Saturday 4 September 2010

Λέσβος - Μέρα 3η - Μέρος 1ο - Αγιάσος

Μπορεί να μπήκε ο χειμ... εχμ όχι δεν θα το πω, το φθινόπωρο εννοώ για τα καλά, αλλά εγώ μπαίνω στην χρονομηχανή και μεταφέρομαι τρεις μήνες πριν, διότι οφείλω να ολοκληρώσω τα ποστ για το ταξίδι μας στη Λέσβο!

Αν και το προηγούμενο ποστ για τη Λέσβο δεν είχε ούτε ένα σχόλιο, δεν πτοούμαι, συνεχίζω τα ποστ ακάθεκτη!

View Lesvos - Day 3 - Agiassos in a larger map

Ξημέρωσε η τρίτη μέρα και βασικός μας προορισμός ήταν η Αγιάσος, ένα πανέμορφο ορεινό χωριό χτισμένο στις πλαγιές του Ολύμπου σε υψόμετρο 500 μέτρων, που αφού το γυρίσαμε σοκάκι-σοκάκι σκέφτηκα ότι μου θυμίζει το Κολοκοτρωνίτσι από το "Καφέ της Χαράς". Πέτρινα σπίτια, λίγοι κάτοικοι, οι άνθρωποι να κάθονται στο καφενείο της πλατείας, έδινε την εντύπωση ότι όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους! Πολύ γραφικό μέρος που αν ποτέ πρόκειται να επισκεφθείτε τη Λέσβο δεν πρέπει να παραλείψετε επουδενί να το επισκεφθείτε!

Η πρώτη εικόνα με το που παρκάραμε στην είσοδο του χωριού ήταν μια καφετέρια με πολύ ωραίες πηγές με το νερό να αναβλύζει μέσα από δύο πιθάρια:


... η οποία βρισκόταν ακριβώς δίπλα στο Δημαρχείο με την όμορφη πλατεία:


Προχωρώντας στο εσωτερικό του χωριού θαυμάσαμε τα πλακόστρωτα δρομάκια και τα άκρως καλοδιατηρημένα σπίτια! Τράβηξα πολλές φωτογραφίες που κατά την ταπεινή μου γνώμη αξίζουν όλες, για να μη σας κουράσω όμως προτείνω να τις δείτε μέσα από το άλμπουμ που έχω φτιάξει στο picasaweb ξεκινώντας από εδώ. Παραθέτω ενδεικτικά μερικές...

Ο Ιερός Ναός της Ζωοδόχου Πηγής

Η πλατειούλα με τα τοπικά προϊόντα και τα σουβενίρ δίπλα στην μεγάλη εκκλησία της Αγιάσου.

Η Παναγία η Αγιασώτισσα και το καμπαναριό της.

Ο ναός ανεγέρθη το 1170 και εγκαινιάστηκε το 1173. Διατηρήθηκε ως το 1806, ημερομηνία που κατεδαφίστηκε λόγω ακαταλληλόλητας. Την ίδια χρονιά, άρχισε να χτίζεται νέος ναός, ο οποίος έξι χρόνια αργότερα καταστράφηκε, λόγω πυρκαγιάς (6 Αυγούστου 1812).
Το 1815, χάρη στις δωρεές πιστών από τη Λέσβο και τα μικρασιατικά παράλια, χτίστηκε ο τρίτος ναός, που υπάρχει ακόμα και σήμερα. Ο ναός είναι τρίκλητη βασιλική, με τρεις κόγχες ιερού βήματος, τρεις Αγιες Τράπεζες και μεγάλο γυναικωνίτη.
Το μήκος του, είναι 32,2 μ. και το πλάτος του 26,2 μ. Το τέμπλο είναι μαρμάρινο όπως και ο δεσποτικός θρόνος. Η τελευταία του ανακαίνιση, έγινε το 1977. (Πηγή)

Πρόκειται πραγματικά για πολύ όμορφη εκκλησία και αξίζει να μπείτε στον προαύλιο χώρο, να ξαποστάσετε και να βγάλετε φωτογραφίες!


Μην αμελήσετε ενώ κάνετε βόλτα στα δρομάκια να σηκώνετε το βλέμα σας προς τα πάνω για να θαυμάσετε τα αναστηλωμένα σπίτια:





Η Παναγία της Αγιάσου από άλλη άποψη, από την πίσω μεριά.

Αυτό το παραδοσιακό καφενείο θα μπορούσε να λεγόταν και "Η Βουλή" χεχε! :)

Παραδοσιακός φούρνος με χιλιάδες καλούδια που έσπαγε μύτη! Δυστυχώς είχαμε φάει γερό πρωινό και δεν χωρούσε τίποτα! Θυμηθείτε όταν ανεβείτε να μην έχετε φάει, σίγουρα κάτι θα βρείτε να τσιμπήσετε εδώ πάνω!



