Saturday 31 May 2008

Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος - Θεσσαλονίκη



Όπως ανέφερα στο προηγούμενό μου post σήμερα ήταν η Παγκόσμια Ημέρα κατά του καπνίσματος. Στην πλατεία Αριστοτέλους είχε στηθεί το περίπτερο που βλέπετε (ένα και όχι έξι όπως αναφέρονταν στα sites στα οποία παρέπεμπτα) και κοπέλες μοίραζαν ένα ενημερωτικό φυλλάδιο. Κάνοντας βόλτα στην Τσιμισκή είδαμε και ένα δεύτερο περίπτερο στην αρχή της Ικτίνου, οπότε υποθέτω πως τα έξι περίπτερα που αναφέρονταν ήταν σκορπισμένα σε διάφορα μέρη του κέντρου της Θεσσαλονίκης.

Δυστυχώς δεν έχω scanner για να βάλω το φυλλάδιο σαν εικόνα στο blog. Μεταφέρω τις σημαντικότερες πληροφορίες γραπτώς...

  • Το κάπνισμα ευθύνεται για το 30% του συνόλου των θανάτων από καρκίνο.
  • Κάθε χρόνο 600 Έλληνες πεθαίνουν από το παθητικό κάπνισμα.
  • Οι ενεργοί καπνιστές παρουσιάζουν την τέταρτη υψηλότερη θνησιμότητα σε σχέση με τις άλλες δυτικοευρωπαϊκές χώρες, ενώ έχουμε το υψηλότερο ποσοστό καπνιστών: 36,7%.
  • Ο μέσος όρος έναρξης του καπνίσματος είναι τα 15 χρόνια. Και σ'αυτό έχουμε τα πρωτεία.
Από 1/1/2010 το κάπνισμα θα απαγορεύεται:

Σε όλους τους κλειστούς και στεγασμένους, δημόσιους και ιδιωτικούς επαγγελματικούς χώρους, εστιατόρια, κυλικεία, καφετέριες, κέντρα διασκέδασης και άλλα καταστήματα παρασκευής, αποθήκευσης, συντήρησης και εμπορίας τροφίμων ή άλλων σκευασμάτων.

Επιπλέον, θα απαγορεύεται στα φαρμακεία, τα νοσοκομεία και άλλους σχετικούς χώρους με τη Δημόσια Υγεία και τις υπηρεσίες αυτής καθώς και σε πάσης φύσεως χώρους αναμονής, σε αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμούς Μετρό, ΗΣΑΠ, ΟΑΣΑ και Προαστιακό, στα ταξί και στα αγοραία.

Το κάπνισμα θα επιτρέπεται:

Στους εξωτερικούς χώρους των προαναφερθέντων σημείων καθώς και σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους πλήρως διαχωρισμένους από την υπόλοιπη αίθουσα, που να μην υπερβαίνουν το 20% του συνόλου των καθισμάτων και έκτασης λιγότερης των 60 τ.μ.


Με τον νόμο αυτό προστατεύουμε τη δημόσια υγεία:
  • Απαγορεύουμε την πώληση προϊόντων καπνού σε ανηλίκους.
  • Διακόπτουμε τη λειτουργία μηχανημάτων αυτόματης πώλησης τσιγάρων.
  • Ενισχύουμε τα αντικαπνιστικά ιατρεία του Ε.Σ.Υ.
Εφαρμόζουμε τη νομοθεσία: δημιουργούμε Ειδική Υπηρεσία για την προστασία των ανηλίκων από τον καπνό, ενισχύουμε το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας, για την κατασταλτική εφαρμογή του νόμου και επιβάλλουμε αυστηρά πρόστιμα στους παραβάτες του νόμου.

Ενημερώνουμε τους πολίτες: υλοποιούμε την εθνική εκστρατεία ενημέρωσης για την εφαρμογή του νόμου, θεσμοθετούμε τα προγράμματα αγωγής υγείας για παιδιά και νέους και εφαρμόζουμε πρόγραμμα τηλε-συμβουλευτικής (quit - line) για τη διακοπή του καπνίσματος.

