Saturday 31 May 2008

31 Μαΐου: Παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος


Σήμερα, 31 Μαΐου, είναι η παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος, που όπως αναφέρεται στην Wikipedia καθιερώθηκε το 1987. Σε αρκετές πόλεις θα γίνουν κάποιες εκδηλώσεις με αφορμή την μέρα αυτή και την ευαισθητοποίηση του κοινού ενάντια στις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος, τόσο για τους καπνιστές, όσο και για το περιβάλλον τους.

Συγκεκριμένα στην Θεσσαλονίκη έμαθα πως έχουν στηθεί σχετικά περίπτερα στην πλατεία Αριστοτέλους, αλλά δυστυχώς δεν κατάφερα λόγω διαφόρων υποχρεώσεων να κατέβω σήμερα στο κέντρο για να δω και από κοντά την καλή αυτή κίνηση του δήμου.

Αντιγράφω απόσπασμα από το site της Ναυτεμπορικής σχετικά με τα περίπτερα αυτά:

Αντικαπνιστικό πάρκο

Την πλατεία Αριστοτέλους και το αντικαπνιστικό πάρκο μπορούν να επισκεφτούν οι Θεσσαλονικείς, στο πλαίσιο αντικαπνιστικής εκδήλωσης που διοργανώνει ο δήμος Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την Ελληνική Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων και Ανταλλαγών Φοιτητών Ιατρικής (helmsic), με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του καπνίσματος. Στο αντικαπνιστικό πάρκο, θα λειτουργούν έξι ενημερωτικά περίπτερα, όπου θα διανέμονται έντυπα με μηνύματα κατά του καπνίσματος από φοιτητές της Ιατρικής Σχολής.

Επίσης, θα γίνεται δωρεάν σπιρομέτρηση και οξυμετρία στους καπνιστές με τη συνεργασία της Εταιρείας Μελέτης Πνευμονοπαθειών και Επαγγελματικών Παθήσεων Θώρακος και της Αντικαπνιστικής Εταιρείας Β. Ελλάδος.

Δείτε επίσης και την είδηση μέσα από το site της ΕΡΤ3.

Πιστεύω πως είναι μια πολύ καλή κίνηση του Δήμου Θεσσαλονίκης. Ελπίζω αύριο να καταφέρω να βρεθώ στο κέντρο και να σας μεταφέρω το όλο κλίμα. Αν όχι, όσοι βρίσκεστε στην πόλη και μπορείτε πιστεύω πως θα ήταν καλό να περάσετε να δείτε από κοντά τα περίπτερα και να ενημερωθείτε!

Ας ευχηθούμε η εκδήλωση αυτή να βοηθήσει στην μείωση των καπνιστών και στην συνειδητοποίηση εκ μέρους τους της επιτακτικής αναγκαιότητας να ισχύσει ο αντικαπνιστικός νόμος επιτέλους και στην Ελλάδα. Για περισσότερες πληροφορίες για τον αντικαπνιστικό νόμο και για το τι επικρατεί αυτήν τη στιγμή στις άλλες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σας παραπέμπω στo blogs της ~~a~~ και του Γκρινιάρη που έχουν κάνει και οι 2 εκπληκτικά και αναλυτικά posts πάνω στο θέμα αυτό!

3 comments:

  1. Περιμένουμε το ρεπορτάζ σου και φυσικά φωτογραφίες!!

    ReplyDelete
  2. Ειλικρινά περιμένω με μεγάλη περιέργεια να δω το πώς θα εφαρμοστεί ο σχετικός νόμος το 2010! Ήδη έχουν αρχίσει στην τηλεόραση τα πρώτα σχετικά σποτ..

    ReplyDelete
  3. Σοφία, καλημέρα! Αν και είναι 10:30 και έχει ήδη αρκετή ζέστη, πιστεύω τελικά 8α πάμε αργότερα μια βολτίτσα να δούμε από κοντά τα περίπτερα.

    Dream_Rider, δεν έτυχε να δω κάποιο σποτάκι στην τηλεόραση. Μήπως υπάρχει στο YouTube κανένα;

    ReplyDelete