Για να μην γίνει μεγάλο το ποστ θα το κόψω εδώ και θα επανέλθω με δεύτερο μέρος όπου θα δούμε τα χωριά Πολίχνιτος, Βατερά, Αχλαδερή και Σκάλα Καλλονής. Συνεχίζεται...

8 comments:

  1. Όμορφα συνεχίζει το οδοιπορικό. Έχω χρόνια να πάω στα μέρη, μου τα θυμίζεις όμως πάρα πολύ καλά και παραστατικά!
    Καλή συνέχεια :-)

    ReplyDelete
  2. Να'σαι καλά! Σας θυμίζω ότι δεν έχω ενσωματώσει όλες τις φωτογραφίες στο ποστ και καλό θα ήταν να τις ρίξετε μια ματιά μέσα από το άλμπουμ του Picasa αν θέλετε! :)

    ReplyDelete
  3. Η (και) εκ της Αγιάσου καταγωγή μου , μου επιβάλει να σχολιάσω εδώ! ;) Πολύ όμορφες οι φωτογραφίες σου και η περιγραφή. Κρίμα όμως που δεν πήρατε κάτι απο το φούρνο "του Μανού" όπως λέμε! ;) Εγώ κάθε φορά έχω παραγγελίες απο 'κει , συνήθως λουκουμάδες , παξιμάδια λαδιού και παραδοσιακή πίτα. Θα παρατήρησες φαντάζομαι και τη διάλεκτο.

    Καλό χειμώνα και καλή εβδομάδα! :)

    ReplyDelete
  4. Μαρία μου, σε ευχαριστώ πολύ για το σχόλιό σου και τα καλά σου λόγια! Ναι, πρόσεξα την τοπική διάλεκτο και δεν καταλάβαινα καθόλου τι έλεγαν, σαν να μιλούσαν ξένη γλώσσα χεχε!

    Όσο για τον φούρνο, έχεις δίκιο, αλλά όπως είπα και στην ανάρτηση ήμασταν χορτάτοι από το πρωινό και δεν είχαμε όρεξη να φάμε κάτι παραπάνω, δυστυχώς!

    Καλή εβδομάδα και σε σένα! :)

    ReplyDelete
  5. Καλημέρα. Εντυπωσιασμένος που τόσο περιεκτικά περιγράφεις άψογα και διαφημίζεις αυτό το πανέμορφο χωριό (καθότι Αγιασώτης). Μόνο μια παρατήρηση. Από το 1894 υπάρχει και μεγαλουργεί ο πνευματικός φάρος της Λέσβου, το Αναγνωστήριο Αγιάσου. Περισσότερες πληροφορίες: http://www.anagnostirio.gr/ & http://www.facebook.com/home.php?#!/pages/ANAGNOSTERIO-AGIASOU-E-ANAPTYXE/153646597985874?ref=sgm

    ReplyDelete
  6. Καλά, δεν το συζητώ, τέλειο το χωριό! Αν ποτέ με φέρει ο δρόμος προς Λέσβο μεριά, είναι το δεύτερο μέρος που θα πάω (από όσα μας έχεις δείξει μέχρι στιγμής) (μετά τον Μόλυβο). Περιμένω με ανυπομονησία τις υπόλοιπες αναρτήσεις.

    Μην απελπίζεσαι με την έλλειψη σχολίων. Γενικά στο μπλόγκιν έχει επέλθει μια βαρεμάρα να την πω, στασιμότητα να την πω; Πάντως εγώ το έχω διαβάσει το προηγούμενο ποστ και δεν ξέρω γιατί δεν είχα σχολιάσει. Προσπαθώ πάντα να σχολιάζω τα ποστ που διαβάζω γιατί πάνω απ' όλα το μπλόγκιν είναι επικοινωνία. Μάλλον κάτι μου απέσπασε την προσοχή και ξεχάστηκα. Εννοείται ότι θα πάω να σχολιάσω ευθύς αμέσως :-)

    ReplyDelete
  7. Σ'ευχαριστώ πολύ Σοφία μου! Συμφωνώ για τα σχόλια, και εγώ όποτε διαβάζω ένα ποστ θέλω πάντα να αφήνω σχόλιο γιατί όπως είπες πάνω απ'όλα το blogging είναι επικοινωνία!

    Από τη στιγμή που μπήκε ο Σεπτέμβριος ο χρόνος είναι κάπως πιο περιορισμένος, από βδομάδα μάλιστα ξεκινάω φουλ ωράριο οπότε θα κοιτάξω το επόμενο μέρος για την Λέσβο να το κάνω ως την Κυριακή, εκτός απροόπτου! ;)

    ReplyDelete
  8. @ Ανώνυμο: Το αναγνωστήριο το είδα και το έχω μάλιστα και σε φωτογραφία, αλλά προτίμησα να μην το βάλω μέσα στο ποστ, υπάρχει όμως μέσα στο picasa άλμπουμ μου.

    ReplyDelete