Sunday 27 March 2011

Το Βιβλίο των Μυστικών - Tom Harper

Πριν λίγες μέρες τελείωσα να διαβάζω Το Βιβλίο των Μυστικών (πρωτότυπος τίτλος The Book of Secrets) του Tom Harper.

Ήθελα να διαβάσω κάποιο βιβλίο που η υπόθεσή του να θυμίζει εκείνα του Dan Brown και όταν το εντόπισα και διάβασα και το οπισθόφυλλο (κάντε κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση) μου φάνηκε ότι ήταν πολλά υποσχόμενο και ότι είχε σασπένς και όντως δεν έπεσα έξω!



Λίγα περισσότερα λόγια για το βιβλίο και την υπόθεση:

Το βιβλίο χωρίζεται σε κεφάλαια όπου εναλλάξ παρουσιάζονται δύο παράλληλες ιστορίες οι οποίες σχετικά γρήγορα θα καταλάβουμε πού συγκλίνουν. Η μία διαδραματίζεται με ήρωες του παρόντος και η άλλη λαμβάνει χώρα τον 14ο αιώνα. Στην αρχή ίσως είναι κάπως κουραστικό καθώς ενδιαφέρεται ο αναγνώστης να δει τι θα συμβεί στους ήρωες του σήμερα (όπου το σασπένς είναι πιο έντονο), αλλά όταν γνωρίσουμε και τον κεντρικό χαρακτήρα του 14ου αιώνα, το ενδιαφέρον για την πορεία του είναι αμείωτο.

Το βιβλίο ξεκινάει με το παρόν κατά το οποίο ο πρωταγωνιστής μας ο Νικ που μένει στη Νέα Υόρκη λαμβάνει στον υπολογιστή του ένα περίεργο μήνυμα κινδύνου από την πρώην κοπέλα του την Τζίλιαν (η οποία είναι αρχαιολόγος) κάπου από την Ευρώπη. Όταν αρχίζει να το ερευνά, ο συγκάτοικός του θα δολοφονηθεί, η αστυνομία θα αρχίσει να του κάνει ερωτήσεις, αλλά ο Νικ θέλοντας να βοηθήσει την Τζίλιαν (την οποία δεν έχει ξεπεράσει) θα το σκάσει για την Ευρώπη και η δράση θα εξελιχθεί σε διάφορες χώρες και πόλεις της κεντρικής Ευρώπης.

Η διήγηση της ιστορίας που διαδραματίζεται στο παρόν γίνεται στο τρίτο πρόσωπο. Από την άλλη η διήγηση της ιστορίας που εξελίσσεται στο παρελθόν γίνεται από τον κεντρικό ήρωα στο πρώτο πρόσωπο. Η έκπληξη έρχεται κάποια κεφάλαια αργότερα όταν συνειδητοποιείς ότι ο συγκεκριμένος ήρωας είναι ένας πολύ γνωστός σε όλους μας εφευρέτης!!

Όταν τελείωσα την ανάγνωση του βιβλίου έκανα μια αναζήτηση στη wikipedia για τον συγκεκριμένο εφευρέτη (τον οποίο και φυσικά δεν θα αποκαλύψω για να μη χαλάσω το στοιχείο της έκπληξης) και όντως πολλά από τα άτομα που αναφέρονται στο βιβλίο ήταν ιστορικά πρόσωπα που συνεργάστηκαν μαζί του. Ωστόσο ο συγγραφέας έχει παραδεχτεί ότι δεν έχουν σωθεί πληροφορίες από τα πρώιμα χρόνια του εφευρέτη και οι περιγραφές που κάνει για τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια είναι καθαρά πλασματικές.

Η γνώμη μου είναι ότι το βιβλίο αξίζει και το συνιστώ ανεπιφύλακτα στους λάτρεις του είδους!

8 comments:

  1. Γεια σου ρε Αρειανάρα με τα βιβλία σου.

    ReplyDelete
  2. Μπράβο Δανάη που μας ενημερώνεις για πνευματικές και ευχάριστες ενασχολήσεις !!!
    Σ ευχαριστώ πολύ
    Καλημέρα και πολλά φιλιά

    ReplyDelete
  3. Το τελευταίο βιβλίο που πραγματικά προσπάθησα να διαβάσω ήταν το Χαμένο μυστικό.
    Αν και τα προηγούμενα του ίδιου συγγραφεα μου άρεσαν αυτό όμως όχι.
    Θα το πάρω να δω πως είναι.
    Θα με κέντριζε περισσότερο το ενδιαφέρον αν έλεγες σε ποιες χώρες πήγε.
    Ίσως εκεί μέσα να βρίσκεται η μαγική λέξη για την αγορά του.

    Υ.Γ δεν το περίμενα να έχεις ομαδα.Πολυ περισσότερο να είσαι και Άρης όπως εγώ χαχαχαχαχα!

    ReplyDelete
  4. Οι ιστορίες διαδραματίζονται στη Γερμανία, στο Στρασβούργο, στο Βέλγιο και στο Παρίσι. Πιστεύω ότι το βιβλίο αξίζει, δεν έχω διαβάσει άλλα του ίδιου συγγραφέα. Το τέλος ίσως να το περίμενα λίγο καλύτερο, αλλά γενικώς το βιβλίο έχει ενδιαφέρον. Κυρίως γιατί μεταφέρεσαι στην εποχή του εφευρέτη και "βλέπεις" πώς έφτασε στη δημιουργία της εφεύρεσής του! :)

    Το ότι είμαι Άρης από πού φαίνεται; Δε θυμάμαι να είχα κάνει κάποιο ποστ!

    ReplyDelete
  5. Λίγο παραπάνω στο ποστ του KANTHAROS έγραψε Γεια σου ρε Αρειανάρα με τα βιβλία σου.
    Σκέφτηκα ότι το έγραψε για εσένα.

    ReplyDelete
  6. Ναι για μένα το έγραψε, ισχύει, απλά ούτε αυτός κατάλαβα από πού το είδε! Είπα μήπως είχες δει και εσύ κάτι κάπου αλλού. Τέλος πάντων! :)

    ReplyDelete
  7. Πάντως από τα μέρη αυτά που δεν μου κάνουν αίσθηση είναι το Βέλγιο και η Γερμανία .
    Να σου πω ούτε και το Παρίσι πολύ-πολύ άλλα το σώζει ότι είναι στην Γαλλία χαχαχαχαχα.
    Το Στρασβούργο λέει φυσικά.
    Μας τα χαλάει και ο 14 αιώνας άλλα θα κάνω πως δεν το βλέπω.

    Επίσης και κάτι άλλο μου κέντρισε το ενδιαφέρον.
    Κάπου είδα ότι είσαι αντικαπνίστρια.

    ReplyDelete