Tuesday 8 February 2011

Η Νόρα Μετά

Το GreekCharm σε συνεργασία με το θέατρο Τόπος αλλού σας παρουσιάζει τη θεατρική παράσταση "H Nόρα Μετά".

Η παράσταση «Η Νόρα Μετά» αποτελεί μια καινούρια ματιά στο ανατρεπτικό έργο του 'Ιψεν "Νόρα". Η παράσταση του Τόπος αλλού ακολουθεί και ανακαλύπτει τη Νόρα στα βήματα της στη σύγχρονη κοινωνική Βαβέλ σε ένα… θαυμαστό καινούργιο κόσμο.

Εκεί οφείλεται και έτσι δικαιολογείται η επέμβαση στον τίτλο "Η Νόρα Μετά".

Το θέατρο Τόπος Αλλού υποδέχεται τη Νόρα, ύστερα από πρόσκληση του σκηνοθέτη Νίκου Καμψή στο νέο της σπίτι… «η Νόρα μετά». Μέσα από ένα παιχνίδι, και χρησιμοποιώντας τη μέθοδο του θεάτρου μέσα στο θέατρο, η Νόρα μας προϊδεάζει για το έργο που θα παρακολουθήσουμε. Με την μπρεχτική αυτή εισαγωγή μας ενημερώνει για το ταξίδι και τον αγώνα της προς την ελευθερία.

Πράγματι, τι απέγινε εκείνη η Νόρα που με μια γενναία κίνηση χτύπησε τη γροθιά της στο σπασμένο γυαλί της σαθρής κοινωνίας του Χέλμερ, του Κρογκσταντ και του γιατρού Ρανκ; Τι κατάληξη είχε η επανάστασή της;

Ζώντας ο σημερινός άνθρωπος συνεχείς και διαδοχικές επαναστατικές αποτυχίες, προδοσίες, κοινωνικές και υπαρξιακές απογοητεύσεις δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τη Νορα με την ρομαντική διάθεση άλλων καιρών.

Τώρα η Νόρα περιφέρεται κάπου στην απέραντη ερημιά του σύγχρονου κόσμου μας. Ξυπόλητη σκαρφαλώνει στα κακοτράχαλα ερείπια των ανθρώπινων προσδοκιών.

Παραλογισμένη επαναλαμβάνει ξανά και ξανά τις ατάκες της. Όλα όσα είπε στον άνδρα της και στους άλλους ρόλους –ρόλος και αυτή στο απέραντο θέατρο που ζούμε- τα λέει και τα ξαναλέει.

Θέλει μήπως να πιάσει το νήμα από κει που το άφησε;

Θέλει να ξορκίσει το κακό που την κυνηγάει και που τελικά υπάρχει και μέσα στην ίδια;

Μετανιώνει και θέλει να επιστρέψει;

Ποιά τελετή στήνει τριγύρω της και ποιά λύτρωση ζητάει;

Το κείμενο αυτής της ιδιαίτερης παράστασης είναι μια συνεργασία μεταξύ του Σουηδού ποιητή Έρικ Λάρσον και του σκηνοθέτη Νίκου Καμτσή.

Η παράσταση ανεβαίνει κάθε μέρα εκτός Τρίτης & Τετάρτης μέχρι 28 Μαρτίου 2011 στο ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟΥ - Κεφαλληνίας 17 & Κυκλάδων στην Αθήνα. Τηλ.:+302108254600, +302108679535

Μετάφραση, δραματουργική επιμέλεια κειμένου: ΝΙΚΟΣ ΚΑΜΤΣΗΣ, ΕΡΙΚ ΛΑΡΣΟΝ

Σκηνοθεσία: ΝΙΚΟΣ ΚΑΜΤΣΗΣ

Σκηνικό: ΒΑΣΙΛΗ ΡΟΚΟΜΑΝΩΦ, ΝΙΚΟΣ ΚΑΜΤΣΗΣ

Κοστούμια: ΜΙΚΑ ΠΑΝΑΓΟΥ

Μουσική: ΧΡΗΣΤΟΣ ΞΕΝΑΚΗΣ


ΔΙΑΝΟΜΗ :

Νόρα : Μαρλέν Σαίτη

Χέλμερ : Νικος Αλεξίου

Κρογκσταντ : Γιώργος Κροντήρης

Ρανκ : Πολυκαρπος Πολυκάρπου

Λίντε : Γεωργία Μαυρογιώργη


Οι αναγνώστες του blog που θέλουν να παρακολουθήσουν τη συγκεκριμένη παράσταση δεν έχουν παρά να κάνουν κράτηση στέλνοντας ένα email στο inorameta@gmail.com και (αναφέροντας ότι είναι αναγνώστες του GreekCharm) θα επωφεληθούν από μια ειδική έκπτωση στην τιμή του εισιτηρίου: 13 ευρώ αντί για 20 ευρώ που είναι η κανονική τιμή του!

1 comment:

  1. Εύγε Δανάη, που αναδεικνύεις αξιόλογες θεατρικές δουλειές, που συμβάλλουν στον πολιτισμό !!!
    Μια ζεστή καλημέρα..

    ReplyDelete