Tuesday 9 November 2010

The Social Network


Από όποιον είδε το The Social Network άκουσα μόνο τα καλύτερα λόγια. Έτσι αποφασίσαμε το Σάββατο το βράδυ να πάμε στα Village για να το δούμε. Η ταινία σε κρατάει διαρκώς από την αρχή ως το τέλος χωρίς να κάνει κοιλιά. Όπως έχω ξαναπεί, πιστεύω ότι μια ταινία που βασίζεται σε αληθινά πρόσωπα και γεγονότα έχει άλλη βαρύτητα και άλλο ενδιαφέρον. Πόσο μάλλον όταν στηρίζεται στον Marc Zuckerberg, τον δημιουργό του Facebook, που είναι σήμερα μόλις 26 χρονών και έχει καταφέρει να κάνει όλον τον κόσμο να μιλάει για το δημιούργημά του, είτε θετικά είτε - πολύ συχνά - αρνητικά!

Για την ταινία σίγουρα θα έχετε ακούσει πολλά, έτσι δε θα μακρυγορήσω. Ξεκινάει με τον Μαρκ ως φοιτητή να δημιουργεί μια σελίδα στο Χάρβαρντ κατά την οποία παρουσίαζε τις φωτογραφίες φοιτητριών τις οποίες είχε "υποκλέψει" με τη μέθοδο του χάκινγκ και ζητούσε από τους επισκέπτες να βαθμολογούν την πιο "καυτή κοπέλα". Μέσα σε λίγες ώρες κατάφερε να κρασάρει τους σέρβερς του πανεπιστημίου! Όταν το έμαθαν αυτό δύο πλουσιόπαιδα από αυτές τις λέσχες που υπάρχουν στα αμερικανικά πανεπιστήμια, τον πλησίασαν και του ανέθεσαν την ιδέα να φτιάξουν μια σελίδα με τους φοιτητές, σαν online yearbook αποκλειστικά για το Harvard. Ο Μαρκ δέχτηκε και για να μη μπω σε σπόιλερς θα πω απλά ότι τελικά δημιούργησε το Facebook αφήνοντας τα δύο αδέλφια εντελώς απ'έξω.

Στις περιλήψεις της ταινίας που κυκλοφορούν αναφέρεται ότι ο Μαρκ δέχτηκε προκειμένου να καταφέρει να γίνει και αυτός μέλος μιας τέτοιας λέσχης και να προωθηθεί στην ελίτ των φοιτητών, όμως ο ίδιος ο Μαρκ δήλωσε ότι ουδέποτε ενδιαφέρθηκε στην πραγματικότητα να μπει σε μια τέτοια λέσχη.

Ας μην ξεχνάμε εξάλλου ότι η ταινία - αν και στηρίζεται σε αληθινά πρόσωπα και καταστάσεις - βασίζεται σε βιβλίο (το The Accidental Billionaires του Ben Mezrich).

Η αφίσα της ταινίας που λέει "Δεν μπορείς να κάνεις 500 εκατομμύρια φίλους, χωρίς να κάνεις μερικούς εχθρούς" υπονοεί κυρίως τη σχέση του Μαρκ με τον καλύτερό του φίλο και συν-δημιουργό του Facebook, αλλά δεν θα πω παραπάνω για όσους δεν έχουν δει την ταινία.

Ένα στοιχείο που δε γνώριζα ήταν ότι στην πορεία μέσα στην εταιρεία του Facebook μπήκε και ο δημιουργός του Napster (τον οποίο υποδύεται ο Justin Timberlake που περίμενα να δω σε όλη την ταινία, αλλά τελικά εμφανίζεται στο δεύτερο μισό της).

Φεύγοντας από τη σκοτεινή αίθουσα δεν μπορείς παρά να έχεις την αίσθηση "μακάρι να είχα και εγώ την έμπνευση, την φαντασία και τις γνώσεις να κάνω κάτι τόσο πρωτοποριακό για το οποίο θα μιλάει όλος ο κόσμος, θα αλλάξει τον κόσμο και θα με κάνει κατά συνέπεια πολύ πλούσιο! Μια ιδέα! Μια ιδέα είναι όλο αυτό που χρειάζομαι!"

Αναρωτιέμαι... αν δεν είχε δημιουργηθεί το Facebook... αν δεν είχε δημιουργηθεί το Twitter... θα είχε εφεύρει κάποιος κάτι παρόμοιο; Θα είχε την ίδια επιτυχία; Αυτά τα άτομα είχαν την ιδέα την κατάλληλη χρονική στιγμή; Είχαν γνωριμίες; Ή ήταν απλά θέμα συγκυριών; Γιατί η ταινία αφήνει να εννοηθεί στην αρχή ότι ο Μαρκ έκανε απλά το κέφι του και στη συνέχεια μας το λέει ξεκάθαρα ότι ουδέποτε τον ενδιέφεραν τα λεφτά! (Χμμμ... ναι και εγώ αν ήμουν 26 χρονών και δισεκατομμυριούχος ίσως να μη με ένοιαζαν :P).

Όπως και να έχει η ταινία είναι πολύ ενδιαφέρουσα και τουλάχιστον σε εμένα έδωσε αρκετή "τροφή για σκέψη" (όλα όσα παρέθεσα παραπάνω).

Περιμένω τα σχόλιά σας, είτε την έχετε δει είτε όχι! Αν όχι, σπεύσατε! ;)

ΥΓ. Στo official trailer ακούγεται μια πολύ ωραία διασκευή του Creep των Radiohead, το οποίο όμως δεν υπάρχει ούτε μέσα στην ταινία, ούτε στο O.S.T. της (το soundtrack της).

No comments:

Post a Comment