Saturday 28 March 2009

Unboxing Sony DSC-W290 Cyber-shot

Την πρώτη μου ψηφιακή φωτογραφική μηχανή μου την έκαναν δώρο στην αποφοίτησή μου από το Πανεπιστήμιο το 2004. Ήταν μια Sony DSC-P52 Cyber-shot και μέχρι σήμερα έβγαζα φωτογραφίες με αυτήν. Δεν είμαι άτομο που αγοράζει κάθετι καινούριο μόλις βγει. Εξάλλου η τεχνολογία εξελίσσεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς και ό,τι πάρει κανείς μετά από λίγους μήνες σίγουρα θα βγει κάτι καλύτερο και βελτιωμένο.

Η αλήθεια είναι πως η μηχανούλα που είχα ως σήμερα έβγαζε μια χαρά φωτογραφίες. Όμως σε κάποιες περιπτώσεις ήθελα κάτι παραπάνω. Πρώτα πρώτα το ζουμ της (x2) μου ήταν πολύ λίγο. Ύστερα όταν ήμουν σε κλειστούς χώρους και ήθελα να βγάλω φωτογραφίες με φλας, το φλας αργούσε να φορτώσει μετά από την πρώτη φωτογραφία με αποτέλεσμα να καθυστερώ να βγάλω κάτι που ήθελα. Και τέλος το 4 GB memory stick που της είχα βάλει της έπεφτε "βαρύ" με αποτέλεσμα ν'αργεί να ανοίξει και μάλιστα σε δύο ταξίδια αυτό είχε ως αποτέλεσμα να χαθούν σημαντικές φωτογραφίες. Ευτυχώς όμως με ένα προγραμματάκι τις ανακτήσαμε μετά την επιστροφή μας.

Τέλος πάντων, όλα τα παραπάνω με οδήγησαν στην αγορά της Sony W290 που μόλις κυκλοφόρησε και είναι ό,τι πιο νέο υπάρχει!

Ακολουθούν φωτογραφίες από το unboxing:



Η συγκεκριμένη φωτογραφική μηχανή έχει 12,1 megapixel (η παλιά μου είχε 3,2) και το σημαντικό είναι ότι έχει οθόνη LCD 3 ιντσών (η 1,6'' της P52 μου φαίνεται εντελώς κούτσικη μπροστά της!).


Περιέχει μπαταρία λιθίου (η P52 έπαιρνε δύο αλκαλικές μπαταρίες ΑΑ). Δεν ξέρω πόσες ώρες θα διαρκεί η μπαταρία, θα φανεί στην πράξη. Σίγουρα με τις αλκαλικές έχεις μια σιγουριά ότι αν σου τελειώσουν μπορείς να βρεις παντού και να τις αντικαταστήσεις. Φαντάζομαι όμως ότι δεν είναι τυχαίο που οι κατασκευαστές τις φτιάχνουν πλέον κατ'αυτόν τον τρόπο. Προφανώς θα κρατούν περισσότερο. Καλού κακού όμως με την πρώτη ευκαιρία θα αγοράσω και μια δεύτερη να υπάρχει στην θήκη, γιατί ποτέ δεν ξέρεις.



Με το που ανοίγεις την μηχανή σου ζητάει να ορίσεις την ημερομηνία:


και την τοποθεσία σου:


GMT +2.0 είμαστε εμείς που δηλώνεται με τις εξής χώρες στη μηχανή (Helsinki/Cairo/Istanbul):



Στα συν της μηχανής είναι ο ευρυγώνιος φακός της, το smile shutter που ανιχνεύει και τραβάει αυτόματα τα πρόσωπα όταν χαμογελούν και το face detection που εντοπίζει αυτόματα τα πρόσωπα και μπαίνουν σε τετραγωνάκι στην οθόνη. Τα χρώματα στις φωτογραφίες είναι πολύ ζωντανά! Επίσης τραβάει εκπληκτικά βιντεάκια σε HD (1280 x 720).

