Wednesday 15 June 2011

Pisa, Campo dei Miracoli

Η δεύτερη μέρα του ταξιδιού μας στην Τοσκάνη της Ιταλίας μας έφερε πρώτα πρώτα στην Πίζα για να θαυμάσουμε τον πασίγνωστο Κεκλιμένο Πύργο της. Ενώ ο Πύργος είναι παγκοσμίως γνωστός, αυτό που αγνοούσα ήταν η τοποθεσία του. Νόμιζα ότι ήταν ένας Πύργος μόνος του χωρίς κτίρια γύρω του, όμως αυτό που αντίκρισα με άφησε άφωνη!



Ο Πύργος της Πίζας βρίσκεται λοιπόν στο Campo dei Miracoli, την «Αυλή των Θαυμάτων». Το πρώτο πράγμα που βλέπει κανείς μπαίνοντας στον χώρο είναι το βαπτιστήριο του Αγίου Ιωάννη (επίσημη ονομασία Battistero di San Giovanni, 1152-1284) το οποίο έχει ύψος 54,86 μέτρα, διάμετρο 45,5 μέτρα και είναι το μεγαλύτερο και το μοναδικό στρογγυλό βαπτιστήριο της Ιταλίας. Όλα τα υπόλοιπα που υπάρχουν στη χώρα είναι οχταγωνικά για να συμβολίζουν τις επτά ημέρες δημιουργίας του κόσμου συν της όγδοης που είναι η ημέρα της ξεκούρασης.



Προχωρώντας βλέπουμε αριστερά μας τον Καθεδρικό Ναό της Πίζας, ο οποίος αν και εξωτερικά είναι εντυπωσιακός, μέσα είναι αρκετά λιτός.


Οι εργασίες για την κατασκευή του Πύργου ξεκίνησαν το 1173 και ολοκληρώθηκαν το 1350 όταν τοποθετήθηκαν και οι επτά καμπάνες του. Το αξιοπερίεργο είναι ότι ο Πύργος της Πίζας άρχισε να γέρνει προτού καν τελειώσει ο τρίτος όροφος, ωστόσο οι εργασίες συνεχίστηκαν κανονικά.




Περπατώντας προς τον Πύργο θα δείτε όλους τους τουρίστες να προσπαθούν να βγάλουν την κλασσική φωτογραφία που κάνουν είτε ότι ακουμπούν στον Πύργο, είτε ότι τον σπρώχνουν ή τον τραβάνε, είτε τον έχουν αγκαλιά ή τον σηκώνουν! Μη νομίζετε ότι είναι εύκολο να το πετύχεις καθώς από τη μια έχει πολύ κόσμο και από την άλλη πρέπει να πετύχεις την ακριβή γωνία και απόσταση για να φανεί "πειστικό"!! (Πιστέψτε με δοκιμάσαμε πολλές αποτυχημένες απόπειρες, 1-2 βγήκαν κάπως καλές).


Άγαλμα με παιδιά που παίζουν, δίπλα στον Πύργο


Στην κορυφή του Πύργου της Πίζας δεσπόζει κόκκινη σημαία με άσπρο σταυρό που είναι η σημαία των Μαλτέζων ιπποτών.




Ο Πύργος της Πίζας αποτελεί ουσιαστικά το καμπαναριό του καθεδρικού ναού (Duomo) που βρίσκεται δίπλα του. Έχει ύψος 55,86 μέτρα και 296 σκαλιά. Κατά περιόδους μηχανικές παρεμβάσεις έχουν διορθώσει την κλίση του Πύργου προκειμένου να μην καταρρεύσει! Η τελευταία κράτησε μια δεκαετία, από το 1990 οπότε και ο πύργος έκλεισε για το κοινό και αφαιρέθηκαν οι καμπάνες ώστε να ελαφρύνει από το βάρος, ως τον Δεκέμβριο του 2001 που ξανάνοιξε για τους επισκέπτες. Η κλίση διορθώθηκε κατά 40 περίπου εκατοστά, επαναφέροντας τον στην θέση που είχε το 1838.


