Sunday 26 June 2011

Τσαλαπετεινός (βίντεο)

Πριν μερικές μέρες ο άντρας μου τράβηξε με την κάμερά μας έναν Τσαλαπετεινό στο γκαζόν δίπλα στη θάλασσα όπου κάναμε μπάνιο στη Χαλκιδική! Έβαλε φουλ ζουμ και το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό!


Ο Τσαλαπετεινός του οποίου η επίσημη λατινική ονομασία είναι Upupa epops (το "upupa" μιμείται τη φωνή που βγάζει το συγκεκριμένο πουλί) είναι προάγγελος της άνοιξης και του καλοκαιριού, όπως και το χελιδόνι. Στα αγγλικά λέγεται Hoopoe.

Είναι ένα όμορφο και ξεχωριστό πουλί καθώς έχει ιδιαίτερα χρώματα και αυτό το περίεργο λοφίο που είναι το χαρακτηριστικό του! Έχει μακρύ μυτερό ράμφος και τρέφεται κυρίως με σκουλίκια και διάφορα έντομα. Συνήθως σηκώνει το λοφίο του όταν αισθανθεί φόβο ή κίνδυνο.


Τον Τσαλαπετεινό τον συναντάμε και στις Όρνιθες του Αριστοφάνη. Αντιγράφω από τη wikipedia:

Δύο Αθηναίοι φίλοι, ο πονηρός Πεισθέταιρος και ο αγαθός Ευελπίδης επιθυμούν να βρουν το πουλί Τσαλαπετεινό (που άλλοτε ήταν άνθρωπος, ο βασιλιάς Τηρέας) για να το ρωτήσουν σε ποιά πόλη μπορεί κανείς να ζήσει ήσυχα, πλούσια και ειρηνικά. Στην εισαγωγή του έργου λοιπόν εμφανίζονται οι δύο φίλοι να πετούν μέσα από το δάσος ο ένας πάνω σε μια κουρούνα και ο άλλος σε μια καλιακούδα δηλώνοντας ότι μεταναστεύουν επειδή βαρέθηκαν τη δικομανία των Αθηναίων.
Όταν πια βρίσκουν τον Τσαλαπετεινό, εκείνος τους απογοητεύει καθώς δεν έχει να προτείνει καμία πόλη που να τους αρέσει. Τότε όμως ο Πεισθέταιρος συλλαμβάνει την ιδέα να ιδρύσουν μαζί με τον Τσαλαπετεινό-Τηρέα την πόλη των πουλιών στους αιθέρες, στο μεσοδιάστημα δηλαδή μεταξύ του κόσμου των ανθρώπων και του κόσμου των θεών. Ο Τσαλαπετεινός πείθεται και καλεί τα πουλιά για να τους ανακοινώσουν μαζί το σχέδιο του Πεισθαίτερου.

Αν θέλετε μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ.

Όσον αφορά το πουλί μπορεί κανείς να το συναντήσει στην Ευρώπη (κυρίως στην Ισπανία και στην Ελλάδα), στην Αφρική και στην Ασία.

Ελπίζω να σας άρεσε το βιντεάκι!

3 comments:

  1. Έλα ρε! Ωραία πράγματα που έχει η επιστροφή στη φύση!

    ReplyDelete
  2. Όντως ΚίτσοΜήτσο, στη φύση μπορείς να συναντήσεις πολλά περίεργα και όμορφα πλάσματα! Τυχεροί ήμασταν που το προσέξαμε και είχαμε μαζί μας την κάμερα! :)

    ReplyDelete
  3. Συγχαρητήρια στον άντρα σου, είναι σούπερ κινηματογραφιστής!!!
    Υπέροχες οι πληροφορίες γι'αυτό το θαυμάσιο πουλί!
    Πολλά φιλιά

    ReplyDelete