Στα μείον θα βάλω το ότι όταν τραβάς βίντεο δεν μπορείς να κάνεις ζουμ, όπως ακριβώς και με την παλιά μου. Πίστευα ότι μετά από τόσα χρόνια θα το έχει αλλάξει αυτό η Sony κι όμως εξακολουθεί να ισχύει το ίδιο. Αν θέλεις να τραβήξεις βίντεο με ζουμ πρέπει πρώτα να ζουμάρεις όσο θέλεις και μετά να αρχίσεις να βιντεοσκοπείς. Επίσης θεωρώ αρνητικό στις ψηφιακές μηχανές να μην έχουν ματάκι καθώς υπάρχουν περιπτώσεις (όπως στην παραλία όταν έχει πάρα πολύ ήλιο, ή σε κάποιον σκοτεινό χώρο που δεν μπορείς να δεις την οθόνη) που χρειάζεται. Όμως η οθόνη είναι μεγάλη και υποτίθεται ότι βλέπεις καλά, ακόμα και σε δύσκολες συνθήκες φωτισμού. Αυτό βέβαια θα φανεί στην πράξη.

Τέλος, να αναφέρω ότι η συγκεκριμένη φωτογραφική πωλείται χωρίς memory stick. Ευτυχώς είχαμε αρκετά από την προηγούμενη φωτογραφική και δεν χρειάζεται να αγοράσουμε άμεσα.

Αν σκέφτεστε να αγοράσετε καινούρια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, είναι μια πολύ καλή επιλογή και σε πολύ καλή τιμή (279 ευρώ).

15 comments:

  1. Πήρα κι εγώ μία Sony πριν από λίγα χρόνια και σε γενικές γραμμές ήμουν ευχαριστημένη, το μόνο που με χαλούσε ήταν οι τιμές από τα memory sticks δεν θα ξεχάσω που είχα πληρώσει το 1GB 100 ευρώ, ενώ η φωτογραφική έκανε 400! Αυτό είναι το κακό με τις Sony, δέχονται μόνο δικά τους sticks τα οποία είναι πανάκριβα! Αλλά από άποψη ποιότητας, ναι άξιζε!

    ReplyDelete
  2. ΥΓ. με γειαααα! ;)

    ReplyDelete
  3. Ευχαριστώ πολύ Besixdouze!

    Όσο για τα memory sticks έχεις δίκιο. Πουλάνε τις φωτογραφικές σε καλές τιμές για να βγάζουν από τα memory sticks, τις μπαταρίες, τις θήκες και όλα τα αξεσουάρ που χρειάζεται η μηχανή σου.

    ReplyDelete
  4. Όπα και unboxing! Σωστήηη!

    Με'γειά και καλές φωτογραφίες!

    ReplyDelete
  5. Georgeadams και Γκρινιάρη, σας ευχαριστώ πολύ!! :)

    ReplyDelete
  6. Με γεια! Είμαι fan όλων των προϊόντων Sony και πρόσφατα πήρα την DSC-T700. Είμαι πολύ ευχαριστημένη! Περιμένουμε εντυπώσεις!

    ReplyDelete
  7. Ευχαριστώ πολύ Άσπα μου! Και εγώ είμαι φαν των προϊόντων της Sony! Θα γράψω περαιτέρω εντυπώσεις όταν την χρησιμοποιήσω περισσότερο και μάθω τα "κολπάκια" της! :)

    ReplyDelete
  8. Μεγειά και καλές λήψεις!

    Κάποιες μηχανές έχουν ματάκια, π.χ. η δική μου Sony έχει, αν και δεν το χρησιμοποιώ σχεδόν ποτέ.

    Μπαταρία να πάρεις και μια δεύτερη, είναι απαραίτητη όταν είσαι διακοπές ή στα ταξίδια που τραβάς φωτογραφίες πρωί-βράδυ. Ευτυχώς η Canon που χρησιμοποιώ περισσότερο όταν ταξιδεύω παίρνει μπαταρίες ΑΑ που είναι απείρως πιο βολικές, αν και μπορεί να είναι ακριβότερες (αν δεν χρησιμοποιείς επαναφορτιζόμενες).

    ReplyDelete
  9. Ευχαριστώ πολύ Σοφία μου!

