Tuesday 23 November 2010

Σκέψου Έναν Αριθμό

Όταν ήμουν μικρότερη ποτέ δεν τρελαινόμουν να διαβάζω λογοτεχνικά βιβλία. Ίσως γιατί στο γυμνάσιο μας έβαζαν με το ζόρι να διαβάσουμε κάποια και να κάνουμε εργασίες πάνω σ'αυτά. Ε και φυσικό είναι, όταν είσαι μαθητής και έχεις να κάνεις τόσα μαθήματα καθημερινά, να μην έχεις όρεξη να ασχοληθείς και με άλλα βιβλία.

Πιστεύω ότι τα τελευταία χρόνια αυτό έχει αλλάξει. Βλέπω ότι στους μαθητές μου αρέσει να διαβάζουν βιβλία. Σ'αυτό συντέλεσε σημαντικά η κυκλοφορία σειρών βιβλίων όπως αυτά του Χάρι Πότερ ή του Twilight.

Τους τελευταίους μήνες με έχει πιάσει μια ακατάπαυστη όρεξη για ανάγνωση μυθιστορημάτων! Από το τέλος του καλοκαιριού ως τη στιγμή που γράφονται αυτές εδώ οι γραμμές έχω διαβάσει ήδη τρία βιβλία και ετοιμάζομαι να ξεκινήσω το τέταρτο. Με το που τελειώνω το ένα σχεδόν αμέσως αρχίζω στο επόμενο. Την τελευταία φορά που πήγα στο βιβλιοπωλείο αγόρασα πέντε βιβλία, πράγμα που δεν το'χω ξανακάνει ποτέ!

Για κάθε βιβλίο που τελείωνα ήθελα να κάνω και σχετική ανάρτηση, αλλά καθώς πήγαινα στο επόμενο το αμελούσα. Σκέφτηκα τώρα λοιπόν να μιλήσω για όσα έχω διαβάσει τους 3 τελευταίους μήνες μαζεμένα!

Το πρώτο βιβλίο το αγόρασα τέλη Σεπτεμβρίου και το ξεκίνησα αμέσως. Πρόκειται για το Σκέψου Έναν Αριθμό (Think Of A Number ο πρωτότυπος τίτλος) του John Verdon.

Το πρώτο πράγμα που κάνω όταν πιάνω ένα νέο βιβλίο στα χέρια μου είναι να διαβάσω τα λίγα λόγια που γράφονται στο εσωτερικό του εξώφυλλου για τον ή την συγγραφέα, έτσι ώστε να ξέρω τι είναι ο άνθρωπος που το έγραψε. Για τον John Verdon αναφέρεται: "Ο John Verdon έχει εργαστεί ως στέλεχος σε αρκετές διαφημιστικές εταιρείες του Μανχάταν, αλλά όπως και ο πρωταγωνιστής του, πρόσφατα εγκαταστάθηκε στις αγροτικές περιοχές στα βόρεια της πολιτείας της Νέας Υόρκης. Το Σκέψου Έναν Αριθμό είναι το πρώτο του μυθιστόρημα που έχει αποσπάσει ήδη διθυραμβικά σχόλια."


Λίγα λόγια για την υπόθεση: Βασικός πρωταγωνιστής είναι ένας συνταξιούχος αστυνομικός ονόματι Ντέιβ Γκάρνεϊ ειδικός στην εξιχνίαση εγκλημάτων που έχουν διαπραχθεί από κατά συρρόη δολοφόνους. Ο Ντέιβ έχει αποσυρθεί σε μια μικρή επαρχιακή πόλη της Νέας Υόρκης με τη γυναίκα του όταν δέχεται την επίσκεψη ενός παλιού συμμαθητή του, του Μαρκ. Ο Μαρκ είναι πανικοβλημένος καθώς έχει λάβει ένα ανώνυμο σημείωμα που τον καλεί να σκεφτεί έναν αριθμό και σε ένα μικρότερο φάκελο βρίσκει τον αριθμό που όντως σκέφτηκε! Το σημείωμα ήταν γραμμένο σε στίχους σαν ποιηματάκι και δεν ξέρει τι μπορεί να σημαίνει αυτό. Πριν περάσει πολύς καιρός ο Μαρκ βρίσκεται δολοφονημένος και ο Ντέιβ ανακαλύπτει ότι μετά τον Μαρκ έχουν γίνει ακόμα δυο δολοφονίες που έχουν κοινά στοιχεία με αυτήν του παλιού του συμμαθητή. Έτσι αρχίζει η αναζήτηση του ενόχου!

Η γνώμη μου: Το βιβλίο έχει ωραία δομή, ρέει εύκολα και σίγουρα αν το αρχίσετε θα το τελειώσετε πολύ γρήγορα καθώς θα θέλετε να δείτε συνέχεια τι θα συμβεί στη συνέχεια. Μου αρέσουν οι ιστορίες με τους serial killers, ως τώρα σε αστυνομικές ταινίες και για πρώτη φορά διάβασα και μια σε βιβλίο! Το μόνο μείον που ίσως θα έβαζα στο βιβλίο είναι ότι δεν μας παρουσιάζει πολλούς υπόπτους και έχοντας διαβάσει σχεδόν όλα τα βιβλία της Αγκάθα Κρίστυ υποψιάστηκα από αρκετά νωρίς ποιός μπορεί να είναι ο δολοφόνος. Για κάποιον όμως που δεν είναι συνηθισμένος σε αστυνομικά μυθιστορήματα ίσως να εκπλαγεί με την αποκάλυψη στο τέλος! Δεν θα πω περισσότερα. Αξίζει να το διαβάσετε πάντως! :)

2 comments:

  1. Εγώ θέλω να σε συγχαρώ γιατί ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ...
    Αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί ο νους ταξιδεύει.
    Και αν κρίνω από τα κείμενα σου, σίγουρα θα μπορούσε να ήσουν μια καλή συγγραφέας !

    ReplyDelete
  2. Μακάρι να είχα τη φαντασία να γράψω παραπάνω από 1-2 σελίδες και να δημιουργήσω ένα βιβλίο με ωραία πλοκή, με σασπένς και αγωνία, αλλά δυστυχώς δεν μπορώ. Περιορίζομαι λοιπόν να γράφω αυτά τα μικρά κειμενάκια όταν έχω έμπνευση.

    ReplyDelete