Sunday 21 October 2007

Ratatouille


Χθες είδα την ταινία με τον αρουραίο-μάγειρα που ακούστηκε τόσο πολύ. Τα γραφικά του Ratatouille ήταν όντως πολύ ωραία, όμως θα'λεγα πως ήταν κάπως πιο "παιδική" συγκριτικά με άλλες ταινίες ίδιου είδους. Τι εννοώ με αυτό; Εννοώ πως δεν είχε κάποια πολύ δυνατή συγκινητική στιγμή και κάποιο πολύ δυνατό βαθύτερο μήνυμα (εκτός του ότι με την δύναμη της θέλησης μπορείς να καταφέρεις τα πάντα, αρκεί να το θέλεις πραγματικά πολύ). Η ιδέα ενός αρουραίου να τριγυρνάει στην κουζίνα ανάμεσα στα φαγητά με αηδίασε σε αρκετές στιγμές της ταινίας, όμως παραδέχομαι πως ο Remy ο πρωταγωνιστής ήταν πολύ φατσούλα και για τον λόγο αυτό το ξεχνούσες ότι πρόκειται για απαίσιο τρωκτικό!

Όσοι είδατε την ταινία θα ξέρετε τώρα πως το ratatouille είναι παραδοσιακό γαλλικό φαγητό. Τουρλού θα το λέγαμε εμείς. Έκανα ένα search στο google και υπάρχουν πολλές παραλλαγές για το πως μπορείς να φτιάξεις αυτό το φαγητό. Μετέφρασα μια από αυτές από τα γαλλικά και παραθέτω την συνταγή στην συνέχεια:

Ratatouille
  • 6 ντομάτες
  • 5 μελιτζάνες
  • 1 κρεμμύδι
  • 5 κολοκυθάκια
  • 1 πράσινη πιπεριά
  • 2 κόκκινες πιπεριές
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • Λίγο θυμάρι και δάφνη
  • Ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:

Βάζουμε τις ντομάτες σε καυτό νερό και τις ξεφλουδίζουμε. Τις ξεσποριάζουμε και τις κόβουμε σε μικρά κυβάκια.
Καθαρίζουμε και κόβουμε τις μελιτζάνες σε κυβάκια επίσης.
Πλένουμε και κόβουμε τα κολοκυθάκια σε ροδέλες.
Πλένουμε, ξεσποριάζουμε και ψιλοκόβουμε όλες τις πιπεριές.
Ψιλοκόβουμε το σκόρδο και το κρεμμύδι.

Σε μια χύτρα ρίχνουμε 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και σε μέτρια φωτιά
ψιλοτσιγαρίζουμε τις μελιτζάνες. Μόλις αρχίσουν να παίρνουν χρώμα προσθέτουμε την ντομάτα, τα κολοκυθάκια, τις πιπεριές, το θυμάρι και την δάφνη. Αφήνουμε τα υλικά να ψηθούν σε μέτρια θερμοκρασία για 35 περίπου λεπτά με την χύτρα σκεπασμένη.
Στην συνέχεια αφαιρουμε το καπάκι, προσθέτουμε δύο κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και ψήνουμε εκ νέου για μισή ώρα ακόμα σε μέτρια θερμοκρασία.

Σερβίρεται συνοδευόμενο με κρέας ή με ομελέτα.


Όπως προανέφερα υπάρχουν πολλές παραλλαγές αυτής της συνταγής. Οι διαφορές συνίστανται κυρίως στον αριθμό των ντομάτων, των μελιτζάνων, των κολοκυθιών, των κρεμμυδιών και των σκελίδων σκόρδου. Κατά τα άλλα τα υλικά σε όλες παραμένουν τα ίδια ως βάση και ανάλογα με την φαντασία του καθενός μπορούν να προστεθούν επιπλέον υλικά. Μου άρεσε μια συνταγή που στα παραπάνω πρόσθετε και 150 γραμμάρια τριμμένη παρμεζάνα (είναι το πιο αγαπημένο μου τυρί!). Άλλη συνταγή προσθέτει 400 γραμμάρια κιμά.