Αναπνέουμε ελεύθερα.
Είναι δικαίωμά μας.


7 comments:

  1. Ένας ψίθυρος μου κάνει αυτή η κίνηση αλλά από το τίποτα...

    Δυστυχώς τα αυτιά των καπνιστών δεν "ιδρώνουν" από αυτά τα στοιχεία!!!

    Απλά έχουν δικαίωμα να καπνίζουν!

    ReplyDelete
  2. Μπράβο Δανάη που το είπες και το 'κανες! Μπράβο και στον δήμο Θεσσαλονίκης που έκανε την κίνηση αυτή.

    ReplyDelete
  3. ~~a~~ δυστυχώς έχεις δίκιο. Ειδικά αυτό περί κατάργησης του καπνίσματος σε κέντρα διασκέδασης σαν ουτοπικό μου ακούγεται! Η ελπίδα όμως πεθαίνει τελευταία!

    ReplyDelete
  4. Σοφία, ευχαριστώ! Υπήρχε κάτι ακόμα στην πλατεία Αριστοτέλους και διαμορφώνω τις φωτογραφίες τώρα. Το post όμως μάλλον αύριο θα το ολοκληρώσω.

    ReplyDelete
  5. Thanks για την ανταπόκριση DaNaH!

    Εγώ ελπίζω πως δε θα μείνει στα χαρτιά. Και έτσι νομίζω δηλαδή, από τη στιγμή που τέτοια μέτρα ισχύουν ήδη στις περισσότερες χώρες!

    Καλό καλοκαίρι!

    ReplyDelete
  6. Καλό μήνα και καλό καλοκαίρι και σε εσένα Γκρινιάρη! Μακάρι ο νόμος να ισχύσει πλήρως και χωρίς "παραθυράκια" όπως έχει μάθει τόσα χρόνια αυτή η χώρα. Είμαι αισιόδοξη αλλά κρατώ και μια επιφύλαξη όπως πάντα! :)

    ReplyDelete
  7. Αξιότιμε κύριε Αβραμόπουλε,
    Θα ήθελα να σας συγχαρώ για την απόφασή σας για την απαγόρευση του καπνίσματος στους κλειστούς χώρους.

    Είναι κάτι που το περιμέναμε πολύ καιρό να γίνει. Όμως δεν έχω καταλάβει, γιατί το μέτρο θα αρχίσει να εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2008. Αυτό δημιουργεί πολλά προβλήματα.

    Η ομαδική ψυχοθεραπεύτρια Χριστίνα Τερλίδου είναι μανιώδης καπνίστρια και κατά τη διάρκεια των θεραπευτικών συνεδριών καπνίζει με τη σέσουλα. Ούτε πάει το μυαλό της στην ανάγκη ή τη στοιχειώδη υποχρέωση να ζητήσει την άδεια των ασθενών της.

    Το «...ιατρείο» της μυρίζει τσιγαρίλα.

    Άν η ισχύς της απόφασής σας για την απαγόρευση του καπνίσματος άρχισε από τώρα, θα μπορούσαν ορισμένες δυσμενείς συνέπειες να μετριαστούν.

    Κύριε Αβραμόπουλε,

    Γιατί καθυστερείτε την εφαρμογή της αντικαπνιστικής απόφασής σας; Επειδή φοβάστε μήπως σας φάνε οι Ελληνάρες, οι τσαμπουκάδες, και αφήνετε την ισχύ της απόφασή σας για να την υποστούνε οι διάδοχοί σας που θα είναι στην εξουσία το 2010 και θα δεχτούν τις ύβρεις, τους προπηλακισμούς και την οργή των ελληναράδων τσαμπουκάδων που μπορούν να ανεβάσουν και να κατεβάσουν κυβερνήσεις για να μην κόψουν το κάπνισμα;

    ReplyDelete