Sunday 1 March 2009

Flash Of Genius


Τις ταινίες που στηρίζονται σε αληθινές ιστορίες πάντοτε τις βλέπω με διαφορετικό μάτι, με άλλο ενδιαφέρον, και πάντοτε με συγκινούν.

Το Flash Of Genius βασίζεται στην πραγματική ιστορία του Bob Kearns, ενός Αμερικανού καθηγητή μηχανικής ο οποίος από νεαρή ηλικία δημιουργούσε διάφορες εφευρέσεις. Σε κάποια στιγμή έκανε μια σπουδαία εφεύρεση: δημιούργησε τους υαλοκαθαριστήρες των αυτοκινήτων που κάνουν παύση. Ως τότε η ταχύτητα ήταν πολύ γρήγορη και έπρεπε ο οδηγός όταν έβρεχε να τους κλείνει και να τους ανοίγει κάθε φορά που σταματούσε το αυτοκίνητο σε κάποιο φανάρι προκειμένου να μην φθείρονται ούτε τα παράθυρα ούτε οι υαλοκαθαριστήρες.

Ο Ρόμπερτ Κερνς λοιπόν πήγε στην Ford για να πουλήσει την πατέντα του αλλά ζήτησε ο ίδιος να είναι ο κατασκευαστής των υαλοκαθαριστήρων. Η Φορντ στην αρχή έδειξε να ενδιαφέται (αν και δεν της άρεσε η ιδέα οι υαλοκαθαριστήρες να μην κατασκευάζονται από την ίδια) και κατάφερε να του αποσπάσει τον μηχανισμό. Αμέσως μετά όμως του δήλωσε ότι ακυρώνεται η προοπτική συνεργασίας κλέβοντάς του ουσιαστικά την ιδέα!!

Ο Μπομπ Κερνς, πατέρας έξι παιδιών, πέρασε τα επόμενα 15 χρόνια της ζωής του μαχόμενος για να παραδεχτεί η μεγάλη αυτοκινητοβιομηχανία ότι τον εξαπάτησε και του έκλεψε την ιδέα. Όταν όλοι του έλεγαν να μην τα βάλει με την πολυεθνική, ακόμα όταν αυτή του πρόσφερε ως και 30 δις δολλάρια για να συμβιβαστεί (!), αυτός ήθελε την δικαίωσή του. Η γυναίκα του αν και τον αγαπούσε τον χώρισε γιατί δεν άντεχε την εμμονή του αυτή, και τα παιδιά του αν και στην αρχή τον εγκατέλειψαν στην συνέχεια τον στήριξαν πλήρως.

O Robert Kearns κατάφερε να φέρει την Ford στα δικαστήρια και υπερασπιζόμενος τον εαυτό του (αφού κανένας δικηγόρος δεν ήταν τόσο "τρελός" για να τα βάλει με μια τόσο δυνατή εταιρία) να δικαιωθεί!

Φυσικά από την μέση της ταινίας περίμενα ότι θα δικαιωνόταν, διαφορετικά η υπόθεσή του δεν θα είχε γίνει γνωστή, θα έπεφτε στην αφάνεια, και δεν θα υπήρχε η συγκεκριμένη ταινία. Επομένως δεν θεωρώ ότι παραθέτω spoilers λέγοντάς το. Αξίζει όμως πάρα πολύ να δει κάποιος αυτήν την ταινία.

Ειδικά η ομιλία του στο δικαστήριο είναι πολύ συγκινητική! Λάτρεψα την σκηνή με το A Tale Of Two Cities του Charles Dickens! Δείτε την! Δεν θα το μετανιώσετε! :)

ΥΓ. Στον ρόλο του Bob Kearns συναντάμε τον Greg Kinnear ενώ στον ρόλο της συζύγου του την Lauren Graham γνωστή από την τηλεοπτική σειρά Gilmore Girls.

ΥΓ2. Μόλις έκανα ένα search στο Google με το όνομα του "Bob Kearns". Αν ενδιαφέρεστε, διαβάστε περισσότερα στοιχεία στην Wikipedia.

5 comments:

  1. Φαίνεται ενδιαφέρουσα ταινία. Την πρόσθεσα στη λίστα - και όχι μόνο επειδή παίζει η Lauren Graham και ο πολύ αγαπημένος μου Alan Alda :-)

    ReplyDelete
  2. Σοφία, ωραία! Φυσικά περιμένω σχόλιο όταν την δεις! :)

    ReplyDelete
  3. Καλό φαίνεται! Για να δούμε...

    ReplyDelete
  4. You got to fight for your right...
    Θα τη δω σίγουρα. Δεν την γνώριζα. Ευχαριστώ!

    ReplyDelete