Σημειώνω πως απλά μετέφερα διάφορες συνταγές και παραλλαγές τους από γαλλικά sites και πως δεν έχω κάνει ή δοκιμάσει ποτέ το συγκεκριμένο φαγητό. Για να πω την αλήθεια σαν ιδέα δεν με ενθουσιάζει καθώς - όπως σε πολλούς - δεν μου αρέσουν οι μελιτζάνες. Ανακατεμμένες όμως με τόσα υλικά μπορεί να μην "φαίνονται" τόσο. Αν κάποιος αποφασίσει να δοκιμάσει την παραπάνω συνταγή ας αφήσει τις εντυπώσεις του/της σε comment! :)

10 comments:

  1. Ήμουν έτοιμη να κάνω ποστ στο ιστολόγιό μου, αλλά με γλίτωσες από τον κόπο, μιας και συμφωνώ με όλα όσα λες (αν και προσωπικά τρελαίνομαι για μελιτζάνες). Η ταινία μου άρεσε, αλλά δεν ξετρελάθηκα κιόλας. Μάλιστα όπως ήμουν και κουρασμένη, σε 1-2 σημεία παραλίγο να κοιμηθώ!

    ReplyDelete
  2. Η ταινία ήταν υπέροχη, το φαγητό σαν φαγητό είναι μάπα. Να δεις κάτι μούτρα που έκανα όταν γυρνούσα σπίτι από το σχολείο και η μάνα μου ανακοίνωνε πως έχουμε "Ratatouille".

    ReplyDelete
  3. @ Snikolas: Δηλαδή αν ήσουν ο Anton Ego, δεν υπήρχε περίπτωση να εντυπωσιαστείς από τις φιλότιμες προσπάθειες του Remy ;-)

    ReplyDelete
  4. Δηλαδή να την δω ή όχι την ταινία;;;

    ReplyDelete
  5. Αρκετά όμορφη ταινία! Μου άνοιξε την όρεξη μετά!

    Thanks για τη συνταγή!

    ReplyDelete
  6. Μαρία, αν δεν έχεις τίποτα καλύτερο να κάνεις, δες την. Δεν είναι του πεταμού. Στην τελική, μπορεί και να συμφωνήσεις με τον Νικόλα ;-)

    ReplyDelete
  7. Όντως ήταν γλυκιά ταινία αλλά δεν συγκρίνεται με το cars (αγαπημένο!!!) ή το μπαμπούλα!!

    ReplyDelete
  8. Καλώς ήρθες Γιάννα!

    Το Monsters Inc. είναι για εμένα μακράν η καλύτερη ταινία κινουμένων σχεδίων που έχω δει! Απίστευτα γραφικά, πρωτότυπο σενάριο, φαντασία, συγκινητικές στιγμές, αστεία... στοιχεία που την κάνουν μοναδική! :)

    ReplyDelete
  9. ΠΑΙΔΙΑ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΓΟΥΣΤΟΥ ΟΠΩΣ ΣΤΑ ΦΑΓΗΤΑ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΤΑΙΝΙΕΣ...Ο ΜΠΑΜΠΟΥΛΑΣ ΔΕ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕ ΚΑΘΟΛΟΥ ΓΙΑΤΙ ΠΗΓΑ ΝΑ ΤΟ ΔΩ ΜΕ ΤΟ ΓΙΟ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΚΟΙΜΗΘΕΙ!!!ΩΡΑΙΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΛΕΩ...!!ΤΟ ΡΑΤΑΤΟΥΙ ΑΠ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΤΟΥ ΑΝΟΙΞΕ ΤΗΝ ΟΡΕΞΗ!!!ΕΦΑΓΕ ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ.ΤΟ ΒΡΗΚΑ ΦΟΒΕΡΑ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ!!!ΓΙ ΑΥΤΟ ΣΑΣ ΛΕΩ ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΔΥΙΣΤΑΝΤΑΙ!!!(ΤΟ ΔΥΙΣΤΑΝΤΑΙ ΕΤΣΙ ΓΡΑΦΕΤΕ?)

    ReplyDelete