδελφή της δολοφονήθηκε, το έχει βάλει σκοπό να ανακαλύψει ποιός τη σκότωσε!

Αρχικά οι υποψίες της στρέφονται στον πατέρα του παιδιού (ο οποίος είναι παντρεμένος) καθώς και σε έναν συμφοιτητή της αδελφής της που είχε εμμονή μαζί της. Στην πορεία όμως συνειδητοποιεί ότι υποψιάζεται τους πάντες... τον ψυχίατρο, τους γιατρούς του νοσοκομείου, τις φίλες της Τες. Όλοι είναι πιθανοί δράστες στα μάτια της. Και ειλικρινά ήταν από τα λίγα βιβλία που διάβασα και δε μπόρεσα να προσανατολιστώ στο ποιός πράγματι είναι ο δράστης!

Όπως προείπα η αφήγηση γίνεται σε τρία επίπεδα. Πρώτα πρώτα όλο το βιβλίο είναι σαν ένα γράμμα που γράφει η Βεατρίκη στη νεκρή αδελφή της εξιστορώντας της τα βήματά της προς την ανακάλυψη του ενόχου. Ύστερα είναι η αφήγηση που κάνει μέρα με τη μέρα στο γραφείο του ανακριτή κύριου Ράιτ, λέγοντας του τις κινήσεις της και τέλος είναι τα φλας-μπακς ακριβώς αυτής της εξιστόρισης σα να συμβαίνουν σε πραγματικό χρόνο. 

Η αφήγηση της συγγραφέως είναι πολύ πρωτότυπη και το τέλος είναι εντελώς ανατρεπτικό!!! Σας το προτείνω ανεπιφύλακτα!

ΥΓ. Στο τέλος του βιβλίου υπάρχει μια πολύ ενδιάφερουσα συνέντευξη της Rosamund Lupton που μιλάει για το βιβλίο. Το βρήκα πολύ ωραία ιδέα να την ενσωματώσουν στο βιβλίο!

7 comments:

  1. Δανάη μου και μόνο, το ότι δεν μπορείς να μαντέψεις τον ένοχο, μου αυξάνει την διάθεση να το διαβάσω...
    Σημαίνει ότι είναι πολύ έξυπνα γραμμένο!
    Σου εύχομαι ένα όμορφο τριήμερο!
    Πολλά φιλάκια

    ReplyDelete
  2. Ακούγεται πολύ ενδιαφέρον, θα το ψάξω. Προσωπικά θα το αγόραζα για το εξώφυλλο και μόνο καθώς έχω ένα θεματάκι με το χιόνι και τα κόκκινα παλτά (και το κόκκινο χρώμα γενικώς χεχε).

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σοφία μου και εμένα το εξώφυλλο ενός βιβλίου και ο τίτλος του είναι αυτός που θα με τραβήξει αρχικά! Μπορεί να λένε "don't judge a book by its cover", αλλά βασικά αυτό είναι που θα σε τραβήξει να το πιάσεις στο χέρι σου, να γυρίσεις στο οπισθόφυλλο για να διαβάσεις την υπόθεση, να το ξεφυλλίσεις και τελικά να οδηγηθείς με αυτό στο ταμείο και να "ταξιδέψεις" διαβάζοντάς το! Και κάθε φορά δικαιώνομαι. Σπάνιο θα είναι ένα βιβλίο που με τράβηξε από το εξώφυλλο να είναι κατώτερο των προσδοκιών μου.

      Πιστεύω θα σου αρέσει. Διαδραματίζεται και στην πόλη που μένεις εξάλλου και είναι ωραίο να διαβάζεις για μέρη που τα γνωρίζεις και τα έχεις περπατήσει! :) Αν το διαβάσεις εν τέλει εννοείται περιμένω νέο σχόλιο!

      Delete
    2. Το έχω βάλει στην λίστα μου στο Amazon. Ελπίζω σύντομα να βρω χρόνο!

      Delete
  3. Καλά πάει η χρονιά από άποψη διαβάσματος!
    Στα υπόψιν, λοιπόν!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλά πάει, καλά πάει! :) Άρχισα το Κορίτσι Που Έπαιζε Με Τη Φωτιά τώρα αλλά όπως και Το Κορίτσι Με Το Τατουάζ, η αρχή με κουράζει. Κάνω υπομονή μέχρι να μπει στο κυρίως θέμα.

      Delete
  4. Πολύ μου άρεσε αυτό το βιβλίο και με επηρέασε και το σχόλιό σου για να το πάρω. Εκτός από ωραίο αστυνομικό είχε και συναίσθημα. Η αδελφική σχέση είναι πολύ ιδιαίτερη.
    ( http://www.an-if.blogspot.com/2012/04/if-you-like-book.html )

    ReplyDelete