Τον Μάιο του 2008 αφού αφαιρέθηκαν 70 τόνοι γης οι υπεύθυνοι μηχανικοί ανακοίνωσαν ότι ο Πύργος σταμάτησε να κινείται για πρώτη φορά στην ιστορία του και δήλωσαν ότι θα πρέπει να μείνει σταθερός για τα επόμενα 200 χρόνια!

Κοντινή άποψη του Κεκλιμένου Πύργου της Πίζας. Πραγματικά ένα στολίδι!! :)

Λεπτομέρεια στην είσοδο του Ντουόμο.




Όλο το «Campo dei Miracoli», που περιλαμβάνει το Βαπτιστήριο, τον Καθεδρικό, τον Πύργο της Πίζας και το Κάμπο Σάντο αποτελεί μνημείο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
Η πύλη των τειχών της πόλης που οδηγεί στο Campo dei Miracoli.

Έξω από την «Αυλή των Θαυμάτων» κατά μήκος των τειχών υπάρχουν λογής λογής υπαίθρια μαγαζάκια που πουλάνε σουβενίρ, τσάντες και διάφορα φαγώσιμα (περισσότερα μπορείτε να δείτε στο παρακάτω βιντεάκι...). Εδώ βλέπουμε κάτι τεράστια σταφύλια και από πάνω νερό σαν συντριβανάκι να τρέχει για να μένουν δροσερά!

Και κλείνω το ποστ με μια σύνθεση από τα βιντεάκια που τραβήξαμε στην Πίζα, για να έχετε και μια ιδέα με κίνηση. Ελπίζω να σας αρέσει...



5 comments:

  1. Τι ωραία!!! Αχ! Ξεσηκώθηκα και δεν κάνει...
    Καλησπέρα Δανάη μου!

    ReplyDelete
  2. Γειά σου Σοφία μου! Μέσα στη μαυρίλα που επικρατεί στη χώρα τις τελευταίες μέρες, θεώρησα ότι είναι καλό κάποιος να διαβάσει κάτι διαφορετικό, να ταξιδέψει έστω και νοερά! Εξάλλου είχα αφήσει τα ποστ από το συγκεκριμένο ταξίδι και δεν θέλω να τα παρατήσω όπως προηγούμενα ταξίδια. Τώρα που υπάρχει περισσότερος ελεύθερος χρόνος προσπαθώ να καλύψω με αναρτήσεις και τα υπόλοιπα μέρη που επισκεφθήκαμε. Έπεται συνέχεια! :)

    Τι κάνεις εσύ; Βρήκες δουλειά ή ψάχνεις ακόμα; Σου εύχομαι τα καλύτερα!

    ReplyDelete
  3. Δανάη μου, υποκλίνομαι στο φωτογραφικό σου ταλέντο!!!
    Και το ρεπορτάζ σου πλήρες!!!
    Θερμά συγχαρητήρια!!!
    Όσο για την μουσική υπόκρουση, δεν θα μπορούσα να φανταστώ τίποτα καλύτερο από την φωνή του Andrea Bocelli!!!
    Σ' ευχαριστώ για την υπέροχη ξενάγηση!

    ReplyDelete
  4. Υπέροχη η Πίζα, έχω χρόνια να πάω. Στην Ιταλία και η τελευταία κωμόπολη και το πιο δεύτερο κατσικοχώρι είναι ένα αριστούργημα γαμώτο.

    ReplyDelete
  5. @ magda: Ευχαριστώ πολύ! Και εμένα μου αρέσει ιδιαιτέρως ο Bocelli για αυτό και διάλεξα τα συγκεκριμένα κομμάτια! Ταιριάζουν και με την ατμόσφαιρα της Πίζας, πιστεύω!

    @ Πιγκουίνος: Έχεις τόσο δίκιο! Μακάρι και τα δικά μας χωριά να ήταν τόσο φροντισμένα!

    ReplyDelete