    Εγώ έχω ένα μικρό "κολληματάκι" με τα ματάκια, ίσως γιατί όλες όσες είχα ως τώρα ήταν με ματάκι. Απλά θα συνηθίσω χωρίς σιγά-σιγά.

    Μπαταρία θα αγοράσω με την πρώτη ευκαιρία, συμφωνούμε σε αυτό. Πάντως λίγο που την χρησιμοποίησα την νέα μηχανή κρατάνε πολύ περισσότερο αυτού του είδους οι μπαταρίες από τις αλκαλικές. Στα ταξίδια με τις αλκαλικές, μπορεί να χρειαζόταν να αλλάξω και πέντε φορές μέσα στην ίδια μέρα! Επαναφορτιζόμενες χρησιμοποιούσα πολύ παλιά όταν είχα πρωτοπάρει την παλιά μου Sony που περιείχε μέσα. Όταν τελειώσαν αγόρασα άλλο ένα ζευγάρι αλλά δεν κράτησαν πολύ και δεν ξανααγόρασα. Έπαιρνα μόνο αλκαλικές.

    ReplyDelete
  10. 5 φορές σε μία μέρα;;; Μάλλον έπαιρνες λάθος αλκαλικές ;-) Έχω προσέξει πως αυτές του σωρού (π.χ. Duracell, Sony, Energizer, Panasonic κ.λπ.) κρατάνε πολύ λίγο, αλλά οι Energizer Lithium είναι φοβερές. Κρατάνε άνετα δύο μέρες όταν φωτογραφίζω συνεχώς (300+ φωτογραφίες τη μέρα). Aν δεν φωτογραφίζω συνεχώς κρατάνε ακόμα περισσότερο. Είναι περίπου 3 φορές πιο ακριβές από τις απλές, αλλά επειδή δεν αλλάζεις συνέχεια έρχονται πιο οικονομικές. Αν σου ξανατύχει μηχανή στο μέλλον που παίρνει ΑΑ μπαταρίες, θα ξέρεις ποιες να πάρεις :-)

    ReplyDelete
  11. Α, και για τις επαναφορτιζόμενες πρέπει να προσέξεις να τις βγάλεις από τον φορτιστή αμέσως μόλις φορτίσουν και να τις χρησιμοποιήσεις όσο το δυνατόν πιο σύντομα, γιατί αλλιώς αρχίζουν να ξεφορτίζονται. Αυτός είναι ο λόγος που δεν κρατάνε πολύ. Γενικά είναι βαβούρα, γι' αυτό κι εγώ στη φωτογραφική μηχανή χρησιμοποιώ σχεδόν αποκλειστικά Εnergizer Lithium.

    ReplyDelete
  12. Καλημέρα!
    Απείχα πολύ καιρό από τις διαδυκτικές μου δραστηριότητες οπότε πέρασα να πω ένα γεια ;p

    Καλορίζικη η φωτογραφική σου και Θα σου ευχηθώ... καλά και πολλά ταξίδια για περισσότερες φωτο! Η ποιότητα του βίντεο είναι πολύ δελεαστική και έχει πολλά καλά χαρακτηριστικά.εγώ προσωπικά προτιμώ μηχανές της σειράς Η της sony μιας και είναι ότι πιο κοντινό στις πολυπόθητες dslr αντέχει η τσέπη μου ;p Η μπαταρία της δε θα σε απογοητεύσει στο υπογράφω, έχω κ εγώ ακριβώς την ίδια εις διπλουν για την δική μου DSC-H3.

    Επίσης στο πόστ Shanks & Bigfoot - Sweet Like Chocolate / Etienne de Crecy - Am I Wrong, φοβερά και τα 2 τραγούδια ;p

    Αυτά τα ολίγα! Χαιρετώ!

    ReplyDelete
  13. Σ'ευχαριστώ πολύ _fok_! Welcome back! Ανυπομονώ κι εγώ για κανένα ταξιδάκι για να βγάλω και φωτογραφίες με το καινούριο μου "παιχνιδάκι"!

    Thanx και για το σχόλιο για τα τραγούδια! :)

    Καλημέρα!

    ReplyDelete