Monday 5 July 2010

Λέσβος - Μέρα 1η - Μόλυβος

Το ταξίδι για τη Λέσβο είχε οργανωθεί εδώ και αρκετές εβδομάδες. 5 μέρες στο τρίτο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας (μετά την Κρήτη και την Εύβοια). Το νησί βρίσκεται στο βορειοανατολικό Αιγαίο, πολύ κοντά στην Τουρκία, και λανθασμένα συχνά το αποκαλούμε και Μυτιλήνη, η οποία όμως είναι η πρωτεύουσα του νησιού.

Φτάσαμε λοιπόν Σάββατο βραδάκι αεροπορικώς στη Λέσβο. Το αεροδρόμιο είναι νότια της Μυτιλήνης, εμείς όμως μέναμε στο Μόλυβο ο οποίος βρίσκεται βορειοδυτικά του νησιού και βολεύει καλύτερα για να επισκεφτείς τις γύρω περιοχές και χωριά. Μιάμιση ώρα περίπου μετά φτάσαμε λοιπόν στο Μόλυβο. Μπορείτε να δείτε την απόσταση στον παρακάτω χάρτη. Μην ξεγελιέστε όμως από την ευθεία που φαίνεται. Εγώ έκανα τη διαδρομή στα google maps μέσα από τους δρόμους οι οποίοι είναι εντελώς ζιγκ ζαγκ και είναι αδύνατο να απαπτύξεις μεγάλες ταχύτητες αλλά στο τελικό αποτέλεσμα φαίνεται για κάποιον περίεργο λόγο μια σκέτη γραμμή:



View Lesvos - Day 1 - Molyvos in a larger map

Φτάσαμε λοιπόν στο ξενοδοχείο μας την ώρα που έδυε ο ήλιος και θαυμάσαμε από το μπαλκονάκι μας ένα φανταστικό ηλιοβασίλεμα:





Στη συνέχεια αφού ξεκουραστήκαμε λίγο πήγαμε για μια πρώτη αναγνωρίστικη βόλτα στον Μόλυβο (ή Μύθημνα). Πρόκειται για ένα πολύ όμορφο μέρος, χτισμένο σε λόφο σε διάφορα επίπεδα με ένα πολύ όμορφο κάστρο να δεσπόζει στην κορυφή:






Χαρακτηριστικό του Μολύβου είναι τα όμορφα γραφικά πλακώστρωτα σοκάκια:




Στην άκρη του Μολύβου συναντάμε το όμορφο λιμανάκι γεμάτο ψαροταβέρνες. Σε μια από αυτές καθήσαμε και εμείς για να φάμε και θαυμάσαμε ένα εκπληκτικό ολόγιομο φεγγάρι να ξεπροβάλει πίσω από τον λόφο. Δείτε το βιντεάκι παρακάτω...







Λίγο μετά ήρθαν και τα πολύ ωραία φαγητά! Είναι αδύνατο να πας στη Λέσβο και να μη φας νοστιμιές! Εδώ όλα είναι αγνά και νόστιμα:

Πολύ πλούσια χωριάτικη σαλάτα

Παραδοσιακό λαδοτύρι της Λέσβου σε σαχανάκι! Αχ θα μπω μέσα στην οθόνη!! Yummy!

Καλαμάρι τηγανιτό! Όπου ζητήσαμε στο νησί καλαμαράκια τηγανιτά σου έφερναν έτσι ολόκληρο καλαμάρι και το έκοβες εσύ.

Πατατούλες τηγανιτές, σπιτικές και ουχί προτηγανισμένες!

Σαρδελίτσες ψητές που βγάζαν μύτη!

Μετά το φαγητό κάναμε μια τελευταία βολτίτσα και απολαύσαμε την πανσέληνο από πιο ψηλά...



Συνεχίζεται... ;)

7 comments:

  1. Πανέμορφο νησί με τα όλα του! Δεν μπορεί κανείς να το χορτάσει γιατί έχει τόσα πολλά...

    ReplyDelete
  2. Ακριβώς όπως το είπες ΚίτσοΜίτσο! Έχω να γράψω πολλά για το νησί ακόμα, αυτό ήταν απλά η εισαγωγή! ;)

    ReplyDelete
  3. Καταπληκτικό νησί... 3 υπέροχα χρόνια για μένα!
    Περιμένω τις συνέχειες :-)

    ReplyDelete
  4. Καλωσήρθες ale3andro! Όντως είναι ένα πολύ όμορφο νησί! Οι συνέχειες ετοιμάζονται! ;)

    ReplyDelete
  5. Πολύ όμορφες εικόνες από ένα πολύ όμορφο νησί. Αν και κατάγομαι από εκεί (από την πλευρά της μητέρας μου), δεν το έχω ζήσει όσο θα ήθελα. Και φαντάσου πως με στείλανε φαντάρο εκεί και με κλείσανε σε ένα βουνό 8 μήνες, οπότε πάλι τίποτα δεν είδα. Δε θα ξεχάσω όμως την αύρα του νησιού με το που έμπαινες στο λιμάνι και την αρχοντική ατμόσφαιρα της Μυτιλήνης με τα ωραία δρομάκια της.

    ReplyDelete
  6. Δεν έχω πάει ποτέ στη Λέσβο, παρότι μένει εκεί ένας πολύ αγαπημένος μου ξάδερφος. Για φέτος το καλοκαίρι δεν με παίρνει, ίσως όμως του χρόνου...

    Το καλαμάρι και το λαδοτύρι όλα τα λεφτά! Όπως επίσης και το κάστρο πάνω από την πόλη.

    Πλάκα-πλάκα, δεν είχα ιδέα ότι η Λέσβος είναι τόσο μεγάλη.....

    ReplyDelete
  7. ftylos αξίζει λοιπόν να ξαναπάς και να το ζήσεις το νησί και να το γυρίσεις απ'άκρη σ'άκρη! :)

    Σοφία αφού έχεις ξάδελφο εκεί με την πρώτη ευκαιρία να πας! Έχω να κάνω κι άλλα ποστ από άλλα μέρη. Τα φαγητά όντως πολύ νόστιμα, φρέσκα και αγνά! :)

    ReplyDelete