Saturday 5 March 2011

Μαύρη Κωμωδία

Σήμερα το απόγευμα είδαμε στο θέατρο Αριστοτέλειον στη Θεσσαλονίκη την "Μαύρη Κωμωδία" του Βρετανού θεατρικού συγγραφέα Peter Shaffer. Η παράσταση πρωτοπαίχτηκε το 1965 και έκτοτε έχει διασκευαστεί πολλές φορές.

Στην Ελλάδα ανέβηκε στην Αθήνα πριν λίγο καιρό ενώ στη Θεσσαλονίκη ήρθε μόλις την Τετάρτη που μας πέρασε και θα μείνει ως το τέλος του Μαρτίου.

Παραστάσεις δίνονται από Τετάρτη ως Παρασκευή στις 9:15 το βράδυ ενώ Σάββατο και Κυριακή υπάρχουν διπλές παραστάσεις στις 6:15 και στις 9:15.

Όσον αφορά τα εισιτήρια κοστίζουν 22 ευρώ το κανονικό και 18 ευρώ το φοιτητικό και το μαθητικό. Μπορείτε να κάνετε και κράτηση τηλεφωνικώς στο τηλέφωνο του θεάτρου Αριστοτέλειον: 2310-262051 αλλά θα πρέπει να είστε μία ώρα νωρίτερα στο θέατρο για να διαλέξετε θέσεις καθώς τηλεφωνικώς δεν γίνεται.

Ας περάσουμε στην υπόθεση της παράστασης τώρα:

Η Μαύρη Κωμωδία είναι ένα θεατρικό έργο που σας εγγυάται σίγουρο γέλιο και προτείνω ανεπιφύλακτα να πάτε να τη δείτε.

Η παράσταση ξεκινάει με ένα πολύ έξυπνο εύρημα. Τα 5-8 πρώτα λεπτά διαδραματίζονται σε πλήρες σκοτάδι όπου υποτίθεται ότι υπάρχει φως. Τότε καίγεται μια ασφάλεια και φωτίζεται η σκηνή όπου υποτίθεται πως ό,τι συμβαίνει στο εξής γίνεται στο πλήρες σκοτάδι. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή...

Βρισκόμαστε στο Λονδίνο στο διαμέρισμα του Μπρίντσλεϊ Μίλλερ (Πυγμαλίων Δαδακαρίδης) ο οποίος είναι ένας φτωχός καλλιτέχνης αρραβωνιασμένος με την Κάρολ Μέλκετ (Τζένη Θεωνά - τον ίδιο ρόλο στην Αθήνα τον έπαιζε η Ζέτα Δούκα) και περιμένει δύο επισκέψεις: τον μέλλοντα πεθερό του, πατέρα της Κάρολ, Συνταγματάρχη Μέλκετ (Τάσος Χαλκιάς) και έναν εκατομμυριούχο συλλέκτη, τον Γκέοργκ Μπαμπέργκερ (Χρήστος Συριώτης), για να δει ένα γλυπτό του.


Η παράσταση ξεκινάει σε πλήρες σκοτάδι (όπου όπως είπα υποτίθεται ότι έχει φως) με τον Μπρίντσλεϊ και την Κάρολ να κλέβουν τα έπιπλα του γείτονά τους, του Χάροντ Γκόριντζ (Χρήστος Σιμαρδάνης) ο οποίος λείπει για το Σαββατοκύριακο, προκειμένου να εντυπωσιάσουν τόσο τον μπαμπά της Κάρολ όσο και τον πλούσιο επισκέπτη που περιμένουν.

Εκείνη τη στιγμή όμως πέφτει η ασφάλεια του κτιρίου και στο εξής όλα θα πάνε στραβά. Οι ηθοποιοί κουτουλάνε ο ένας πάνω στον άλλο, μπερδεύονται, σκοντάφτουν και γίνεται πραγματικά χαμός. Πρώτη καταφθάνει η Δεσποινίς Φέρνιβολ (Χριστίνα Τσάφου) η οποία είναι μια από τις γειτόνισσες της πολυκατοικίας. Τα πράγματα θα χειροτερέψουν όταν ο Χάροντ θα επιστρέψει νωρίτερα από το αναμενόμενο και ο Μπρίντσλεϊ θα προσπαθήσει μέσα στο σκοτάδι να γυρίσει τα έπιπλα στη θέση τους χωρίς να αντιληφθεί ο Χάροντ τι έκαναν! Σαν να μη φτάνει αυτό εμφανίζεται χωρίς να την αντιληφθεί κανείς η Κλέα (Πηνελόπη Αναστασοπούλου) με την οποία ο Μπρίντσλεϊ είχε τέσσερα χρόνια σχέση χωρίς η Κάρολ να γνωρίζει τίποτα. Η παρουσία της σίγουρα θα φέρει τα πάνω κάτω! Δεν θα πω όμως περισσότερα γιατί πραγματικά αξίζει να τη δείτε.

Κλείνοντας απλά θα πω ότι συναντάμε και τον Θανάση Τσαλταμπάση στον ρόλο του Σουπόντσιχ, που παιδιού που έστειλε η εταιρεία ρεύματος η παρουσία του οποίου επίσης προκαλεί γέλιο!

Περισσότερα στην πλατεία του θεάτρου! Μην την χάσετε!

ΥΓ. Οι ηθοποιοί όλοι πίσω στα καμαρίνια ήταν πολύ φιλικοί και απλοί και δέχτηκαν όλοι ευχαρίστως να βγούμε φωτογραφία. Ειδικά στο μεγάλο καμαρίνι που μοιράζονταν οι περισσότεροι φάνηκε να υπάρχει μια πολύ όμορφη ατμόσφαιρα μεταξύ τους.

ΥΓ1. Ξέχασα να αναφέρω ότι την παράσταση έχει σκηνοθετήσει ο Πέτρος Φιλιππίδης.

3 comments:

  1. Σ ευχαριστώ Δανάη μου, γιατί πάντα μας ενημερώνεις με τον πληρέστερο τρόπο για τα δρώμενα της πόλης μας !

    ReplyDelete
  2. Θέλουμε κι εμείς να την δούμε αυτή την παράσταση, ίσως την Κυριακή που μας έρχεται. Πόσο καιρό πριν έβγαλες εισιτήρια;

    ReplyDelete
  3. Α Σοφία μου, δυο μέρες πριν πήρα τηλέφωνο και έκανα κράτηση, δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα. Πιστεύω ότι ήμασταν τυχεροί που πήγαμε το Σάββατο καθώς ήταν το τριήμερο και πολύς κόσμος είχε φύγει και το θέατρο δεν ήταν εντελώς γεμάτο.

    Είναι καλό που μπορείς να κάνεις τηλεφωνική κράτηση καθώς σε άλλα θέατρα δεν γίνεται αυτό.

    Την ίδια περίοδο παίζεται στο θέατρο Εγνατία το "Ολόκληρος ο Σαίξπηρ σε μια ώρα" και σκέφτομαι να πάμε να δούμε και αυτό κάποια στιγμή.

    ReplyDelete